Istaknuto
22.10.2018.

Knjige su odličan izbor u svakom slučaju! Svakog tjedna ćemo vam odabrati po tri nove knjige koje možete pronaći na policama domaćih knjižara, a uz malo sreće, neke od njih mogu biti vaše.

17.10.2018.

U rubrici Nova glazba redovito izdvajamo najzanimljivije aktualne singlove i videospotove, a vi birate svog favorita.

Knjige

Rilke – pjesnik koji je smatrao da je bez umjetnosti ništa

29.12.2014. Inga Đudik
Foto: facebook.com/rainermariarilkepoetry

Foto: facebook.com/rainermariarilkepoetry

Na današnji dan 1929. godine u rukama liječnika prestalo je kucati srce jednog od najvećih pjesnika njemačkog govornog područja, Rainera Marie Rilkea.

Rođen 1875. u Pragu, otac mu je bio bivši austrijski časnik i činovnik željezničke kompanije, dok mu je majka dolazila iz dobrostojeće obitelji Entz. Te su razlike rezultirale njihovim razvodom u Rilkeovoj odustnosti, dok je bio u internatu. Majka Sophie, s kojom je živio u Beču, odgajala ga je i odijevala poput djevojčice, vjerojatno zbog neprežaljene rano umrle kćerke. Na očev je zahtjev pohađao vojnu školu u koju se nije uspio prilagoditi, no pružili su mu mogućnost bavljena književnošću. Studentske dane je proveo u Pragu i Münchenu učeći književnost, povijest umjetnosti i filozofiju.

Filozofiji i religiji je davao puno prostora u svojim djelima. Iako do posljednjeg dana nije prihvatio kršćanstvo, o bogu je progovarao u svojim djelima, samo na nešto drugačiji način. Odgovore koje mnogi nalaze u molitvi, Rilke je pronašao u umjetnosti. Ona je za njega bila vrhunac nečijeg postojanja, a ako nije bio umjetnik, onda nije bio nitko. Tako i u Devinskim elegijama, govori o anđelima ne kao ljudima u bijelim haljinama s krilima, već kao o nečemu što je iznad svega poznatoga čovjeku, jedinstvo predivnoga i užasnoga, pjesnička vizija, kao i njegovo nastojanje da ujedini život i umjetnost.

Osim Devinskih elegija, jedno od najpoznatijih djela mu je Pisma mladom pjesniku. Knjiga koja se sastoji od Rilkeovih pisama Kappusu o životu, pisanju, slobodi i ljubavi. Osim poezije po kojoj je proslavljen, pisao je i djela u prozi, kao i drame.

(Visited 265 times, 1 visits today)

Komentari