Istaknuto
22.04.2018.

Iza imena Tyger Lamb stoji zagrebačka četvorka čiji je prvijenac "Born Into This" na putu. Album još nije vani, no mnoga vrata već su im otvorena. Upoznajte se s njima dok su još polu-anonimni i nepoznati, prije koncerta 3. svibnja u Vintage Industrial Baru.

13.04.2018.

The Gentleman novo je ime na našoj glazbenoj sceni, no osoba koja se skriva iza tog imena već je duže vrijeme poznata publici. Iza pseudonima krije se Marko Lucijan Hraščanec, školovani i talentirani glazbenik koji svoj istoimeni album prvijenac promovira 13. travnja u kazalištu Mala scena. Povodom toga saznali smo koliko je dugo radio na projektu The Gentleman, zašto album promovira u kazalištu i još mnogo toga.

Glazba

Ziherova retro ljetna playlista za atmosferu vrućih osamdesetih

28.07.2017. Karla DolenčićFoto: http://keywordsuggest.org

Ljubitelj/ica ste bujnih frizura, široke odjeće i synth tonova? Ljeto je vaše najdraže doba godine? Ova će vas retro ljetna playlista odvesti nekoliko desetljeća unatrag, počevši s nekim od ponajboljih synth pjesama nastalih u zlatno doba takve vrste glazbe, a zaključno s nostalgičnim tonovima koji dočaravaju zalazak sunca na nekoj pješčanoj obali. Zato uzmite u ruke jedan mojito, pustite da vam pijesak uroni među nožne prste dok vas prži sjajno sunce, a u blizini šumi more. Ljeto je na vrhuncu!

Svima drago pretjerivanje

Osamdesete su godine bile doba kada je popularna kultura dosegla svoj vrhunac. Neki novitet u glazbi svidio se publici? Ajmo napraviti sve ostale pjesme na istu foru. Znanstvena fantastika dobro zarađuje u kinima? Neka većina filmova bude te tematike. Stoga nije ni čudno da je glam metal bio “it” glazba tog razdoblja, a ne zaboravimo ni činjenicu da je termin blockbuster bio formiran upravo u osamdesetima. Zlatno doba DJ-eva, one hit wondera i sram-me-priznati-da-to-slušam žanrova. Ipak, i u tom homogenom moru neke su se stvari toliko istaknule da nas zaintrigiraju čim ih netko spomene.

Spoj glazbe i filma

Neke od pjesama koje ćete pronaći u ovoj playlisti široj su javnosti postale poznate upravo zbog filmova ili serija u kojima su se prvi put pojavile. Tko je od nas pogledao Top Gun, a ne pamti legendarnu pjesmu Mighty Wings? Tko ne odgovara na pitanje “Who you gonna call?” s “Ghostbusters”? Prije skoro četiri desetljeća popularna se glazba počela vrtjeti na malim i velikim ekranima pa je došlo do uzajamne popularizacije serija/filmova i njihovih soundtracka. Što se TV ekrana tiče, važno je istaknuti seriju koja je utjelovljenje ove playliste i pojma osamdesetih. Naravno, radi se o Miami Viceu – prvoj TV seriji koja je iskoristila popularnu glazbu, modu, interijere i automobile tog vremenslog razdoblja te ih smjestila u vreli Miami.

(Visited 129 times, 1 visits today)

Komentari