Istaknuto
07.01.2019.

Vrijeme čitanja: 4 minute Zašto je važno biti član jedne ili više sekcija KSET-a detaljnije možete pročitati u knjizi, a mi smo za vas pripremili 9 zanimljivosti koje se kriju na stranicama punim bisera i zanimljivosti te brojnim fotografijama koje nas tjeraju da poželimo da smo živjeli u vrijeme naših roditelja, ali i da sami stvaramo svoje uspomene u KSET-u.

03.01.2019.

Vrijeme čitanja: 7 minute Za početak 2019. godine prisjetit ćemo se domaćih albuma koji su po mišljenju glazbene redakcije obilježili godinu iza nas.

Knjige

Recenzija – Privid 1938.: Notre coeur mis à nu

08.11.2014. Ziher.hrVrijeme čitanja: 2 minute
Foto: facebook.com/Fraktura

Foto: facebook.com/Fraktura

Helsinki 1938. Tek je dvadeset godina prošlo od Prvog svjetskog rata. Iako se životi u glavnom gradu odvijaju ustaljeno, slike iz prošlosti još uvijek muče protagoniste. Znakovi antisemitizma mogu se osjetiti u zraku i politička se situacija na svjetskoj sceni uskomešala. Claes Thune otvaraodvjetnički ured i zapošljava pedantnu i šutljivu Matildu Wiik. On slobodno vrijeme provodi s prijateljima u Klubu sredaša dok gospođa Wiik posjećuje kina i kratki bijeg od stvarnosti pronalazi u likovima slavnih glumaca i njihovih muza. Ipak, naizgled svakodnevne situacije i jednostavni životi isprepliću se u jednu napetu priču koju potpisuje Kjell Westö, jedan od najistaknutijih nordijskih autora. Njegovi romani prevedeni su na petnaestak jezika, a za roman Privid 1938., koji je izdan od strane Frakture, dobio je nagrade Švedskog radija i Švedskog književnog društva.

S razlogom je Westö poznat kao najbolji kroničar finske te finsko-švedske povijesti i kulture. I dok se ne prestaju izdavati knjige o dva svjetska rata, snimati dokumentarci o Hitleru, njegovoj vezi s Evom i Staljinovom pozivu ka svećenstvu, na scenu uz burne ovacije stiže ciklus romana o Finskoj i međuraću. Odlično iznijansirani protagonisti, gdje posebno treba spomenuti lik službenice Matilde Wiik i (možda) njenom alter-egu gospođici Milji samo su jedna od karakteristika ovog romana. Svoju burnu prošlost i sjećanja iz logora Matilda pokušava sakriti pred svojim šefom, odvjetnikom Thuneom, koji u vremenima u kojima je već bilo potrebno birati stranu, uporno branio liberalizam.

“Možda je to jedan od nedostataka stvarnosti”, rekao je. “Što je moramo uljepšavati i onda kad je najljepša.”
Razmišljao je nekoliko sekundi pa dodao:
“Ili nedostaci ne postoje u stvarnosti, nego u nama. Možda smo mi ti koji se ne usuđujemo vjerovati da ljepota postoji i da je dovoljna.”
“Kao Garbo možda”, dodala je gospođa Wiik. “Cijeli se svijet divi njenom savršenom profilu, a ona samo misli na to kako ima velika stopala?”

Foto: facebook.com/Fraktura

Foto: facebook.com/Fraktura

“Nacionalizam i inzistiranje na podrijetlu slabe su bolesti. Najbolje ih mogu izliječiti čitanje i putovanja.”
Za Klub sredaša koji je okupljao Thuneove prijatelje, nove i one iz djetinjstva, bila je rezervirana uvijek jedna srijeda u mjesecu. Uglavnom imućni i na visokim pozicijama u društvu, domaćini su se izmjenjivali svaki mjesec. Ispreplitanje njihovih sudbina sa političkom situacijom u svijetu, pitanjem Židova, braku i odanosti kulminirat će na kraju romana koji odaje sliku privida. I tako za samog čitatelja sve djeluje kao tanki privid, vraćajući se na prethodne stranice kako bih se ponovnim čitanjem uvjerio da je sve dobro shvatio. Švedska recenzija romana kaže da je vremenski stroj izmišljen. Ime mu je Kjell Westö.
(Visited 178 times, 1 visits today)
Što misliš o ovoj knjizi?

Podijeli svoje mišljenje putem ZiherMetra!

0%
1
2
3
4
5

(No Ratings Yet)

Komentari