Istaknuto
20.03.2019.

Vrijeme čitanja: 2 minute U rubrici Nova glazba ponovno smo izdvojili najzanimljivije aktualne singlove ovog tjedna, a vi glasanjem odaberite svog favorita.

18.03.2019.

Vrijeme čitanja: 7 minute Po završetku svakog mjeseca primit ćemo se posla i skupit ćemo nedavno izašle albume koje smo slušali na jedno mjesto. U veljači su nam kroz player prolazili Šumovi protiv Valova, Paul The Walrus, Stephany Stefan, Crvi, Akademija, Die Zoone, S kim ja radim i Kojoti.

Film

Retropetak: Sretan rođendan Tony Montana!

25.04.2014. Inja DračeVrijeme čitanja: 3 minute
Foto: facebook.com

Foto: facebook.com

Don Michael Corleone, Serpico, Steve Burns, Tony Montana – samo su neka od imena likova koja je proslavio jedan od najcjenjenijih glumaca A liste, Al Pacino. Danas slavi 74. rođendan i dalje neumorno radeći pa ove godine očekujemo čak dva njegova filma, Manglehorn i Imagine.

Punog imena Alfredo James Pacino rođen je u New Yorku 1940 godine. Odgojen je u obitelji talijanskih imigranata, njegovi su djed i baka stigli sa Sicilije, iz maloga sela Corleone, baš poput njegovog filmskog oca Vita Corleonea u filmu The Godfather.

Gluma ga je zainteresirala kao 14-godišnjaka nakon što je pogledao kazališnu predstavu Galeb, Antona Pavloviča Čehova. Upisao je srednju umjetničku školu, od koje je odustao nakon što je pao gotovo sve predmete osim engleskog. Zbog svađe s majkom koja se nije slagala s njegovom odlukom napuštanja škole, odselio se i počeo raditi razne poslove kako bi platio satove glume. Učio je od Charlieja Laughtona i Leeja Strasberga s kojim je kasnije i glumio u drugom dijelu The Godfathera i …And Justice for All. Iako je loše živio, često bez novca, a ponekad i na ulici, trud se isplatio i za svoju je kazališnu glumu osvojio Tonyja.

Stvari su krenule na bolje, nakon što ga je Francis Ford Coppola primijetio u filmu The Panic in Needle Park. Uvjeren u njegove izvanredne glumačke sposobnosti  povjerio mu je ulogu Michaela Corleonea u filmu The Godfather (1972.). Studio nije bio oduševljen redateljevom odlukom, zbog čega su Pacina na snimanju maltretirali te ga nazivali patuljkom i pogrdnim nadimcima. Međutim, njegov je talent prepoznat i za tu je ulogu zaradio nominaciju za Oscara u kategoriji najboljeg sporednog glumca. Tako je počelo prijateljstvo između Coppole i Pacina. Kasnije je izjavio kako bi učinio sve za njega, ali kad mu je ponudio ulogu Captaina Willarda u filmu Apocalypse Now, odbio ga je s objašnjenjem kako ipak ne bi išao u rat s njim.

U iduće dvije godine, njegovo ime i stil bili su prepoznati u svijetu kinematografije, zahvaljujući Scarecrowu (1973.) i Serpicu (1973.) te nastavku The Godfathera (1974.). Birajući uloge odlučnih, neustrašivih i nepokolebljivih, ali i mračnih likova u filmovima se nalazio s obje strane zakona. I kasnije nastavlja u istome tonu, glumeći policajce ili mafijaše.

Scarface (1983.)

Foto: facebook.com

Foto: facebook.com

Danas ćemo posvetiti rubriku Scarfaceu, filmu kojim  je zaista potvrdio svoj talent. Smatran je jednim od najboljih mafijaških filmova, iako mu prve kritike nisu bile blagonaklone zbog prikaza nasilja i jezika. Da bi ga smjeli prikazati, redatelj Brian De Palma bio je prisiljen tri puta rezati film, s čime se nije mogao složiti. Zbog toga su producent Martin Bergman i on organizirali sastanak s članovima Motion Picture Association of America koji odlučuju o cenzuri i daju dopuštenja za puštanje filmova. Na sastanak su doveli niz stručnjaka i policajce iz odjela za narkotike kako bi dokazali da je film vjerni prikaz dilerskog podzemlja koji bi na taj način i trebao biti prikazan.

Film je zapravo remake istoimenog ostvarenja iz 1932. godine redatelja Howarda Hawksa i Richarda Rossona, a zanimljivo je da ga je producirao i Howard Hughes. Remake je posvećen redatelju originalnog filma i scenaristu Benu Hechtu. Istovremeno se boreći s vlastitom ovisnošću o kokainu, Oliver Stone pisao je scenarij.

Tony Montana kubanski je izbjeglica koji od dilera Franka Lopeza dobiva zelenu kartu u zamjenu za naručeno ubojstvo. Montana je odlučan na svojem putu da uspije i da posjeduje svijet. Navlačeći se na uspjeh penjanja po kriminalnoj ljestvici i usput na kokain, stvari mu počinju izmicati kontroli. Pacinova gluma je nevjerojatno istinita i prava. Donosi prikaz impulzivnog i neopreznog gangstera koji je spreman učiniti bilo što i ne libi se kršenja svih moralnih i zakonskih načela.  Montana je tip koji svojom nasilnosti, a možda više i lažnim neustrašivim gardom sam sebe diže i uništava, a kanal kojim to postiže je droga.

U ostalim ulogama su Michelle Pfeiffer, Steve Bauer, Robert Loggia, Mary Elizabeth Mastrantonio i F. Murray Abraham. Filmske su kritike bile polarizirane. Neki ga obožavaju, a neki mrze zbog nasilja kojega smatraju pretjeranim i nerealnim. Ja se pridružujem pozitivnim kritikama, od Stoneovog scenarija i glume, do De Palmine redateljske palice.

Uživajte u ovome kišnom petku uz Scarface ili neki drugi Pacinov film, a njemu želimo sretan rođendan!

(Visited 257 times, 3 visits today)

Komentari