Istaknuto
14.06.2018.

Folklorni ansambl Ivan Goran Kovačić već 70 godina djeluje u okviru istoimenog studentskog kulturno umjetničkog društva kao jedan od najboljih i najslavnijih hrvatskih folklornih ansambala. Okruglu obljetnicu proslavili su odličnim koncertom u Hrvatskom narodnom kazalištu u Zagrebu.

10.06.2018.

Uoči Svjetskog nogometnog prvenstva u Rusiji, a nekoliko dana nakon presude Zdravku Mamiću, pjesma "Nogomet" Pips, Chips & Videoclipsa ponovno postaje iznimno aktualan društveni komentar. Kako je Ripper 1998. u žar zbivanja smjestio u suštini antinogometnu pjesmu, to se ne susreće često.

Glazba

Recenzija – She and Him: Ljeto, sunce, Zooey

18.05.2013. Marta Lučić
Foto: facebook.com/ She and Him

Foto: facebook.com/ She and Him

Tražili ste album za ljeto, za duge ugodne lagane vožnje Jadranskom magistralom ili obalom, do mora ili do obližnje zabave uz sunčev zalazak ili tako nešto. Volite pop/rock zvuk kasnih 60-ih, ranih 70-ih i nove melodije koje neodoljivo podsjećaju na stare?

She and Him je simpatični dvojac kojeg čine Zooey Deschanel i M. (Matthew) Warda. “Volume 3″ četvrti je studijski album, za koji su objavili dvije pjesme- Never Wanted Your Love i I Could’ve Been Your Girl (objavljen samo za stream preko glazbene platforme Soundcloud). Od kada zajedno djeluju u glazbenom smislu, a to je još od 2006., stekli su mnogo vjernih fanova zaljubljenih u sladunjave pjesme koje zvuče kao ljeto i u skladnost Zooeyina ujedno snažnog i umiljatog glasa. Najbolje se prodavao uspješni album covera božićnih pjesama koji je uspio sačuvati onaj zvuk starog neiskvarenog Božića “A very She and Him Christmas”. Dok je prvi album “Volume 1” bio emocionalniji, s više akustične gitare, sljedeća dva nasljednika su više okrenuti na mainstream zvuk pjevnijih  i plesnih melodija.

Novi album “Volume 3”, službeno izašao 7. svibnja, nosi jedanaest pjesmuljaka. Za većinu tekstova pjesama pobrinula se kreativna Zooey, ako izuzmemo tri cover stvari (Baby / Hold me, thrill me, kiss me / Sunday girl ). Što se covera tiče, najuspješnijim smatram cover Karen Chandler Hold me thrill me kiss me, iako je Zooey savršeno utjelovila Blondie glas na Sunday girl. Na coveru Baby Zooey i Ward vokalno surađuju u duetu. Tipičnom She and him zvuku se u pjesmi povremeno priključuju gitarski rifovi koji je osnažuju, uz ujednačene bubnjeve. Osvježenju uobičajenog zvuka pridonijele su i violine. Sve u svemu, pomalo dosadnjikavo, ali lijepa vokalna suradnja.

Foto: facebook.com/ She and Him

Foto: facebook.com/ She and Him

“Sometimes, oh, sometimes, I think I can fade away. In the light, oh, the light, of an ever sunny day”, pjeva Zooey u Turn to white, a upravo te riječi kao da su sažele cijeli album. Turn to white bih izdvojila kao dosta uspješnu laganicu koja neodoljivo podsjeća na “Volume 1”, upotpunjena zvucima ukulela (pod Zooeyinom paskom) koje mirišu na ljeto, dok violine podsjećaju da se ipak radi o baladi. Za one malo malo manje romantične, moj opis bi glasio da ova stvar zvuči kao onih slatkih 5 minuta odmora za kavu kada se treba instant-opustiti ili napraviti pauzu od mentalnog rada. Upravo tada nastupa “Turn to white efekt” u obliku transformacije na željeno mjesto pod suncem i osjećaj “sve mi je ravno punih 4:22 min.” Kao zanimljivo vrijedi izdvojiti i pjesmu Together koja ima zvuk pop Madonne iz 80-ih i zvuči kao soundtrack Zooeine serije New girl, sve do refrena, koji je kvalitetno podmazan saksofonskim dionicama.

Što reći, nego tipično She and Him. Miriše na sreću, na ljeto, Zooeyin ljepuškasti  i meki glas nije ništa neodoljiviji od njenih velikih plavih očiju. Uz par pretipičnih, pomalo dosadnjikavih stvari, dosta uspješan nastavak opuštajućeg, uhu ugodnom, laganim melodijama ispunjenom zvuku. Da je ljubavna veza pomela ovaj dvojac još 2011., ne da se primijetiti u glazbenom smislu, jer zvuče  zaokruženo i skladno.

 

(Visited 74 times, 1 visits today)

Komentari