Istaknuto
21.04.2017.

U Galeriji Klovićevi dvori trenutno je, uz Izazove moderne i retrospektivu Željka Senečića, postavljena i samostalna izložba All you need is luck Nikoline Ivezić. Radi se o jednoj od najprepoznatljivijih suvremenih slikarica (pogotovo za češće posjetioce Kluba na zagrebačkom Filozofskom, Limba ili kafića Boja) koja je razvila autentičan umjetnički izraz, stvorivši tako već poznate tzv. slikoreljefe ili piktoplastike, odnosno slike koje izlaze izvan svojih okvira u prostor.

21.04.2017.

U novoj seriji intervjua okupljenim pod nazivom "Let's jazz" predstavit ćemo novu hrvatsku jazz scenu. Njen prvi predstavnik je pijanist Zvjezdan Ružić.

Glazba

“Ratovi zvijezda” na drugačiji način

10.04.2017. Veronika RagužFoto: hgm.hr/tjedan_glazbe

Trinaesto izdanje glazbene manifestacije „Tjedan glazbe za mlade“ ove će se godine održati 11. i 12. travnja u KD Vatroslava Lisinskog. Poput prošlogodišnjeg, ostat će vjeran filmskoj glazbi, pa ćemo ove godine imati priliku čuti glazbu iz legendarnog serijala „Ratovi zvijezda“ Johna Williamsa. Najpoznatija filmska saga redatelja Georgea Lucasa dio svoje popularnosti duguje i glazbi. Američki filmski institut ovu je glazbu 2005. godine proglasio najboljom filmskom glazbom američke povijesti svih vremena, a 2016. Williams je za nju dobio Nagradu za životno djelo za sveukupni doprinos svjetskom glazbenom stvaralaštvu suvremene kinematografije. Tijekom više od šezdeset godina iznimno uspješne karijere John Williams za svoj je rad nagrađen s pet Oscara, četiri Zlatna globusa i 21 Grammyjem.

Kroz pet koncerata publici će biti predstavljene simfonijske suite iz prva tri dijela Lucasovog serijala. Na ovaj način, Hrvatska glazbena mladež u suradnji s partnerima, KD Lisinskim i Zagrebačkom filharmonijom, te Udrugom ljubitelja Zvjezdanih ratova Mos Croatia Spaceport, želi klasičnu glazbu približiti mladima. Manifestacija ima i edukativan karakter jer pruža mladoj publici priliku da se upozna s orkestrom i klasičnom glazbom na drugačiji, zabavniji način. Redatelj ovogodišnjeg „Tjedna glazbe za mlade“ je Ivan Miladinov, a Zagrebačkom filharmonijom ravnat će Dinko Appelt.

Saga, koja od prošle godine broji sedam nastavaka, od 1977. godine oduševljava poklonike znanstvene fantastike. U svojoj radnji bavi se borbom dobra i zla u nepreglednim svemirskim prostranstvima. Kroz alegoriju života u dalekoj, dalekoj galaksiji („A long time ago, in a galaxy far, far away“), progovara o prošlosti, sadašnjosti i budućnosti čovječanstva. Osmi dio serijala pod nazivom „Posljednji Jedi“ najavljen je za prosinac ove godine.

Komentari