Istaknuto
13.04.2018.

The Gentleman novo je ime na našoj glazbenoj sceni, no osoba koja se skriva iza tog imena već je duže vrijeme poznata publici. Iza pseudonima krije se Marko Lucijan Hraščanec, školovani i talentirani glazbenik koji svoj istoimeni album prvijenac promovira 13. travnja u kazalištu Mala scena. Povodom toga saznali smo koliko je dugo radio na projektu The Gentleman, zašto album promovira u kazalištu i još mnogo toga.

02.04.2018.

Možda bi "Govori glasnije!" mogao biti "mega angažirani hrvatski politički teatar", ali Bobo Jelčić svjestan je stvarne moći kazališta pa zato sve pretvara u dobru satiru i radije se bavi svakodnevicom maloga čovjeka i njegovim malim-velikim problemima.

Film

Revija dokumentarnih filmova o obrazovanju u Art-kinu

09.04.2016. Ziher.hrFoto: www.facebook.com/pages/Die-Kinder-vom-Napf

Revija filmova o obrazovanju “Djeca su naše najveće bogatstvo” od 12. travnja stiže u Art-kino. Dokumentarac Abeceda austrijskog redatelja Erwina Wagenhofera u Mini Art-kinu otvara reviju, a nakon filma s publikom razgovaraju filozof Nebojša Zelić i Tatjana Bandera-Mrakovčić, ravnateljica Osnovne škole Nikola Tesla. Revija donosi i Web Junkie – ovisnici o Internetu izraelsko-američkog para Shosh Shlam i Hilla Medalie te švicarski dokumentarac Djeca s planine Napf Alice Schmid. Sva tri dokumentarna filma nude drugačiji i specifični pogledi na obrazovni sustav.

U utorak, 12. travnja u 19 sati na repertoaru Mini Art-kina je dokumentarni film Abeceda koji otvara Reviju filmova o obrazovanju uspoređujući i analizirajući različite obrazovne sustave. Nakon filma će uslijediti «Tribina na tribinama» na kojoj sudjeluju filozof Nebojša Zelić i Tatjana Bandera-Mrakovčić, ravnateljica Osnovne škole Nikola Tesla.

Polazište dokumentarca Abeceda je da se gotovo 98% djece rađa se iznimno nadareno dok ih nakon školovanja samo 2%  to i ostane te postavlja pitanje Što nije u redu s obrazovnim sustavom? Na to pitanje redatelj uspješnih i kontroverznih dokumentaraca Mi hranimo svijet (We Feed the World) i Uzmimo lovu (Let’s Make Money). Wagenhofer putuje svijetom i razgovara s brojnim protagonistima te uspoređuje razne obrazovne sustave. «Abeceda» ne kritizira škole pojedinačno već sustav u cjelini te pruža jednu od najboljih filmskih analiza obrazovnog sustava na brojnim primjerima iz cijelog svijeta.

Dokumentarac Web Junkie – Ovisnici o Internetu na repertoaru je Art-kina od 12. travnja. Kina je jedna jedina zemljana svijetu koja je ovisnost o Internetu i mrežnim igricama prepoznala kao poremećaj. U skladu s tim otvorili su više od 400 centara za odvikavanje, a u jednom od njih odvija se radnja filma Web Junkie – Ovisnici o Internetu. S potpunim nevjerojatnim pristupom ustanovi «za odvikavanje i reprogramiranje tinejdžera», redateljice nam otkrivaju kontroverzne metode s kojima se suočavaju «zabludjeli klinci» koji su igrice znali igrati i po nekoliko dana bez prestanka. Pomažu li ove metode 15-godišnjacima koji su potpuno zamijenili stvarni i virtualni svijet, saznajte iz filma, koji nakon više od 40 svjetskih festivala dolazi i na velika platna u Hrvatskoj.

Djeca s planine Napf priča je o jednom sasvim drugačijem odrastanju.U bogatoj Švicarskoj gdje je školarcima dostupna sva moguća tehnologija, ipak živi skupina djece kojima računala i internet ne trebaju. Daleko od civilizacije, na čarobnoj planini s popisa UNESCO-ove prirodne baštine,djeca pješače deset kilometara do škole, nisu opsjednuti Facebookom, a omiljene igre su im one u prirodi. Uz to, ova djeca suvereno upravljaju svim poljoprivrednim strojevima, pomažu na farmama svojih roditelja i žive život koji je gradskoj djeci potpuno nezamisliv… Klasifikacija „hit“ ovdje zaista nije pretjerana. U samo šest švicarskih kina ovaj film zaradio je više od milijun dolara. Je li jednostavniji i bezbrižniji svijet je moguć?

(Visited 76 times, 1 visits today)

Komentari