Istaknuto
22.04.2018.

Iza imena Tyger Lamb stoji zagrebačka četvorka čiji je prvijenac "Born Into This" na putu. Album još nije vani, no mnoga vrata već su im otvorena. Upoznajte se s njima dok su još polu-anonimni i nepoznati, prije koncerta 3. svibnja u Vintage Industrial Baru.

13.04.2018.

The Gentleman novo je ime na našoj glazbenoj sceni, no osoba koja se skriva iza tog imena već je duže vrijeme poznata publici. Iza pseudonima krije se Marko Lucijan Hraščanec, školovani i talentirani glazbenik koji svoj istoimeni album prvijenac promovira 13. travnja u kazalištu Mala scena. Povodom toga saznali smo koliko je dugo radio na projektu The Gentleman, zašto album promovira u kazalištu i još mnogo toga.

Film

Recenzija: Cijeli svijet na jednom oblaku (“Bienvenidos”, J.Fesser)

13.04.2016. Marija VukšićFoto: Press/Festival tolerancije

Bienvenidos (Dobrodošli, 2014) kratkometražni je film redatelja Javiera Fessera kojeg je za ovaj film inspirirao projekt “Lights to Learn” čiji je cilj uvesti struju i internet u 66 tisuća udaljenih i izoliranih latinoameričkih škola. Organizacija Ibero-American States Organization koja je voditelj projekta ponudila mu je da preko kratkometražnog filma prenese ideju i cilj tog projekta.

Film je sniman u Peruanskim Andama na 4000 metara nadmorske visine u izoliranoj peruanskoj zajednici. Umjesto da snimi dokumentarac, Fesser je odlučio napraviti simpatičnu i duhovitu fikcionalnu priču potaknutu stvarnošću života u toj zajednici i njezinim zanimljivih članovima. Pokretač je radnje internet, odnosno skorašnji dolazak interneta u udaljeno peruansko selo u kojem ljudi žive tradicionalim ruralnim načinom života koji je tipičan za takvo područje. Iako je odraslima pojam interneta stran i neuobičajen, mlađi članovi zajednice vrlo brzo shvate da je internet prije svega izum preko kojega mogu naučiti brojne informacije koje ih zanimaju, a nisu im dostupne, te preko interneta mogu stupiti u kontakt s čitavim svijetom, a sve što žele mogu spremiti na “oblak” odnosno Cloud te preko “oblaka” mogu sadržaj koji su tamo stavili podijeliti s bilo kime na svijetu.

Bienvenidos nudi osvježavajuću perspektivu na internet koja je, malo za promjenu, istaknula značajnu pozitivnu stranu interneta – mogućnost besplatne edukacije za sve koji imaju pristup internetu, ali i interakcije s ljudima koji su nam previše udaljeni da bi ih mogli često (ili ikad) vidjeti uživo. Isto tako, gledatelju je jasno da život u maloj peruanskoj zajednici više nikad neće biti isti nakon dolaska interneta. No, iako je prvi impuls žaljenje za idilom koja će se vrlo brzo izgubiti, mjestimično ubačenim komentarima članova zajednice, gledatelju je jasno dano do znanja da je riječ o vrlo siromašnoj zajednici koja je svjesna da je Peru zemlja u poteškoćama te će im internet pomoći da svoje brige i razmišljanja podijele sa svjetskom zajednicom, a sebi omoguće širi spektar znanja od onoga koji im je dosad bio dostupan.

Bienvenidos (Dobrodošli) imat ćete prilike pogledati 14. travnja (četvrtak) u sklopu 10. Festivala tolerancije u 17:30 sati u Kinu Tuškanac. Ulaz je besplatan.

(Visited 70 times, 1 visits today)
Što misliš o ovom filmu?

Podijeli svoje mišljenje putem ZiherMetra!

0%
1
2
3
4
5

(1 votes, average: 5.000 out of 5)

Komentari