Istaknuto
13.04.2018.

The Gentleman novo je ime na našoj glazbenoj sceni, no osoba koja se skriva iza tog imena već je duže vrijeme poznata publici. Iza pseudonima krije se Marko Lucijan Hraščanec, školovani i talentirani glazbenik koji svoj istoimeni album prvijenac promovira 13. travnja u kazalištu Mala scena. Povodom toga saznali smo koliko je dugo radio na projektu The Gentleman, zašto album promovira u kazalištu i još mnogo toga.

02.04.2018.

Možda bi "Govori glasnije!" mogao biti "mega angažirani hrvatski politički teatar", ali Bobo Jelčić svjestan je stvarne moći kazališta pa zato sve pretvara u dobru satiru i radije se bavi svakodnevicom maloga čovjeka i njegovim malim-velikim problemima.

Glazba

Recenzija – „Fall Forever“ (Fear of Men): Adele koncept priče, Morrissey pogled na svijet uz Joy Division bubanj

29.06.2016. Elena JapundžićFoto: Cover

Fear of Men britanski je bend formiran 2011. godine kao projekt studentice likovnih umjetnosti Jess Weiss i njenog kolege gitarista Daniela Falveya. Nakon malih preslagivanja bend u konačnici čini i Michael Miles bivši bubnjar folk rock benda Laish, dok im se na nastupima zna pridružiti i basist Robyn Edwards.

Prvi uradak ovog dream/indie pop trija iz Brightona, „Loom“ ostavlja dojam sanjivije verzije benda Cranberries, pretežito zbog vokala Jess Weiss. Međutim novim albumom koji su stvorili na valu želje da eksperimentiraju s kompjuteriziranim zvukovima i ukomponiraju elektroniku u cijelu kombinaciju odmiču se od dominantnog vokala i ubacuju puno više sadržaja u koncept. Album “Fall Forever” i dalje obiluje prepoznatljivom sanjivošću, melankolijom i atmosferom izmaglice, ali elektronski bubnjevi kojim vas podižu na površinu iz dubine postižu veću budnost i izvlače vas iz uspavanog stanja. Od prve pjesme Vesta postiže se vrlo crkveni i klerikalno moćni zvuk koji vas ubacuje u priču. A priča je bitna, jer je na tragu Adele. Album pripovijeda o jednoj ljubavi, tijeku odnosa, o buri emocija. Na prvom singlu s albuma, Island, primijeti se utjecaj britanske „Morrissey“ ironije. Riječi su iskrene, pune razočaranja i emocije („You tell me impossible things that break me„), dok je s druge strane melodija vesela i na tragu dječje igre, što ujedno najavljuje i daljnji tijek albuma – ironija zamotana u igru i elektronske bubnjeve s povremenim crkvenim veličinama.

Pjesmom A Memory opisuju ona iritantna obilježja osobe koju volimo, ali ne možemo ne smatrati djetinjastom. Ruins nudi vrhunac odnosa i putovanje u svemir sa svojim zvučnim kulisama, dok sa stihovima riječi Trauma počinje kraj. Kraj odnosa, početak razlaza i vrhunske istine o cijelom procesu mučnog zaborava. Erase (Aubade) vodi na usamljeno putovanje podzemnom željeznicom velegrada, dok je Sane dosta dobar prikaz odvajanja kroz rezignaciju jer je emocija preteška, a ujedno je i najkomercijalnija pjesma na albumu. Studijsko izdanje završava vrlo dobrom Onsra koja zaokružuje odnos i ostavlja nostalgiju, osjećaj nepripadanja nikome te nedostajanja bliskosti i odnosa, bilo koje vrste.

Nakon preslušavanja albuma “Fall Forever” moći ćete neko vrijeme značajno buljiti u daljinu, ali na žalost ne predugo. Unatoč evoluciji, mlaka je to juha pokoje dobre rečenice i vrhunca u različitim kombinacijama elektronskog bubnja koji podsjeća na streljački vod. Međutim može vas i to voditi kroz mrklu šumu dok se vraćate iz izlaska na moru. A činjenica da će 30. rujna nastupati u Močvari služi samo kao poticaj da vam u tim trenucima obezglavljenog lutanja po Dalmaciji Fear of Men budu prvi izbor – jer su u živo vrlo dobri, a nije loše ni znati sve riječi pjesama dok stojiš u publici.

(Visited 77 times, 1 visits today)
Što misliš o ovome albumu?

Podijeli svoje mišljenje putem ZiherMetra!

0%
1
2
3
4
5

(2 votes, average: 4.500 out of 5)

Komentari