Istaknuto
21.09.2018.

Uoči početka nove kazališne sezone u Satiričkom kazalištu Kerempuh, razgovarali smo s redateljem Bobom Jelčićem o jednoj od najboljih prošlosezonskih predstava, njegovom autorskom projektu "Govori glasnije!".

16.09.2018.

Novi ravnatelj zagrebačke Opere prvi je stranac na tom mjestu od samostalnosti Hrvatske. Otkrio nam je na što će staviti naglasak u svom četverogodišnjem mandatu, ali i za koji nogometni klub navija te što mu je skriveni talent.

Knjige

Roald Dahl – kontroverzni pisac najljepših dječjih priča

23.11.2014. Inga Đudik
Foto: facebook.com/roalddahl

Foto: facebook.com/roalddahl

Prije točno četrnaest godina, svijet se pozdravio s jednim od najčitanijih svjetskih pisaca dječjih knjiga, Roaldom Dahlom.

Rođen u Cardiffu 13. rujna 1916. kao četvrto, najmlađe, a ujedno i jedino muško dijete, ime je dobio po istraživaču Roaldu Amusenu, norveškom nacionalnom junaku. Majka i otac su mu oboje bili Norvežani, doseljenici u Wales. Kako to često u pisaca biva, život ga nije mazio. U dobi od tri godine izgubio je najstariju sestru Astri, koja je imala samo sedam godina. Samo nekoliko tjedana kasnije izgubio je i oca, tada 57-godišnjeg Harolda, koji je poginuo ribareći.

Iako je Sofie Magdalene, Roaldova majka, imala priliku nakon muževe smrti otići u rodnu Norvešku, ispoštovala je muževu želju da im se djeca školuju u Velikoj Britaniji. Roald se od osme godine školovao u internatu nakon Velike mišje zavjere 1924., odnosno, nakon što je sa svoja četiri prijatelja ubacio mrtvoga miša u staklenku s okruglim bonbonima u lokalnom dućanu slatkišima. Nakon školovanja, radio je brojne poslove: radio je za naftnu kompaniju, bio je poručnik u vojsci, vojni pilot, ali i pomoćnik izaslanika britanskog veleposlanika. Ukratko, život mu je bio vrlo buran i zanimljiv, posjetio je sve krajeve svijeta i upoznao ljude svih društvenih miljea.

Godine 1953. oženio se Patriciom Neal, te se naizgled smirio. Imali su petero djece i tek kada je imao svoju djecu je Roald Dahl počeo pisati dječje knjige. Sin Theo Matthew je u dobi od četiri mjeseca doživio strašan udarac automobilom i kao posljedica mu se nakupljala voda oko mozga što je uzrokovalo brojne komplikacije. Kako liječnici nisu imali rješenje, Dahl je skupa s dječjim neurokirurgom Tillom i inženjerom hidraulike Wadeom, izradio ventil WDT. Uz tu pumpicu, Theu se stanje toliko poboljšalo da je više nije trebao, a koristilo ju je još oko 3000 druge djece, potpuno besplatno. Za Thea je napisao, svoju vjerojatno najpopularniju, knjigu Charlie i tvornica čokolade. Kći Olivia oboljela je od ospica i umrla samo 12 sati nakon prve nesvjestice. Njoj je posvetio knjige James i velika breskva dok je bila živa, te BFG (The Big Friendly Giant) koju joj je posvetio uspomeni na nju. Brak s Patriciom Neal potrajao je 30 godina kada su se razveli, nakon što je ona saznala za Dahlovu desetogodišnju aferu s njezinom prijateljicom Felicity Liccy Crolsand, koju je na koncu i oženio.

Foto: facebook.com/TheBFGByRoaldDahl

Foto: facebook.com/TheBFGByRoaldDahl

Prva knjiga koju je Dahl napisao je Gremlini, kojoj su inspiracija bile životne navike vojnih pilota, jer oni upravo gremline okrivljuju za kvarove u zrakoplovima. Tu je knjigu pročitala i sama Eleanor Roosevelt, a Disney je otkupio prava na nju. Začudo, film nikada nije snimljen. Reputaciju najboljeg dječjeg pisca zacementirao je djelima Vještice i Matilda. U svojoj autobiografiji Dječak: Priče iz djetinjstva opisuje sve svoje negodovštine iz mladosti, uključujući Veliku mišju zavjeru i neugodni život u internatu.

Osim što je bio ljubitelj knjiga, fotografije i imao istančanu strast prema čokoladi, Dahl je jednakim žarom izražavao i netrpeljivost prema Židovima, crncima i ženama. Tako su Oompe-Loompe iz Charlieja i tvornice čokolade u Dahlovoj verziji crni pigmejci, za što je bio optužen za rasizam. Danas su Oompe-Loompe mali ljudi. Roman o divu BFG prvotno je napravljen kao priča o divu kanibalu koji otme djevojčicu, što je vuklo na pedofiliju, a slovo ‘f’ u originalu nije predstavljalo riječ ‘friendly’. Bio je poznati ljubitelj ženske suknje, a nije se libio emocionalno maltretirati vlastitu ženu i djecu. Ono što mi danas nazivamo remek-djelima dječje književnosti, teško da je izašlo iz samoga Dahla, već je vjerojatnije rezultat brojnih prepravki.

Danas je Dahl planetarno popularan. S više od 100 milijuna prodanih primjeraka knjiga prevedenih na 50-ak jezika, nije za začuditi se što spada u jedne od najvećih pisaca ikada.

Sa 74 godine je u Oxfordu umro od bolesti krvi. Posljednja riječ mu je bila, nimalo iznenađujuče, psovka, nakon što je primio injekciju.

U njegovu čast 1996. godine otvorena je ‘Galerija za djecu Roalda Dahla’, godine 2005. ‘Roald Dahl Museum and Story Centre’, a ima i vlastiti trg u rodnom Cardiffu.

(Visited 483 times, 3 visits today)

Komentari