Istaknuto
20.01.2017.

Osvrnemo li se na prethodnu izložbenu 2016. godinu, možemo biti prilično zadovoljni. U našoj metropoli imali smo priliku vidjeti izložbe najrazličitijeg karaktera i opsega koje su uključivale značajna umjetnička imena i vrlo dobro osmišljene kustoske koncepcije. Sudeći prema dosad objavljenom rasporedu najvećih zagrebačkih muzeja, očekuje nas vrlo uzbudljiva izlagačka sezona i u 2017. godini.

18.01.2017.

Sinoć je u Galeriji Prsten otvorena izložba slavnog njemačkog umjetnika Antona Högera pod nazivom ”Ravnoteža”. Höger je pripadnik bečke škole fantastičnog realizma koja je prepoznatljiva po nestvarnim, sanjarskim motivima u raskošnome stilu manirizma, razrađenoj tehnici starih talijanskih i nizozemskih majstora. Ovom prilikom umjetnik izlaže svojih četrdesetak radova nastalih od 2003. godine pa sve do danas.

Glazba

Recenzija – “Songs From The Bottom” (Luka Dubak): Pjesme koje će vas zaintrigirati, ali i progoniti

10.04.2016. Nikolina LončarFoto: bandcamp.com

Možda vam to ime još neće biti zvučno, međutim, Luka Dubak perspektivni je mladić iz Kraljeva koji je nakon djelovanja u bendu Peoplefox objavio hvalevrijedan album prvijenac „Songs From The Bottom“ u siječnju ove godine. O Luki se možda još ne zna puno, no već kratki prelet preko njegovog Facebook profila (u manjku drugih izvora informacija) dat će vam do znanja da je njegova glazbena lektira sadržavala širok dijapazon modernih, ali i starijih indie glazbenika. Bilo da se radi o legendarnom Elliottu Smithu ili pak izvođačima kao što su Sufjan Stevens, José González te ležerni Kurt Ville. Odnosno, radi se o glazbeniku koji djeluje u duhu sadašnjeg vremena, pomno birajući između širokog spektra utjecaja, a istovremeno kreira minimalističku no izrazito lijepu i pitku audio sliku s vlastitim potpisom.

Moglo bi se reći da je ono što povezuje sve skladbe na izdanju zajednički nazivnik „indie folk“, a da Dubak hrabro korača stazama koje je već dobrano utabao njegov sunarodnjak Dušan Strajnić a.k.a. Stray Dogg. Naime, riječ je o opsjedajućim pjesmama koje podjednako dobro djeluju kao pozadinska glazba, ali i kao predmet aktivnog slušanja – ako dopustite da sam tekst utječe na vaše raspoloženje. Skladbe su jednostavne, no riječi i glazbeni ukrasi pompozno se isprepliću s trzajima gitare koji vas iz omamljive atmosfere povlače natrag u surovu realnost.  Na momente gotovo kao da se stvara ambijent soundtracka filma „Into the Wild“, odnosno muzike koja vas vodi na neke druge prostore, prema nekoj neistraženoj divljini ili do samog „osobnog dna“ s kojeg vam se autor obraća s egzistencijalnom mučninom. Ipak, glazbenik kao da je ovdje da se hrva sa svojim demonima dok vas istovremeno uvodi u vlastitu borbu, nostalgiju, ali i putevima osobnih ljubavnih težnji i emocija.

Budući da pjesme nisu napisane ni u kratkom vremenskom razdoblju niti sukcesivno s ciljem snimanja albuma, već periodično u posljednje dvije godine, mogao bi se stvoriti dojam kako je Luka htio zabilježiti spomenar vlastitog odrastanja u zvučnom formatu, za koji doduše sam tvrdi da je iz istog razloga nedoslijedan njegovoj trenutnoj osobnosti i razmišljanjima. Međutim, ovo rano izdanje njegovih prvih radova pokazuje određenu zrelost koja manjka i nekim iskusnijim glazbenicima, a to je mogućnost da se bez budžeta i u krugu prijatelja snimi album koji pokazuje stilsku sigurnost i stvaranje prekrasnog ugođaja koje će vas zaintrigirati te, na kraju krajeva, postepeno osvojiti. Pjesme kao što su, primjerice, uvodna Dove i središnja Kiss the World Goodbye nude ambijentalan pristup, introspektivna kopkanja po autorovoj duši i zanimljive gitarske dionice koje uspješno spašavaju album od toga da u bilo kojem trenutku upadne u monotoniju, što je ponekad glavna mana kantautorskih uradaka.

Sve u svemu, „Songs From The Bottom“ dobra je polazišna točka za daljnju karijeru. Možda neće biti izdanje kojim će doprijeti do šire publike (iako se nadam suprotnom), sigurno će Luki otvoriti bolje vidike za nastavak rada te privući one koji u bespuću interneta vole zagrabiti ispod površine. Naravno, s obzirom na to da se radi o debitantskom materijalu, postoje neke točke oko kojih bi Dubak mogao više poraditi prilikom kreiranja sljedećeg glazbenog dijela u vlastitom katalogu, no već je ovdje neosporivo da se radi o talentu koji će kroz vrijeme porasti u nešto više.

Što misliš o ovome albumu?

Podijeli svoje mišljenje putem ZiherMetra!

0%
1
2
3
4
5

(3 votes, average: 3.000 out of 5)

Komentari