Istaknuto
13.04.2018.

The Gentleman novo je ime na našoj glazbenoj sceni, no osoba koja se skriva iza tog imena već je duže vrijeme poznata publici. Iza pseudonima krije se Marko Lucijan Hraščanec, školovani i talentirani glazbenik koji svoj istoimeni album prvijenac promovira 13. travnja u kazalištu Mala scena. Povodom toga saznali smo koliko je dugo radio na projektu The Gentleman, zašto album promovira u kazalištu i još mnogo toga.

02.04.2018.

Možda bi "Govori glasnije!" mogao biti "mega angažirani hrvatski politički teatar", ali Bobo Jelčić svjestan je stvarne moći kazališta pa zato sve pretvara u dobru satiru i radije se bavi svakodnevicom maloga čovjeka i njegovim malim-velikim problemima.

Glazba

Recenzija – Atoms for Peace: Eklektičnost ‘Amoka’

17.03.2013. Teuta Butuči
Foto: www.facebook.com/atomsforpeace

Foto: www.facebook.com/atomsforpeace

Amok je možda trebao biti generalno neshvatljiv i relativno loš “vanity project” supergrupe Atoms for Peace, kao što to često biva kad glazbenici s A-liste odluče raditi eksperimentalu “za po doma”, vodeći se jedino ugađanju vlastitih umjetničkih intuicija. Glazbenici su tada većinom sretni, a publika u blagom šoku i nevjerici. “Bili smo kod Flea u kući. Napili se, igrali biljar i slušali Fela Kutija cijelu noć.“, rekao je Radioheadov frontmen Thom Yorke prošle godine o snimanju materijala za Atoms for Peace.

A meni je uistinu drago što su se Yorke i njegov producent iz Radioheada Nigel Godrich zapili sa Joeyem Waronkerom (bubnjar za Becka i R.E.M) i Maurom Refoscom u Fleaovoj kući. Jer “Amok” je zapravo začuđujuće dobar.

Alum koji često zvuči kao zvučna instalacija suvremene umjetnosti, s povremenom dance-pop estetikom, “Amok” bezbrižno i lagodno “srlja” u vlastitom tempu kroz elemente elektronike, alternativnog rocka, IDM-a, čak glitcha i noisea. Ovo glazbeno “srljanje” upravo je to – ispunjavanje vlastitih umjetničkih potreba sa malo ili nimalo zabrinjavanja kako će sve skupa ispasti.

Atoms for Peace – Default

Započet u namjeri da se Yorkeov elektronički solo album “The Eraser” iz 2006. prilagodi izvođenju uživo, “Amok” je album naizgled minimalističkih pjesama, ispod kojih odjedanput sve pukne i razlije se u divno orkestriranu, punu “masu” glazbeno suprotstavljenih koncepata i ideja poput fatamorgane. Radili su muziku za sebe, ali očito su je napravili misleći na svoju publiku. I nitko ne može tako cviliti kao Thom Yorke kroz autotune, a da to u biti zvuči jako dobro.

Ukratko – uzmite “Amok” u ruke. Ugodno ga je za slušati. Dobro izgleda. Osobito ako naginjete sintetiziranim zvukovima ili vam je pasala Radioheadova “The King od Limbs” faza.

Atoms for Peace – Ingenue

(Visited 44 times, 1 visits today)

Komentari