Istaknuto
13.07.2017.

Osim što Šimek aktivno radi na novim materijalima, publiku će počastiti dvostrukim nastupom na Ferragosto JAM festivalu u Orahovici. Na Izštekanom stageu predstavlja se u solo izdanju, dok će sa svojim matičnim bendom She Loves Pablo nastupiti na glavnoj pozornici kao support metal divovima braći Cavalera, osnivačima čuvene Sepulture. Povodom tih nastupa i novog singla razgovarali s jednim od najboljih vokala hrvatske scene.

09.07.2017.

U skrivenim ambijentima diljem Lijepe naše i ovog nas ljeta čekaju najpoznatiji dramski naslovi, opere i baleti. Provjerite što sve nude Dubrovačke ljetne igre, Splitsko ljeto, Kazalište Ulysses, Riječke ljetne noći, Histrioni i Ljetne noći Teatra Exit.

Film

U Rijeku stiže “Slučajno kino”: Izvrsni dokumentarci s Liburnia Film Festivala

14.07.2016. Ziher.hrFoto: www.facebook.com/liburniafilmfestival/

Tijekom srpnja i kolovoza nekoliko će se riječkih lokacija pretvoriti u male kino-dvorane koje će slučajne prolaznike osvojiti šarmom i izvrsnim programom kratkometražnih dokumentarnih filmova s prošlih izdanja Liburnia Film Festivala. Bit će to red priča s mora, red priča o umjetnosti, red o ljubavi i prijateljstvu, red o glazbi i politici, red o samom nastajanju dokumentarnog filma. U Rijeku stiže „Slučajno kino“.

Publika će moći nabasati na „slučajna“ događanja čak četiri puta, a moći će pogledati čak 13 dokumentaraca. Organizator Udruga Liburnia Film Festival publici neće otkriti lokacije projekcija već će publici putem društvenih mreža dati smjernice kako pronaći „slučajnu“ projekciju. Ulaz na sva događanja je slobodan.

Prvo slučajno kino održat će se već ove nedjelje, 17. srpnja, a na programu su: nagrađivani Autofocus Borisa Poljaka koji je autoru donio brojna priznanja s međunarodnih i domaćih filmskih festivala, Čekanje Igora Bezinovića o radničkom štrajku koji je turiste primorao na čekanje te Če sem sem, ma beloga tovara ne zovem moro Zorana Kreme koji je kroz kratku formu predstavio nedavno preminulog pjesnika Nikolu Kraljića.

Tjedan dana kasnije, u nedjelju 24. srpnja, četiri će dokumentarca iznenaditi publiku. Gledat će se U očekivanju Axela Andree Celija i Simone Jerale o labirintima koje sustav postavlja pred transrodne osobe u Hrvatskoj, film Presuda Đure Gavrana koji prati erupciju emocija hrvatskih građana na glavnom zagrebačkom trgu prilikom izricanja prvostupanjske presude hrvatskim generalima,  film Marina Lukanovića o kolektivu koji to nije Delta – obilje umjetnosti i film A što ako ne uspijem? autorica Darije Žmak Kunić i Andree Knežević koje se pitaju što će se dogoditi ako se ne ostvare kao žene, majke, umjetnice…

Subota, 30. srpnja, donosi još tri kratkometražna dokumentarca. Posljednjih 100 Morane Komljenović koja je zabilježila posljednjih sto dana jedne ere kultrnog riječkog kluba Palach. Film Detaché prikazuje tri pokušaja uličnog svirača da svojom violinom uspori ritam užurbanih noćnih prolaznika jednog tallinnskog pothodnika autorice Maše Drndić. Duhovito ostvarenje Darovana Tušeka Ljubi bližnjega svoga u kojem portretira 51-godišnjaka iz Dalmatinske zagore, koji polako preuzima njegovu redateljsku ulogu.

Posljednje slučajno kino održat će se u četvrtak, 4. kolovoza, a donosi projekcije: filma o prijateljstvu i odrastanju BFF Sanje Marjanović, priču o burnom razvodu Kak’ je doma? Kaje Šišmanović te dokumentarac o ljubavi Park ljubavi Lane Kosovac.

Program je sufinanciran sredstvima Grada Rijeke.

Slučajno kino

17. srpnja 2016. u 21:30
Autofocus (26′)
Čekanje (3′)
Če sem sem, ma beloga tovara ne zovem moro (32′)

24. srpnja 2016. u 21:30
U očekivanju Axela (18′)
Presuda (11′)
Delta – obilje umjetnosti (26′)
A šta ako ne uspijem? (7′)

30. srpnja 2016. u 21:30
Posljednjih 100 (36′)
Detaché (9′)
Ljubi bližnjega svoga (20’)

4. kolovoza 2016. u 21:30
BFF (24′)
Kak’ je doma? (23′)
Park ljubavi (16′)

Komentari