Istaknuto
13.04.2018.

The Gentleman novo je ime na našoj glazbenoj sceni, no osoba koja se skriva iza tog imena već je duže vrijeme poznata publici. Iza pseudonima krije se Marko Lucijan Hraščanec, školovani i talentirani glazbenik koji svoj istoimeni album prvijenac promovira 13. travnja u kazalištu Mala scena. Povodom toga saznali smo koliko je dugo radio na projektu The Gentleman, zašto album promovira u kazalištu i još mnogo toga.

02.04.2018.

Možda bi "Govori glasnije!" mogao biti "mega angažirani hrvatski politički teatar", ali Bobo Jelčić svjestan je stvarne moći kazališta pa zato sve pretvara u dobru satiru i radije se bavi svakodnevicom maloga čovjeka i njegovim malim-velikim problemima.

Knjige

Rilke – pjesnik koji je smatrao da je bez umjetnosti ništa

29.12.2014. Inga Đudik
Foto: facebook.com/rainermariarilkepoetry

Foto: facebook.com/rainermariarilkepoetry

Na današnji dan 1929. godine u rukama liječnika prestalo je kucati srce jednog od najvećih pjesnika njemačkog govornog područja, Rainera Marie Rilkea.

Rođen 1875. u Pragu, otac mu je bio bivši austrijski časnik i činovnik željezničke kompanije, dok mu je majka dolazila iz dobrostojeće obitelji Entz. Te su razlike rezultirale njihovim razvodom u Rilkeovoj odustnosti, dok je bio u internatu. Majka Sophie, s kojom je živio u Beču, odgajala ga je i odijevala poput djevojčice, vjerojatno zbog neprežaljene rano umrle kćerke. Na očev je zahtjev pohađao vojnu školu u koju se nije uspio prilagoditi, no pružili su mu mogućnost bavljena književnošću. Studentske dane je proveo u Pragu i Münchenu učeći književnost, povijest umjetnosti i filozofiju.

Filozofiji i religiji je davao puno prostora u svojim djelima. Iako do posljednjeg dana nije prihvatio kršćanstvo, o bogu je progovarao u svojim djelima, samo na nešto drugačiji način. Odgovore koje mnogi nalaze u molitvi, Rilke je pronašao u umjetnosti. Ona je za njega bila vrhunac nečijeg postojanja, a ako nije bio umjetnik, onda nije bio nitko. Tako i u Devinskim elegijama, govori o anđelima ne kao ljudima u bijelim haljinama s krilima, već kao o nečemu što je iznad svega poznatoga čovjeku, jedinstvo predivnoga i užasnoga, pjesnička vizija, kao i njegovo nastojanje da ujedini život i umjetnost.

Osim Devinskih elegija, jedno od najpoznatijih djela mu je Pisma mladom pjesniku. Knjiga koja se sastoji od Rilkeovih pisama Kappusu o životu, pisanju, slobodi i ljubavi. Osim poezije po kojoj je proslavljen, pisao je i djela u prozi, kao i drame.

(Visited 242 times, 1 visits today)

Komentari