Istaknuto
20.03.2019.

Vrijeme čitanja: 2 minute U rubrici Nova glazba ponovno smo izdvojili najzanimljivije aktualne singlove ovog tjedna, a vi glasanjem odaberite svog favorita.

18.03.2019.

Vrijeme čitanja: 7 minute Po završetku svakog mjeseca primit ćemo se posla i skupit ćemo nedavno izašle albume koje smo slušali na jedno mjesto. U veljači su nam kroz player prolazili Šumovi protiv Valova, Paul The Walrus, Stephany Stefan, Crvi, Akademija, Die Zoone, S kim ja radim i Kojoti.

Knjige

Recenzija – Trenuci katarze: Vodič za upućene kroz povijest 20.stoljeća

25.07.2014. Hrvoje KorbarVrijeme čitanja: 2 minute
Foto: facebook.com

Foto: facebook.com

Nakon mnogo ozbiljnije povijesne studije Treća strana hladnog rata koja se bavila položajem Pokreta nesvrstanih od njegovog osnutka pa sve do pada Berlinskog zida i blokovske politike, zaprešićka Fraktura objavila je zbirku tekstova Tvrtka Jakovine Trenuci katarze. Zbirka je sastavljena od tekstova koje je Jakovina tijekom godina objavljivao u raznim medijima (dnevnim novinama, tjednicima i internetskim portalima), a koji su uglavnom bili vezani uz obljetnice pojedinih događaja ili događaje iz svijeta domaće i međunarodne politike.

Takvi tekstovi, nažalost, ne daju nikakav dojam cjeline i ponekad su lišeni šireg konteksta. Dok se u nekim tekstovima Jakovina bavi epizodama koje su nam dobro poznate, poput Mađarske revolucije 1956. , prosvjeda u Čehoslovačkoj 1968. ili Hrvatskog proljeća, neki se tekstovi, poput onog o Kini, bave manje poznatim povijesnim događajima za razumijevanje kojih bi nama, koji nismo stručnjaci za povijest 20.stoljeća, trebalo više objašnjenja.

Ipak, veći dio tekstova bavi se poznatim događajima ili povijesnim ličnostima, ali iz nekog novog aspekta. U nekoliko slučajeva, to je Pokret nesvrstanih, koji je predmet stalnog interesa autora, pa se tako gotovo svako pitanje vezano uz Jugoslaviju tumači u vezi s Pokretom nesvrstanih. Najzanimljiviji esej o Jugoslaviji možda je onaj koji se bavi mitskim Titovim „ne“ Staljinu, događajem koji je u bivšoj državi bio uzdignut do razine nacionalnog mita, dok se noviji udžbenici povijesti njim bave tek površno. Jakovina donosi temeljitu analizu odnosa između Beograda i Moskve prije, tijekom i nakon rezolucije Informbiroa, te daljnjeg razvoja jugoslavenskog gospodarstva utemeljenog na samoupravljanju.

Preispitivanje dva oprečna stava

Što se tiče strane povijesti, definitivno su najzanimljiviji tekstovi o dvojici američkih političara – legendarnom Johnu Fitzgeraldu Kennedyju i svojevrsnoj sivoj eminenciji američke politike, Henryju Kissingeru. Jakovina nikad nema jednoznačan stav (osim kad je u pitanju važnost Pokreta nesvrstanih, u koju nikad ne sumnja), pa tako preispituje dva oprečna stava koja postoje o Kennedyju i Fitzgeraldu, što je posebno zanimljivo u slučaju prvog čiji je kratki mandat i iznenadna smrt također mitologizirana u američkom (i ne samo američkom) društvu, dok Kissinger u ovom opisu neodoljivo podsjeća na Franka Underwooda, protagonista američke serije House of Cards, makijavelista u pravom smislu te riječi.

U svakom slučaju, Trenuci katarze Tvrtka Jakovine zanimljivo su štivo za svakog koga povijest zanima. Za razliku od mnogih domaćih povjesničara, ili barem onih koji o povijesti vole diskutirati u javnom prostoru, Jakovina ne zauzima stranu, ne radi podjelu na naše i njihove, već iznosi činjenice kojima tek ponegdje pridaje svoje osobno tumačenje. Većina tekstova prilagođeni su publici koja zna tek osnovne podatke o događajima, a na njih baca novo svjetlo ili donosi detaljniji prikaz događaja od onih koje možemo čuti u TV kalendaru. Ipak, neki recentniji događaji iz povijesti 20. stoljeća vjerojatno će moći biti realnije sagledani tek s većim vremenskim odmakom.

(Visited 210 times, 1 visits today)
Što misliš o ovoj knjizi?

Podijeli svoje mišljenje putem ZiherMetra!

0%
1
2
3
4
5

(No Ratings Yet)

Komentari