Istaknuto
13.04.2018.

The Gentleman novo je ime na našoj glazbenoj sceni, no osoba koja se skriva iza tog imena već je duže vrijeme poznata publici. Iza pseudonima krije se Marko Lucijan Hraščanec, školovani i talentirani glazbenik koji svoj istoimeni album prvijenac promovira 13. travnja u kazalištu Mala scena. Povodom toga saznali smo koliko je dugo radio na projektu The Gentleman, zašto album promovira u kazalištu i još mnogo toga.

02.04.2018.

Možda bi "Govori glasnije!" mogao biti "mega angažirani hrvatski politički teatar", ali Bobo Jelčić svjestan je stvarne moći kazališta pa zato sve pretvara u dobru satiru i radije se bavi svakodnevicom maloga čovjeka i njegovim malim-velikim problemima.

Knjige

Recenzija – Potres: Ambiciozan pokušaj "razotkrivanja" američkog sna

07.08.2014. Antonio Filipović
Foto: fraktura.hr

Foto: fraktura.hr

Roman Potres najnovije je djelo hrvatsko-američke spisateljice, slikarice i fotografkinje Nade Mirande Blažević-Krietzman. Odrasla je i studirala u Zagrebu, a u SAD odlazi početkom 90.-ih gdje je neko vrijeme radila i kao profesorica komparativne književnosti. Iza sebe ima jedanaest zbirki pjesama, tri romana, tri zbirke pripovijedaka, knjigu eseja, te nekoliko drama i scenarija, a piše na hrvatskom i engleskom. Izdvajati nagrade, stipendije i priznanja koja je dobila za svoj umjetnički rad nema smisla jer je popis poduži, a bitno je zamijetiti da su joj djela objavljivana i u mnogim hrvatskim i inozemnim antologijama i književnim časopisima. No, ovaj je roman dokaz da veliki popisi nagrada nisu jamac za uspješno književno djelo.

Posljednji prozni uradak autorice, objavljen u izdanju Frakture, mogao bi se nazvati obiteljskim romanom jer svoju radnju temelji na priči o obitelji Darlington čiji se savršeni sklad narušava nesrećom uzrokovanom potresom u kojoj Adam Podolsky, prijatelj Tima, sina Darlingtonovih, udari glavom u branik te se ta naizgled bezazlena ozljeda zakomplicira. To i još mnogo toga zadaje glavobolje majci i emocionalnoj uzdanici obitelji Darlington, Lori čije doživljaje pratimo većinu vremena. Iako, o doživljajima i nekom napetom zapletu u ovom je slučaju teško govoriti. Lora se uglavnom bavi pripremanjem doručaka, razmišljanjem o emocionalnom životu svoje kćeri tinejdžerice, hranjenjem trinaestomjesečnog sina i razmišljanjem o svome mužu za kojeg nakon skoro 20 godina braka shvaća da je emocionalno zakinut. O svemu tome čitatelj saznaje jako detaljno, čak toliko detaljno da saznajemo i, neophodno nam potreban za razumijevanje djela, sastav kašice kojom Lora hrani svog sina. Jedina mogućnost napetosti u djelu koja dolazi iz pitanja o Adamovom buđenju iz kome u potpunosti je ubijena načinom pripovijedanja.

Dalo bi se pomisliti da su radnja i napetost reducirani da bi u prvi plan došli odnosi među likovima i detalji kroz koje doživljavamo svakodnevni život obitelji koja doživljava veliki emocionalni potres jer je odjednom postalo jasno da, inače veoma dobrohotni, otac i muž neće sam od sebe nadići svoj poprilično infantilni hladni racionalizam. No, velika obiteljska drama izostaje jer su likovi plošni, njihovi se odnosi temelje na neuvjerljivim dijalozima, a opise dobivamo kroz analize sveznajuće majke u čijoj se glavi i odvija sav taj emocionalni potres. Veoma je mistična i motivacija za uvođenje sve samo ne suptilnih intertekstualnih pokušaja koji se na kraju svedu na prepričavanje radnje djela visoke književnosti kao što su Limeni bubanj Günthera Grassa i indijski ep Ramayana. Iako od ovog romana nismo očekivali veliku priču o obitelji, životu i osobnim potresima kao što je Limeni bubanj ovdje je jako teško prepoznati čak i patetičnu ali ipak dirljivu obiteljsku priču. Ipak, postoji mogućnost da je namjera ovog djela bila stvoriti roman koji će svojom banalnošću na svim pripovjednim razinama prikazati stereotipnu dosadu života u američkom predgrađu.

(Visited 99 times, 1 visits today)
Što misliš o ovoj knjizi?

Podijeli svoje mišljenje putem ZiherMetra!

0%
1
2
3
4
5

(No Ratings Yet)

Komentari