Istaknuto
20.02.2019.

Vrijeme čitanja: 1 minuta U rubrici Nova glazba ponovno smo izdvojili najzanimljivije aktualne singlove ovog tjedna, a vi odaberite svog favorita.

06.02.2019.

Vrijeme čitanja: 8 minute Napokon smo prestali krivo pisati datume na dokumentima, šarati te osmice i s prvim točno zapisanim u 2019., jednom za svagda smo se pozdravili s prethodnom - 2018. Bila je, podsjetit ćemo vas, u najmanju ruku histerična, shizofrena i - vrlo plodonosna.

Film

Retropetak: Godzillinih 60 godina na platnu

02.05.2014. Inja DračeVrijeme čitanja: 2 minute
Foto: Wikipedia.com

Foto: Wikipedia.com

Uskoro u kina stiže priča o jednom od najpoznatijih filmskih čudovišta, Godzilli. Amerikanci ga još jednom oživljavaju u blockbusteru s Bryanom Cranstonom i Aaronom Taylorom-Johnsonom u glavnim ulogama. Ovo gigantsko čudovište, koje dolazi iz vode, prvi se put pojavilo na platnu 1954. godine u japanskome filmu redatelja Ishira Honde. Njegovo je originalno ime Gojira, kovanica dviju japanskih riječi gorira, što znači gorila i kujira, što znači kit. Tako je nazvan zato što je njegov najraniji izgled bio mješavina ovih dviju životinja i tek nakon što je producent pogledao The Beast from 20.000 Fathoms počeo je ličiti na dinosaura. Inspiriran financijskim uspjehom King Konga i The Beast from 20.000 Fathoms te atomskim bombardiranjem Nagasakija i Hirošime stvoren je Gojira. Kroz čudovište, film je progovarao o prijetnji nuklearnog oružja čovječanstvu.

Kao jedan od najranijih i najpoznatijih predstavnika u giant monster žanru, postao je temelj za 28 japanskih nastavaka, američku adaptaciju, remake i nadolazeći reboot, a poslužio je kao inspiracija i za razne rip offove i parodije. Osim u kinu, pojavio se i u televizijskim programima i crtićima, dobio je književni serijal te je utjecao na glazbene umjetnike. Gotovo pa je i suvišno spomenuti niz video igrica posvećenih upravo njemu. Za 50. obljetnicu dobio je i svoju zvijezdu na hollywoodskom šetalištu slavnih, što svjedoči o njegovoj neprekidnoj popularnosti.

Foto: Wikipedia.com

Foto: Wikipedia.com

Fabula

Ribarski brod nestaje na moru nakon pojavljivanja neobične, podmorske svjetlosti. Zbog odaslanog poziva u pomoć, drugi brod u blizini nesreće odlazi istražiti o čemu je riječ da bi mu dogodilo isto što i prvome. Stanovnici otoka Ohto počinju spominjati Godzillu kao razlog nestanka brodova, kao i iznenadnog nestanka ribe. Novinari koji stižu na otok ne vjeruju stanovnicima u priču o čudovištu koje dolazi iz vode kako bi proždrlo ljude. Tim istraživača upućuje se na misiju otkrivanja razloga neobičnih događaja na otoku. Nakon nekog vremena otkrivaju mjesto lokalizirane radioaktivnosti. Uskoro nailaze na 50-metarsku Gojiru.
Ispod pogledajte trailer originala i remake kojeg ćete moći pogledati u kinima od 15. svibnja.

(Visited 43 times, 1 visits today)

Komentari