Istaknuto
20.08.2017.

Dadaizam, kao umjetnički pokret, na svojim marginama skriva imena umjetnica koja zaslužuju da se svjetlo i pozornost skrene na njihov rad.

08.08.2017.

Pozadina mog romana, nazovimo ga tako, ili bolje – motiv zašto sam ga krenuo pisati jest hommage mojoj babi i dedi, zakletim antifašistima, ljudima koji su bili u logorima, austrijskim, mađarskim i ustaškim, ljudima koji su cijeli život krvavo radili za male nadnice, ljudima koji su odbili penziju jer su vidjeli da i komunisti kradu.

Vizart

Retrospektiva Kazimira Maljeviča u Tate Modernu

28.07.2014. Ziher.hr
Foto: facebook.com/Kazimir Maljevič

Foto: facebook.com/Kazimir Maljevič

Jedan od najvažnijih umjetnika prošlog stoljeća, Kazimir Maljevič, ima prvu retrospekticu u UK-u u Tate Modernu nakon punih 30 godina. Rođen u Kijevu, umjetnik je prošao kroz faze kubizma i kubofitiruzma te je 1913. počeo eksperimentirati s supermatizmom. Kako najosnovnija definicija kaže suprematizam teži za svođenjem stvarnosti na osnovne geometrijske oblike i apsolutni sklad linija, oblika i boja, supremaciju čistog senzibiliteta; označava početak geometrijske apstrakcije, a sam Maljevič je zaslužan za uvođenje tog pojma u likovnu umjetnost.

Maljevič je svjetsku pažnju privukao nakon velike izložbe u Njemačkoj 1927. godine, kada je pripremao i knjigu “Bespredmetni svijet”, a njegovo najpoznatije djelo “Crni kvadrat” koji izlaže 1915. godine i dan-danas ostaje tema mnogih pretpostavki i kontroverzi. Izložba traje do 26. listopada i obuhvaća skice, skulpture i slike koje obuhvaćaju cijeli Maljevičev opus.

Komentari