Istaknuto
20.03.2019.

Vrijeme čitanja: 2 minute U rubrici Nova glazba ponovno smo izdvojili najzanimljivije aktualne singlove ovog tjedna, a vi glasanjem odaberite svog favorita.

18.03.2019.

Vrijeme čitanja: 7 minute Po završetku svakog mjeseca primit ćemo se posla i skupit ćemo nedavno izašle albume koje smo slušali na jedno mjesto. U veljači su nam kroz player prolazili Šumovi protiv Valova, Paul The Walrus, Stephany Stefan, Crvi, Akademija, Die Zoone, S kim ja radim i Kojoti.

Film

Regionalne uspješnice i potencijalni oskarovci na 12. ZFF-u

18.10.2014. Hrvoje KorbarVrijeme čitanja: 3 minute
Foto: www.facebook.com/ZagrebFilmFestival

Foto: www.facebook.com/ZagrebFilmFestival

12. izdanje Zagreb Film Festivala već tradicionalno donosi bogat program koji je raspoređen u četiri natjecateljske kategorije i mnoštvo popratnih programa, kao što su Velikih 5 (izbor filmova iz pet najvećih europskih kinematografija), Moj prvi film (koji je ove godine u fokus stavio Rumunjsku), a tu su i programi za najmlađu publiku i adolescente te program posvećen Prvom svjetskom ratu, koji je ove godine neizostavan dio bilo kojeg kulturnog događanja.

U sklopu glavnog programa bit će prikazano trinaest dugometražnih igranih filmova, među kojima se ističe film Golub sjedi na grani i promišlja egzistenciju redatelja Royja Anderssona kojim je zaokružio svoju trilogiju o uvjetima ljudskog postojanja nakon Pjesme s drugog kata iz 2000. i Vi živući iz 2007. godine. Film se sastoji od 39 zaokruženih sekvenci koje povezuju dvojica trgovačkih putnika koji putuju uokolo s kovčegom punim besmislenih artikala. Film je nagrađen Zlatnim lavom na festivalu u Veneciji. Glavni program donosi nam i dvije regionalne koprodukcije – filmove Cura – Život druge Ničije dijete. Cura – Život druge film je redateljice Andree Štake, švicarske redateljice bosansko-hrvatskih korijena, koja je debitirala filmom Gospođica koji je osvojio nagradu na festivalu u Locarnu 2006. Ovaj film, također prikazan na festivalu u Locarnu, ali i na najvećem regionalnom festivalu u Sarajevu, govori o povratku četrnaestogodišnje Linde u Dubrovnik nakon završetka opsade tog grada i funkcionira kao rekonstrukcija odrastanja u ratnoj stvarnosti Hrvatske devedesetih.

foto: HAVC.hr

foto: HAVC.hr

Ničije dijete film je Vuka Ršumovića koji se također bavi odrastanjem za vrijeme rata, ali onoga u Bosni i Hercegovini. Priča je to o dječaku koji je 1988. pronađen među vukovima u blizini Travnika, a čiju resocijalizaciju grubo prekida rat 1992. godine. Film je oduševio i publiku i kritiku na filmskom festivalu u Veneciji te se vratio s čak tri nagrade. Vrijedi istaknuti i film O konjima i ljudima, islandskog kandidata za nagradu Oscar za najbolji strani film. Film je sačinjen od šest međusobno povezanih basni od kojih svaka uključuje barem jednog konja i njegovog vlasnika, a redatelju filma Benediktu Erlingssonu ovo je prvi dugometražni film.

Selekciju dokumentarnog filma također predvodi domaća uspješnica, film Tihe K. Gudac Goli, koji je na Sarajevo Film Festivalu osvojio nagradu za najbolji dokumentarni film. Tiha K. Gudac odlučila je istražiti priču svog djeda, koji je proveo četiri godine na Golom otoku, a da nikad nikome nije ispričao čitavu povijest svog boravka u zloglasnoj kaznionici. Film je najavljen kao obiteljski memento redateljičinom djedu i obiteljskoj zabranjenoj temi – djedovom zatočeništvu na Golom otoku.

Foto: zff.hr

Foto: zff.hr

Cesarova pečenjara drugi je dugometražni dokumentarni film Daríja Aguirrea koji se bavi sukobom među generacijama, odnosno između oca koji vodi pečenjaru i strastveni je mesožder i sina koji se odlučio za umjetničku karijeru i postao vegan. Ples s Marijom redatelja Ivana Gergoleta donosi šarmantnu priču o devedesetogodišnjoj Mariji koja još uvijek pleše i u svom plesnom studiju organizira radionice plesa za osobe s mentalnim i fizičkim poteškoćama te je prisiljena da se počne suočavati i s ograničenjima vlastitog ostarjelog tijela.

Kao i svake godine, program Kockice stavlja naglasak na mlade i nadolazeće filmske autore koji još nisu snimili dugometražni film. Svojim kratkometražnim filmovima predstavit će nam se Sanja Milardović, Jasna Nanut, Tin Žanić, Sonja Tarokić, Lana Zaninović, Filip Mojzeš, Jure Debak, Marko Dugonjić, Lana Kosovac, Neven Dužanec, Tomislav Šoban i Filip Heraklović.

(Visited 142 times, 1 visits today)

Komentari