Istaknuto
07.01.2019.

Vrijeme čitanja: 4 minute Zašto je važno biti član jedne ili više sekcija KSET-a detaljnije možete pročitati u knjizi, a mi smo za vas pripremili 9 zanimljivosti koje se kriju na stranicama punim bisera i zanimljivosti te brojnim fotografijama koje nas tjeraju da poželimo da smo živjeli u vrijeme naših roditelja, ali i da sami stvaramo svoje uspomene u KSET-u.

03.01.2019.

Vrijeme čitanja: 7 minute Za početak 2019. godine prisjetit ćemo se domaćih albuma koji su po mišljenju glazbene redakcije obilježili godinu iza nas.

Knjige

Roald Dahl – kontroverzni pisac najljepših dječjih priča

23.11.2014. Inga ĐudikVrijeme čitanja: 3 minute
Foto: facebook.com/roalddahl

Foto: facebook.com/roalddahl

Prije točno četrnaest godina, svijet se pozdravio s jednim od najčitanijih svjetskih pisaca dječjih knjiga, Roaldom Dahlom.

Rođen u Cardiffu 13. rujna 1916. kao četvrto, najmlađe, a ujedno i jedino muško dijete, ime je dobio po istraživaču Roaldu Amusenu, norveškom nacionalnom junaku. Majka i otac su mu oboje bili Norvežani, doseljenici u Wales. Kako to često u pisaca biva, život ga nije mazio. U dobi od tri godine izgubio je najstariju sestru Astri, koja je imala samo sedam godina. Samo nekoliko tjedana kasnije izgubio je i oca, tada 57-godišnjeg Harolda, koji je poginuo ribareći.

Iako je Sofie Magdalene, Roaldova majka, imala priliku nakon muževe smrti otići u rodnu Norvešku, ispoštovala je muževu želju da im se djeca školuju u Velikoj Britaniji. Roald se od osme godine školovao u internatu nakon Velike mišje zavjere 1924., odnosno, nakon što je sa svoja četiri prijatelja ubacio mrtvoga miša u staklenku s okruglim bonbonima u lokalnom dućanu slatkišima. Nakon školovanja, radio je brojne poslove: radio je za naftnu kompaniju, bio je poručnik u vojsci, vojni pilot, ali i pomoćnik izaslanika britanskog veleposlanika. Ukratko, život mu je bio vrlo buran i zanimljiv, posjetio je sve krajeve svijeta i upoznao ljude svih društvenih miljea.

Godine 1953. oženio se Patriciom Neal, te se naizgled smirio. Imali su petero djece i tek kada je imao svoju djecu je Roald Dahl počeo pisati dječje knjige. Sin Theo Matthew je u dobi od četiri mjeseca doživio strašan udarac automobilom i kao posljedica mu se nakupljala voda oko mozga što je uzrokovalo brojne komplikacije. Kako liječnici nisu imali rješenje, Dahl je skupa s dječjim neurokirurgom Tillom i inženjerom hidraulike Wadeom, izradio ventil WDT. Uz tu pumpicu, Theu se stanje toliko poboljšalo da je više nije trebao, a koristilo ju je još oko 3000 druge djece, potpuno besplatno. Za Thea je napisao, svoju vjerojatno najpopularniju, knjigu Charlie i tvornica čokolade. Kći Olivia oboljela je od ospica i umrla samo 12 sati nakon prve nesvjestice. Njoj je posvetio knjige James i velika breskva dok je bila živa, te BFG (The Big Friendly Giant) koju joj je posvetio uspomeni na nju. Brak s Patriciom Neal potrajao je 30 godina kada su se razveli, nakon što je ona saznala za Dahlovu desetogodišnju aferu s njezinom prijateljicom Felicity Liccy Crolsand, koju je na koncu i oženio.

Foto: facebook.com/TheBFGByRoaldDahl

Foto: facebook.com/TheBFGByRoaldDahl

Prva knjiga koju je Dahl napisao je Gremlini, kojoj su inspiracija bile životne navike vojnih pilota, jer oni upravo gremline okrivljuju za kvarove u zrakoplovima. Tu je knjigu pročitala i sama Eleanor Roosevelt, a Disney je otkupio prava na nju. Začudo, film nikada nije snimljen. Reputaciju najboljeg dječjeg pisca zacementirao je djelima Vještice i Matilda. U svojoj autobiografiji Dječak: Priče iz djetinjstva opisuje sve svoje negodovštine iz mladosti, uključujući Veliku mišju zavjeru i neugodni život u internatu.

Osim što je bio ljubitelj knjiga, fotografije i imao istančanu strast prema čokoladi, Dahl je jednakim žarom izražavao i netrpeljivost prema Židovima, crncima i ženama. Tako su Oompe-Loompe iz Charlieja i tvornice čokolade u Dahlovoj verziji crni pigmejci, za što je bio optužen za rasizam. Danas su Oompe-Loompe mali ljudi. Roman o divu BFG prvotno je napravljen kao priča o divu kanibalu koji otme djevojčicu, što je vuklo na pedofiliju, a slovo ‘f’ u originalu nije predstavljalo riječ ‘friendly’. Bio je poznati ljubitelj ženske suknje, a nije se libio emocionalno maltretirati vlastitu ženu i djecu. Ono što mi danas nazivamo remek-djelima dječje književnosti, teško da je izašlo iz samoga Dahla, već je vjerojatnije rezultat brojnih prepravki.

Danas je Dahl planetarno popularan. S više od 100 milijuna prodanih primjeraka knjiga prevedenih na 50-ak jezika, nije za začuditi se što spada u jedne od najvećih pisaca ikada.

Sa 74 godine je u Oxfordu umro od bolesti krvi. Posljednja riječ mu je bila, nimalo iznenađujuče, psovka, nakon što je primio injekciju.

U njegovu čast 1996. godine otvorena je ‘Galerija za djecu Roalda Dahla’, godine 2005. ‘Roald Dahl Museum and Story Centre’, a ima i vlastiti trg u rodnom Cardiffu.

(Visited 568 times, 2 visits today)

Komentari