Istaknuto
13.04.2018.

The Gentleman novo je ime na našoj glazbenoj sceni, no osoba koja se skriva iza tog imena već je duže vrijeme poznata publici. Iza pseudonima krije se Marko Lucijan Hraščanec, školovani i talentirani glazbenik koji svoj istoimeni album prvijenac promovira 13. travnja u kazalištu Mala scena. Povodom toga saznali smo koliko je dugo radio na projektu The Gentleman, zašto album promovira u kazalištu i još mnogo toga.

02.04.2018.

Možda bi "Govori glasnije!" mogao biti "mega angažirani hrvatski politički teatar", ali Bobo Jelčić svjestan je stvarne moći kazališta pa zato sve pretvara u dobru satiru i radije se bavi svakodnevicom maloga čovjeka i njegovim malim-velikim problemima.

Film

Recenzija – Catching Fire, The Hunger Games: Bolji od prvog dijela!

20.11.2013. Inja Drače
Foto:Facebook.com/CatchingFireMovie

Foto:Facebook.com/CatchingFireMovie

Catching Fire, drugi dio popularne filmske trilogije The Hunger Games danas stiže u hrvatska kina. Prvi je dio pomeo kino blagajne zaradom od skoro 700 milijuna dolara, a nastavku predviđam još svjetliju financijsku budućnost. Ako su se publici svidjele The Hunger Games, drugi će dio ih oduševiti.

Trilogija The Hunger Games temelji se na znanstveno-fantastičnim romanima američke autorice Suzanne Collins. Iste su godine kad su objavljeni  postali bestselleri, istovremeno osvojivši srca književne kritike i kolega pisaca.

Film, koji je možda više očekivala mlađa publika nego kritika, svakako je pomak od prvoga dijela u pozitivnome smislu. Veliki dio zasluge se može pripisati novome redatelju Francisu Lawrencu (Water for Elephants, I am Legend, Constantine) koji u SF žanru već ima staža. Catching Fire puno je mračniji od prethodnika, opširnije se pozabavio socijalnom temom, narodom koji pati u totalitarističkom sustavu, dodirnuo određena moralna pitanja i značajno produbio lik Katniss Everdeen. S obzirom da je budžet povećan gotovo dvostruko, bio je red da se neke rupe pokrpaju i ostvari pomak naprijed.

Simbol otpora

Priča se nastavlja u Districtu 12, Katnissinom (Jennifer Lawrence) i Peetinom (Josh Hutcherson) rodnome kraju koji moraju uskoro napustiti zbog pobjedničke turneje po svim okruzima. Prolazeći kroz mjesta, uviđaju nezadovoljstvo u narodu čiju eskalaciju na svakome koraku zaustavljaju mirotvorci, vojnici u službi Kapitola, rigoroznim kaznama, a najčešće smrću. Katniss i njezin broš ptice šojke postaju simboli otpora, iako ona sama toga na početku nije svjesna.

Gluma Jennifer Lawrence ne prestaje impresionirati. U razdoblju između dijelova, 23-godišnja je glumica uspjela osvojiti Oscara i postaviti svoje ime među najcijenjenije američke glumce. Uspjela je portretirati izmučenu djevojku koja mora zaštititi svoju obitelj i voljene, istovremeno pritisnutu strahovima koje donosi preživljavanje u praktički diktatorskom sustavu. Katniss često skriva osjećaje i preuzima svoju ulogu hrabre spasiteljice, što je Lawrence dostojno prikazala. U njezinim očima vidimo strah, prezir, tugu, ali i nadu, u doba kada sve izgleda izgubljeno.

Pasivni Hutcherson

Međutim, Katniss je jedini razrađeni lik. Drugi su ostali u njezinoj sjeni ili iz drugih razloga kao minutaže, nisu došli do izražaja. Najveća je šteta u tome što je filmska postava zanimljiva, a ne vidimo je dovoljno. Možda to ne bi bio takav problem, da jedan od glavnih likova, Peeta Mellark nije (p)ostao nevidljiv. Ironično, on je najpasivniji lik u filmu. Ne znamo skoro ništa o njemu, osim da je smrtno zaljubljen u Katniss što postaje malo patetično nakon nekoliko ponavljanja. Koliko Lawrence pokazuje zrelosti i rasta u glumi, toliko Hutcherson zaostaje. Ženske su uloge došle do izražaja svojom neustrašivošću (Katniss i Johanna), a muškarci tinejđerskim žaljakanjima (Peeta i Gale).

Ulogu glavnog negativca, predsjednika Snowa tumači Donald Sutherland (Ordinary People, Invasion of the Bodysnatchers) . Svojim hladnim stavom i dubokim glasom prikazuje bezosjećajnog mučitelja naroda koji se koristi fašističkim metodama ušutkavanja i zastrašivanja. Istovremeno, utjelovljuje djeda koji voli i mazi svoju unučicu.

Od ostalih glumaca pojavljuju se Philip Seymour Hoffman koji nije dobio ni približno dovoljno minuta za prikaz svojih standardno dobrih glumačkih vještina u ulozi igrotvorca. Liam Hemsworth u povratničkoj ulozi Katnissinog najboljeg prijatelja koji je u nju zaljubljen, Woody Harrelson koji utjelovljuje nešto trijeznijeg bivšeg pobjednika Igara gladi Haymitcha i Lenny Kravitz u ulozi Cinne.

Redateljev dodir

Redatelj je izrazito pazio na boje. Dok je bogati Kapitol prikazan toplim, bogatim, zlatnim, crvenim i narančastim bojama, u siromašnim Okruzima prevladavaju siva, crna i plava. Ista stvar je primjenjena na kostimima. Bogataši nose smiješne oprave u žarkim bojama, dok je narod u neprimjetnoj, jednostavnoj odjeći.

Nasilje je prisutno u filmu, ali ne u mjeri na koju smo navikli u tipičnom akcijskom hollywoodskom ostvarenju, budući da je prilagođen tinejdžerima.

Film traje gotovo dva i pol sata koji se i ne primijete: nizanjem lijepo povezanih radnji dobio je jasnu priču koju je jednostavno pratiti, a koja zabavlja. Ova će saga dobro ispuniti rupu nastalu završetkom Twilighta ili Harryja Pottera.

Zadnji dio knjige, Mockingjay na filmu će biti prikazan u dva dijela, od kojih je prvi u snimanju, a izaći će iduće godine u ovo doba.

Rijetko imamo priliku vidjeti nastavak koji je bolji od prvog dijela pa ako ste raspoloženi za akcijsku zabavu svakako posjetite kino i pogledajte Catching Fire.

(Visited 173 times, 1 visits today)

Komentari