Istaknuto
16.02.2018.

Impresivan rad Vlahe Bukovca i broj izloženih djela u Klovićevim dvorima pozivaju vas da posjetite prvu od tri izložbe koje slave genij jednog od najvećih hrvatskih slikara svih vremena.

07.02.2018.

Uoči koncertne promocije konceptualnog albuma "Gdje povlačiš crtu" postavili smo Sari Renar, jednoj od najzanimljivijih hrvatskih autorica i glazbenica, nekoliko pitanja o novom albumu i drugim projektima.

Vizart

Retrospektiva Kazimira Maljeviča u Tate Modernu

28.07.2014. Ziher.hr
Foto: facebook.com/Kazimir Maljevič

Foto: facebook.com/Kazimir Maljevič

Jedan od najvažnijih umjetnika prošlog stoljeća, Kazimir Maljevič, ima prvu retrospekticu u UK-u u Tate Modernu nakon punih 30 godina. Rođen u Kijevu, umjetnik je prošao kroz faze kubizma i kubofitiruzma te je 1913. počeo eksperimentirati s supermatizmom. Kako najosnovnija definicija kaže suprematizam teži za svođenjem stvarnosti na osnovne geometrijske oblike i apsolutni sklad linija, oblika i boja, supremaciju čistog senzibiliteta; označava početak geometrijske apstrakcije, a sam Maljevič je zaslužan za uvođenje tog pojma u likovnu umjetnost.

Maljevič je svjetsku pažnju privukao nakon velike izložbe u Njemačkoj 1927. godine, kada je pripremao i knjigu “Bespredmetni svijet”, a njegovo najpoznatije djelo “Crni kvadrat” koji izlaže 1915. godine i dan-danas ostaje tema mnogih pretpostavki i kontroverzi. Izložba traje do 26. listopada i obuhvaća skice, skulpture i slike koje obuhvaćaju cijeli Maljevičev opus.

(Visited 49 times, 1 visits today)

Komentari