Istaknuto
21.09.2018.

Uoči početka nove kazališne sezone u Satiričkom kazalištu Kerempuh, razgovarali smo s redateljem Bobom Jelčićem o jednoj od najboljih prošlosezonskih predstava, njegovom autorskom projektu "Govori glasnije!".

16.09.2018.

Novi ravnatelj zagrebačke Opere prvi je stranac na tom mjestu od samostalnosti Hrvatske. Otkrio nam je na što će staviti naglasak u svom četverogodišnjem mandatu, ali i za koji nogometni klub navija te što mu je skriveni talent.

Glazba

Recenzija – “Head Carrier” (Pixies): Indie rock mašina i dalje praši

09.12.2016. Monika BračevićFoto: "Head Carrier" [Cover]

Bostonski indie rock veterani Pixies, nakon gotovo četvrt stoljeća studijske pauze i mlakog prethodnika “Indie Cindy” iz 2014., izbacili su novi uradak “Head Carrier”. Ispodprosječnosti prethodnika sigurno je posredovao i odlazak jedne od vitalnih komponenti zvuka Pixiesa, basa i vokala Kim Deal.

U konačnici Paz Lenchantin se pridružila kao stalna i ravnopravna članica, pridodajući harmoniji i melodičnosti aktualnog albuma, koje je toliko nedostajalo na “Indie Cindy”. Sjajno se uklopila, međusobna kemija je prisutna, što smo imali i priliku posvjedočiti uživo na devetom INmusic festivalu kada su nas posjetili u sklopu tadašnje turneje.

Minulo vrijeme i povratak u tračnice

Paz je dobila priliku komponirati i u cijelosti otpjevati pjesmu All I Think About Now koja neodoljivo podsjeća, moguće i namjerno, na klasik Where Is My Mind, a čije je stihove Black Francis posvetio upravo Kim Deal. Pomirljiva je to zahvala bivšoj članici i nostalgično prisjećanje na minulo vrijeme, čiji se stihovi mogu univerzalno primijeniti na propali odnos bilo koje vrste.

Razumljivo, njihovim najplodnijim godinama i kultnom statusu albuma poput “Surfer Rosa” i “Doolittle” više se ne mogu približiti, što nitko ni ne očekuje. Međutim, već s naslovnom Head Carrier i kotrljajućom izmjenom gitarskih riffova daje se naslutiti povratak u tračnice bez neke opterećenosti s prošlošću. Classic Masher, u kojoj se Paz vrlo lijepo vokalno nadopunjuje s Francisom, vjerojatno će postati jedan od koncertnih standarda.

Dinamična izmjena tempa i intenziteta

S dvanaest pjesama u nešto više od pola sata prošetali su nas kroz dinamičnu izmjenu tempa i intenziteta. Baal’s Back donosi iznenađujuću eksploziju gnjeva i žestine. Melodiozna Might As Well Be Gone smiruje i uljuljkava. Plaster Of Paris, uz surf rock elemente, nudi dašak osvježenja. Energičnost albuma na razini drže brza i ironična Talent te punkerski nabrijana Um Chagga LagaProtutežom glasnog i tihog, muškog i ženskog vokala, mekoće i hrapavosti, melodičnosti i žestine, koriste klasičnu formulu suprotstavljanja oprečnih elemenata koji se međusobno isprepliću i upotpunjuju.

Iako nije ovo uradak kojem ćemo se često vraćati i koji ima za ponuditi nešto inovativno, sigurno neće ni razočarati. Album je ujednačen i dinamičan te tekstualno, iako nekompliciran, dovitljivo i promišljeno napisan te zaslužuje našu pažnju. Bostonska četvorka iskupila se iz drugog pokušaja i pokazala da još uvijek nije za otpisati.

(Visited 56 times, 1 visits today)
Što misliš o ovome albumu?

Podijeli svoje mišljenje putem ZiherMetra!

0%
1
2
3
4
5

(3 votes, average: 4.667 out of 5)

Komentari