Istaknuto
20.02.2019.

Vrijeme čitanja: 1 minuta U rubrici Nova glazba ponovno smo izdvojili najzanimljivije aktualne singlove ovog tjedna, a vi odaberite svog favorita.

06.02.2019.

Vrijeme čitanja: 8 minute Napokon smo prestali krivo pisati datume na dokumentima, šarati te osmice i s prvim točno zapisanim u 2019., jednom za svagda smo se pozdravili s prethodnom - 2018. Bila je, podsjetit ćemo vas, u najmanju ruku histerična, shizofrena i - vrlo plodonosna.

Film

Retro petak: Dorothyne crvene cipelice slave 75 godina

28.02.2014. Inja DračeVrijeme čitanja: 3 minute
Foto:Facebook.com/TheWizardOfOzMovie

Foto:Facebook.com/TheWizardOfOzMovie

Na što vas asociraju crvene cipelice, žuta cesta od cigle, lav, strašilo, limeni čovjek, vještice i čarobnjaci? Većinu na filmski klasik The Wizard of Oz koji i dalje osvaja mlade u srcu godinama kasnije. Ovogodišnji će Oscari odati počast jednom od najzapamćenijih mjuzikla koji je 1940. osvojio dva Oscara za glazbu. Kako je jedan dječji film uspio ostvariti takav uspjeh, označiti jedno razdoblje u hollywoodskoj povijesti i utjecati na druga umjetnička djela? Niz razloga, možda i slučajnosti daje odgovor na ovo pitanje. Mnogima je podsjetnik na djetinjstvo, doba Božića ili Uskrsa te neizostavno gledanje najljepših filmskih ostvarenja. Kako je Dorothy odletjela iz Kanzasa, tako smo i mi s njom na nešto dulje od sat i pol završili u čarobnoj zemlji Ozu s njenim neobičnim stanovnicima.

Foto:Facebook.com/TheWizardOfOzMovie

Foto:Facebook.com/TheWizardOfOzMovie

Judy Garland tumačila je lik Dorothy, nježne i nevine djevojčice koju obitelj slijedom okolnosti nema vremena saslušati. Razočarana nanešenom nepravdom i pokušajem oduzimanjem psa Tota, odlučuje se na bijeg od doma. Takva je situacija poznata gotovo svoj djeci, koja su se barem jednom osjećala usamljeno i koja su se morala suočiti s nepoznatim situacijama koje obilježava odrastanje. Film i likovi u njemu metafora su dječjih strahova kao što su nedostatak hrabrosti u plašljiva Lava i  strah od gluposti u Strašila. Dorothyn put do Emerald Cityja put je sazrijevanja i učenja.

Kakve je kvalitete ovaj mjuzikl govore brojni prepjevi, pogotovo pjesme Somewhere over the rainbow, od verzije Israela Kamakawiwo’Olea na ukuleleu do techno verzije poznate njemačke dj-ice Marushe. Tu pjesmu dan danas uvrštavaju na razne liste najboljih filmskih pjesama svih vremena.

U vrijeme kad su se najviše snimali crno bijeli filmovi, The Wizard of Oz oduševljava živošću boja. Postigli su to i kontrastom između prvih dvadeset minuta filma koje su u sepiji dok se Dorothy nalazi u Kanzasu. Nakon njezina prolaska kroz tornado i slijetanja u Oz, budi se u šarenom svijetu živih boja u kojemu sve izgleda kao da je izrađeno od marcipana. U originalnoj priči Lymana Franka Bauma, Dorothy nosi srebrne cipelice. Međutim, zbog novoga procesa snimanja u boji kreatori su odlučili promijeniti boju u upečatljivu crvenu. Danas se jedan par nalazi u muzeju Smithsonian, a preostali parovi su u privatnom vlasništvu. Tepih koji se nalazi ispred izloženog muzejskog primjerka cipelica morao se nekoliko puta mijenjati zbog istrošenosti koju izaziva zanimanje za najpoznatije filmske cipele.

Neki od citata iz filma postali su dio suvremene kulture, a mi smo vam izdvojili najpoznatije:

Dorothy: „There’s no place like home.“

Dorothy: „Toto, I’ve got a feeling we’re not in Kanzas anymore.“

i jedna od mojih najdražih koja se bez problema može koristiti u današnje doba:

Dorothy: „How can you talk if you don’t have a brain?“

Scarecrow: „Well, some people without brains do an awful lot of talking don’t they?“

Neki su glumci utjelovili dvije uloge poput Raya Bolgera u ulogama Hunka i Strašila, Berta Lahra kao Zekea i Strašljivog Lava, Jacka Haleya kao Hickoryja i Limenog te Margaret Hamilton kao Miss Gulch i Wicked Witch of the West. Frank Morgan dobio je čak pet uloga među najvažnijom Čarobnjaka iz Oza.

Iako je The Wizard of Oz postao filmsko-televizijski klasik svih vremena, ispočetka nije stekao senzacionalni uspjeh. Redatelj Victor Fleming (Gone With the Wind) nije doživio uspjeh svoga filma, ali je kasnije postao jedini redatelj čija su dva filma (The Wizard of Oz, Gone With the Wind) uvrštena u top deset najboljih američkih filmova po mišljenju Američkog filmskog instituta.

Na ovogodišnjoj dodjeli Oscara pojavit će se i troje djece Judy Garland; Liza Minelli, Lorna Luft i Joey Luft kako bi odali počast svojoj majci i tom velikom filmu koji je zaista zaslužio prisjećanje na toliko značajnom događaju za američku kinematografiju.

(Visited 183 times, 1 visits today)

Komentari