Istaknuto
19.07.2018.

Tri autorska projekta, jedna opera, jedan mjuzikl, praizvedba jednog suvremenog hrvatskog teksta i uprizorenje jednog klasičnog naslova - to su najbolje predstave u sezoni 2017./18. koje se izdvajaju po svojoj kvaliteti, originalnosti, izvrsnoj režiji i glumačkim ostvarenjima.

18.07.2018.

Prošle godine počeli smo praksu filmova i albuma starih deset godina, tako i ove nastavljamo s filmskim naslovima, ovaj put iz 2008. godine.

Vizart

Retrospektiva Kazimira Maljeviča u Tate Modernu

28.07.2014. Ziher.hr
Foto: facebook.com/Kazimir Maljevič

Foto: facebook.com/Kazimir Maljevič

Jedan od najvažnijih umjetnika prošlog stoljeća, Kazimir Maljevič, ima prvu retrospekticu u UK-u u Tate Modernu nakon punih 30 godina. Rođen u Kijevu, umjetnik je prošao kroz faze kubizma i kubofitiruzma te je 1913. počeo eksperimentirati s supermatizmom. Kako najosnovnija definicija kaže suprematizam teži za svođenjem stvarnosti na osnovne geometrijske oblike i apsolutni sklad linija, oblika i boja, supremaciju čistog senzibiliteta; označava početak geometrijske apstrakcije, a sam Maljevič je zaslužan za uvođenje tog pojma u likovnu umjetnost.

Maljevič je svjetsku pažnju privukao nakon velike izložbe u Njemačkoj 1927. godine, kada je pripremao i knjigu “Bespredmetni svijet”, a njegovo najpoznatije djelo “Crni kvadrat” koji izlaže 1915. godine i dan-danas ostaje tema mnogih pretpostavki i kontroverzi. Izložba traje do 26. listopada i obuhvaća skice, skulpture i slike koje obuhvaćaju cijeli Maljevičev opus.

(Visited 55 times, 1 visits today)

Komentari