Istaknuto
20.02.2019.

Vrijeme čitanja: 1 minuta U rubrici Nova glazba ponovno smo izdvojili najzanimljivije aktualne singlove ovog tjedna, a vi odaberite svog favorita.

06.02.2019.

Vrijeme čitanja: 8 minute Napokon smo prestali krivo pisati datume na dokumentima, šarati te osmice i s prvim točno zapisanim u 2019., jednom za svagda smo se pozdravili s prethodnom - 2018. Bila je, podsjetit ćemo vas, u najmanju ruku histerična, shizofrena i - vrlo plodonosna.

Film

Retropetak: Sretan rođendan Teksaškom masakru motornom pilom

12.12.2014. Inja DračeVrijeme čitanja: 4 minute
Texas Chainsaw Massacre 3

Foto:Youtube/Screenshot

Texas Chainsaw Massacre slavi 40. rođendan zbog čega su ga ove godine uvrštavali na festivalske i televizijske programe, a sad je došao red da mu posvetimo Retropetak. Jedan od najpoznatijih filmova strave, spada u podžanr slashera u kojima ubojica  vreba svoju žrtvu te na kraju ju nasilno ubija. Koliko god ovo odbojno zvučalo, pogotovo onima slabih želudaca, Texas Chainsaw Massacre ima „ono nešto“ što ga čini posebnim. Svakako današnjim redateljima horor filmova ne bi bilo naodmet ugledati se na ovaj film i shvatiti snagu maske i stvaranja atmosfere, umjesto zloupotrebljavanja računalnih tehnologija. Zbog ulaganja napora u postupnu i jasnu gradnju fabule kroz koje gledatelj upoznaje likove i prostor te jezive atmosferičnosti, film se s razlogom smatra jednim od najboljih u žanru.

Scenarist Kim Henkel je pronašao inspiraciju za svojeg jezovitog lika Leatherfacea u serijskom ubojici Edu Geinu koji je poslužio i drugim redateljima i književnicima za kreaciju svojih ubojica. Pa je tako nastao Norman Bates iz Psycha, Buffalo Bill iz The Silence of the Lambs i Ezra Cobb iz Derangeda. Gein je krao tijela pokopanih žena s groblja i iz njihove kože izrađivao maske i kostime. Međutim, Henkel se nije nadahnuo samo Geinom, već i Elmerom Waynom Henleyem koji je kidnapirao dječake i predavao ih serijskom silovatelju i ubojici Deanu Corllu.

Texas 4

Foto:Youtube/Screenshot Sally toliko vrišti da se doma vratila bez ogrebotine, ali su joj glasnice popucale

U uvodnoj sceni nas narator, John Larroquette obavještava kako ćemo gledati film o najvećem zločinu koji se dogodio u američkoj povijesti. Tom neistinitom informacijom, kako je film prikaz stvarnih događaja, redatelj i drugi scenarist Tobe Hooper već počinje graditi atmosferu straha. Po riječima Larroquetta, za tu naraciju bio je plaćen jednim jointom marihuane.

Druga sekvenca je isprepletena špicom i kadrovima dijelova ljudskog tijela u poluraspadnutom stanju popraćenima radijskim vijestima koje izvještavaju o krađama leševa, valu samoubojstava i drugim negativnim vijestima.

Petero mladih ljudi, Sally Hardesty (Marilyn Burns), njezin paraplegični brat Franklin (Paul A. Partain), Jerry (Allen Danziger), Pam (Teri McMinn) i Kirk (William Vail) odlaze na put kako bi provjerili te priče, jer je Sallyn i Franklinov djed pokopan na tome području. Na putu odluče pokupiti autostopistu koji ih sve straši svojih pričama o klaonici, osim Franklina (Paul A. Partain) kojeg na kraju vožnje posiječe britvom. Franklin svakako odskače od ostatka društvo, ne samo činjenicom da je u invalidskim kolicama i da je s dva ljubavna para, već svojim neobičnijim karakterom. Partain nije htio izaći iz lika, zbog čega se nije slagao s Gunnarom Hansenom koji je tumačio Leatherfacea. Nakon nekoliko godina su se sreli i postali dobri prijatelji, jer je shvatio da je Partain samo bio cijelo vrijeme u ulozi pomalo društveno neprilagođenog Franklina. Društvo ostaje bez goriva do kojeg ne mogu doći, jer obližnja benzinska postaja „boguizanogu“ je ostala bez istog. Odlučuju posjetiti staru kuću njihovog djeda, gdje se razdvoje i počinju padati prve žrtve.

Texas Chainsaw Massacre

Foto:Youtube/Screenshot. “Dođi da te mlatnem”

Smrtonosni spoj s Leatherfaceom Kirk i Pam se razdvajaju od grupe u potrazi za jezerom koje je uslijed rekordnih vrućina presušilo. Odlučuju potražiti gorivo od susjeda koji  ne odgovaraju na udarce po vratima. Kirk sam ulazi u kuću gdje ga Leatherface (Gunnar Hansen) onesvještava jednim udarcem malja. Od toga trenutka počinje nesretni niz za društvo koje je i najavila Pam čitajući knjigu horoskopa i predviđajući kako im Saturn donosi nesreću.

Gunnar Hansen je zaista izgledao zastrašujuće u kostimu Leatherfacea, a koliko je zaista bio strašan govori podatak da su imali samo jedan kostim. Zbog nevjerojatne ljetne vrućine kostim je počeo izrazito zaudarati zbog čega nitko nije htio biti pored Hansena. Kostim nisu smjeli prati, jer je bio obojan, a zbog niskog budžeta nisu mogli priuštiti rezervni. To nije predstavljalo jedini problem. John Dugan (Granfather) nije htio više puta prolaziti kroz proces dugotrajnog šminkanja pa su odlučili snimati sve dok ne snime sve njegove scene što je trajalo 36 sati. To samo po sebi možda i ne bi bilo strašno, da nije na sebi nosio debelo poslovno odijelo po visokoj temperaturi unutar kuće koja je smrdila na mrtve životinje i trulu hranu.

Texas Chainsaw Massacre Grandfather

Foto:Youtube/Screenshot. Deda voli cuclat prstić

Kuća koju su iznajmili za snimanje je bila prava obiteljska kuća u kojoj su ljudi živjeli. Nakon što je počelo snimanje, filmska ekipa je shvatila da ta obitelj ima plantažu marihuane na imanju zbog čega su iz straha od mogućnosti obustave snimanje pozvali šerifa koji se se nikad nije pojavio.

Film je imao čak sedam nastavaka i prerada, što zapravo govori kolika je popularnost filma unutar žanra horora u čijoj povijesti zauzima bitno mjesto.

(Visited 153 times, 1 visits today)

Komentari