Istaknuto
13.04.2018.

The Gentleman novo je ime na našoj glazbenoj sceni, no osoba koja se skriva iza tog imena već je duže vrijeme poznata publici. Iza pseudonima krije se Marko Lucijan Hraščanec, školovani i talentirani glazbenik koji svoj istoimeni album prvijenac promovira 13. travnja u kazalištu Mala scena. Povodom toga saznali smo koliko je dugo radio na projektu The Gentleman, zašto album promovira u kazalištu i još mnogo toga.

02.04.2018.

Možda bi "Govori glasnije!" mogao biti "mega angažirani hrvatski politički teatar", ali Bobo Jelčić svjestan je stvarne moći kazališta pa zato sve pretvara u dobru satiru i radije se bavi svakodnevicom maloga čovjeka i njegovim malim-velikim problemima.

Knjige

Recenzija – ‘Moja borba. Treća knjiga’ (Knausgård, K. O.): Apsolutni sluh pamćenja

28.01.2017. Bonislav KamenjaševićFoto: Facebook.com/Oceanmore

Generalno, dakle, ali i u nizu literarnih autobiografskih fikcija kakve se pišu već godinama u različitim formatima, od kratkih priča do velikih pripovjednih konstrukcija, i u različitim omjerima, od motivskih detalja do tematskih panorama, može se zaključiti da je heksalog Moja borba (2009-2011) Karla Ovea Knausgårda jedan od književnih vrhunaca zadnjih desetljeća.

Moja borba podijeljena je u šest romana u kojima autorska osobnost radi obračun vlastita života i obračun s vlastitim životom i mogućnostima pisanja o njemu. U studenome 2016. godine Naklada OceanMore objavila je i treći dio heksaloga u prijevodu Anje Majnarić. Dok su prva dva dijela samopromatrala mladost i zrelost pisca Karla Ovea, treći je klasični autobiografski roman o djetinjstvu.

Amarcord na skandinavski način

Svi su ustaljeni toposi prisutni: dječaštvo, igranje na ulici, lutanje po kraju, polazak u školu, dječja zadirkivanja i sitne čarke, odrastanje i viši razredi, prva zaljubljivanja, poljupci, dodiri… Treća je knjiga norveški Amarcord čiju idilu narušava tek jedna sitnica – sitnica koju tematski dijele prve tri knjige – mučan i težak odnos s rigidnim, hladnim, sitničavim i pomalo sadističkim ocem.

Strukturu romana čini dominantni pokretački vektor straha, iznikao iz otuđenja oca i sina. Primjerice, čim se začuju teški koraci na stubama”, protagonist i pripovjedač Karl Ove postane psihofizički stuporozan. Traumatska je dinamika rodila društvenom i mentalnom dresurom čija se psihoanalitika može sažeti u sljedećoj jednadžbi: otac kao generator paralizirajućeg straha razvija u psihi Karla Ovea represivni aparat nadzora i kazne, drugim riječima ‘premoć savjesti’, ali i otpor susprezajuće mržnje na oca.

Osim straha i teškoga odnosa s ocem, trećom knjigom dominira stanoviti disbalans između protagonistove želje za socijalizacijom, druženjem i bliskošću te želje za osamljivanjem i čitanjem, što je samo drugačiji oblik opsesivne teme drugog dijela Moje borbe, u kojem se problematizira ono što Czesław Miłosz naziva Pakao umjetnika. Odnosno pakao ljudi, koji su savršenstvo djela stavljali iznad svojih obveza supružnika, očeva, braće i sugrađana”. Čitanje je u tom slučaju istovjetno pisanju, jer bez jednoga, kao što je poznato, nema ni drugoga.

Induktivna snaga pripovjedačevih iskustava

Općenito je najveća snaga heksaloga Moje borbe umijeće da se podijeli mnoštvo iskustava u kojima se, bez obzira na to što su fakturirana kao osobna i partikularna, može pronaći bez iznimke svatko. Knausgård nam, pričajući svoja, priča naša vlastita životna iskustva. Naprimjer, kada mali Karl Ove potrči u naletu straha iz mračne i prazne prostorije, ne osvrćući se i s osjećajem proganjanja i nelagodna tuđeg prisustva, to mi trčimo. Kada se raduje zbog naklonosti simpatije, to se mi radujemo itd.

Premda zvuči paradoksalno, zapravo se o Mojoj borbi i ne može bogznašto naročito reći. Ako nešto i treba reći, valja ponoviti druge. Podvući ‘iskrenost’ i ‘originalnost’. Ponoviti da je u pitanju remek-djelo superiornoga detaljiziranoga hiperrealizma. Podvući majstorsku vještinu pripovijedanja i moć evokacije:

“Nisam ni slutio da će svaka pojedinost toga krajolika i svaka osoba što je u njemu živjela zauvijek ostati prikovana u mojemu sjećanju, točno i precizno zabilježena svojevrsnim apsolutnim sluhom pamćenja.”

(Visited 221 times, 1 visits today)
Što misliš o ovoj knjizi?

Podijeli svoje mišljenje putem ZiherMetra!

0%
1
2
3
4
5

(10 votes, average: 4.500 out of 5)

Komentari