Istaknuto
20.01.2017.

Osvrnemo li se na prethodnu izložbenu 2016. godinu, možemo biti prilično zadovoljni. U našoj metropoli imali smo priliku vidjeti izložbe najrazličitijeg karaktera i opsega koje su uključivale značajna umjetnička imena i vrlo dobro osmišljene kustoske koncepcije. Sudeći prema dosad objavljenom rasporedu najvećih zagrebačkih muzeja, očekuje nas vrlo uzbudljiva izlagačka sezona i u 2017. godini.

18.01.2017.

Sinoć je u Galeriji Prsten otvorena izložba slavnog njemačkog umjetnika Antona Högera pod nazivom ”Ravnoteža”. Höger je pripadnik bečke škole fantastičnog realizma koja je prepoznatljiva po nestvarnim, sanjarskim motivima u raskošnome stilu manirizma, razrađenoj tehnici starih talijanskih i nizozemskih majstora. Ovom prilikom umjetnik izlaže svojih četrdesetak radova nastalih od 2003. godine pa sve do danas.

Glazba

Recenzija – “My Woman” (Angel Olsen): Prazno mjesto za savršen početak

24.09.2016. Jelena HacFoto: My Woman [Cover]

U vrijeme izlaska njezinog trećeg albuma bila sam u potrazi za ljetnim hitovima. Prošao je kratak period potrage, a ja sam već pjevušila Shut up Kiss me – drugi singl s njezinog novog albuma „My Woman“. Američka folk–indie pjevačica Angel Olsen već sa svojom prvom pjesmom na albumu dobiva hvalu na svim poznatim glazbenim portalima. Rekla bih zasluženo. Jedan od boljih albuma koji sam čula ovo ljeto, album koji me je nagnao da se uhvatim pisanja. Album s kojim želi završiti ljeto i ući u jesen.

Intern je pjesma koju ne možete deklarirati, ne znate u koju ladicu je staviti. S tugom – bez tuge, s buntom – bez bunta, s motivacijom ili bez nje; odaberite pojedini stih i smjestit će vas točno tamo gdje treba. Pjesma koju možete nebrojeno puta slušati i svaki put je drugačije proživjeti. Nakon nje slijedi jednostavna Never Be Mine koja nakon par slušanja postaje zarazna. Njezin blagi glas, niski i bezvučan, no s druge strane siguran, prati lagana gitara s veselijim štihom. Tekst pjesme je mračan, a tajna zaraznosti leži u instrumentima. Ispravne komunikacije u ljubavnim vezama, o kojima pjeva kroz pjesmu Shut up Kiss me, otpjevala je svojom synthpop jekom s kojom se samo pretočila iz pjesme Intern.

Impresivna lakoća u nekoliko tonaliteta

Sljedeće dvije pjesme s albuma Give it up i Not Gonna Kill You kao da su namjerno stavljene jedna iza druge. Dok jedna govori o čežnji prema osobi koju ne želi izgubiti, u drugoj numeri lagano se miri s tim i svjesno otvara vrata drugim prilikama.

Impresivno je kod ove žene to što je pjesme spojila u priču i otpjevala s lakoćom u nekoliko tonaliteta. Zvuči skromno, ali samo dok ne pusti glas. Razuzdane i plesne pjesame nećete pronaći na ovom albumu. Nema zavidnih dionica instrumentala, već sve vodi u jednostavnost. Angel Olsen ne treba ništa više od par akorda i mikrofona. Ponekad su najbolje pjesme one kojima uklonite studijske ukrase, naćulite uho i prepustite se riječima te pritom proživljavate svoje trenutke.

Lagana melodija i pamtljiv refren kod pjesme Sister vjerojatno skrivaju mračnu tajnu u kojoj kao posvojeno dijete sanjari o sestri. Također, daljnje pjesme s albuma nastavljaju u tonu balada. Emocije pršte gotovo iz svake pjesme, ne dolaze u valovima, već djeluju odmah.

Ovo je savršen album kao uvertira u duge, kišne jeseni te, ako se odlučite na preslušavanje “My Woman”, nemojte staviti prvu pjesmu Inten na repeat, već poslušajte cijeli album. Vjerujte, odličan je.

Što misliš o ovome albumu?

Podijeli svoje mišljenje putem ZiherMetra!

0%
1
2
3
4
5

(5 votes, average: 5.000 out of 5)

Komentari