Istaknuto
20.02.2019.

Vrijeme čitanja: 1 minuta U rubrici Nova glazba ponovno smo izdvojili najzanimljivije aktualne singlove ovog tjedna, a vi odaberite svog favorita.

06.02.2019.

Vrijeme čitanja: 8 minute Napokon smo prestali krivo pisati datume na dokumentima, šarati te osmice i s prvim točno zapisanim u 2019., jednom za svagda smo se pozdravili s prethodnom - 2018. Bila je, podsjetit ćemo vas, u najmanju ruku histerična, shizofrena i - vrlo plodonosna.

Glazba

Ususret nastupu – Roger Waters: Proširena priča oko The Wall-a

11.04.2013. Borna RadatovićVrijeme čitanja: 3 minute
the wall live

Foto: Facebook

Roger Waters vraća se po drugi puta u Hrvatsku. Nakon Arene Zagreb na redu je splitski Poljud, čime počinje novije open-air izdanje turneje The Wall. Prema najavama možemo očekivati svojevrsni upgrade cjelokupnog performansa. Iako u prošlosti koncert nije bio ovako velik, napretkom tehnologije omogućeno je da na ovoj turneji show poprimi veće razmjere. Po prvi puta nakon kultnog koncerta 90-e u Berlinu, spominju se neke brojke preko sto tisuća ljudi u pojedinim gradovima. Sedamdesetogodišnji Waters u najavama i dosadašnjim intervjuima naglašava da još uvijek ne pokazuje znakove starosti, naravno više ne skakuće živahno po pozornici, ali energija i strast na nastupima su još uvijek tu.

čekići

Foto: Facebook

Povijest The Wall-a

Jedanaesti album Pink Floyda odmah je na početku postigao zavidan uspjeh, skočivši na prvo mjesto Billboardove ljestvice u SAD-u. Do današnjeg dana procjenjuje se da je prodan u više od 15 milijuna primjeraka. Iako je postigao veliku popularnost zahvaljujući teatralnim efektima na koncertima i kasnijem izdanju filma, nalazi se na drugome mjestu iza The “Dark Side of the Moon” po prodanim primjercima.

Nakon izdanja 1979. godine započela je prva turneja na kojoj su Pink Floydi pjesme izvodili uz masivne efekte, čime je pobuđen ogroman interes publike. Velika zainteresiranost publike za legendarni album je rezultirala snimanjem filma 1982. godine koji je također naišao na izvrstan odaziv.Film se sastoji od 2 dijela, izgradnje i rušenja zida, a postoje različite priče kako je Waters došao na ideju. Opće prihvaćena verzija ide ovim slijedom: jednom je prilikom Waters pljunuo na jednog obožavatelja koji se pokušavao popeti na pozornicu. Nakon nekog vremena, prolazeći kroz životni preporod i razmišljajući o prošlosti, shvatio je kako je napravio veliku glupost i da je zid koji ih dijeli od obožavatelja nepotreban.

Album možemo shvatiti kao nekakvu interpretaciju Watersova života. Glavni akter na sceni je Pink, koji je kao dijete izgubio oca, kako ga je odgajala samohrana majka previše ga je štitila. Kasnije su ga zlostavljali u školi, no, gradeći zid sa svakom novom traumom pokušavao se izolirati od svijeta. Kad odraste Pink postaje zvijezda, ali istraumatiziran upropašćuje brak i sve veze s ljudima. Konačno iza zida počinje halucinirati na jednom nastupu i nakon toga s ostatkom razuma shvati da zid treba srušiti, otvoriti se svijetu i ispričati se za počinjena dijela. Sam album je podijeljen na 4 dijela, na svakoj je novoj strani izgrađena još jedna četvrtina zida, sve dok na kraju nije dovršen i počinje proces rušenja i otvaranja.


Nakon odlaska Watersa 85.-e preostala trojica; David Gilmour, Nick Mason i Richard Wright su u kratkoj parnici, izvansudskom nagodbom, dobili dozvole da nastave nastupati pod istim imenom sve dok se nisu i oni posvetili solo karijerama 1995.-e.

Cijeli band se okupio poslije toga još par puta. No svaki nastup su popratile mnoge kontroverze budući da se nisu razišli u toliko dobrim odnosima zbog mnogih svađa oko prava pjesama. Na kraju je Waters dobio prava na sve pjesme s albuma osim za tri (Young Lust, Comfortably Numb i Run Like Hell) koje mu je pomogao napisati Gilmour. Zadnji zajednički nastup bio je 2005. godine u Londonu na Live 8 koncertu, a dvije godine kasnije nastupila je kompletna postava Pinky Floyda na koncertu u uspomenu na Syd Baretta (prvoga vokala grupe), osim Watersa koji je svoj dio koncerta odradio  odvojeno od ostalih.

Foto: Facebook

Premda je Waters odvojen nastavio u ne tako briljantnom izdanju kao s ostatkom banda, nije mu išlo toliko loše. Solo karijeru mu krase tri albuma: “The Pros and Cons of Hitch Hiking” (1984), “Radio K.A.O.S.” (1987) and “Amused to Death” (1992.), ali niti jedan nije postigao značajan uspjeh kao prijašnji albumi. Godine 1996.-e ulazi u Rock Hall of Fame kao član, po mnogima jednog od najboljih bandova ikad, Pink Floyda. Nakon 99.-e počeo je s velikim koncertnim turnejama u kojima je izvodio svoje samostalne pjesme, ali i stare hitove, tako je na svjetskoj turneji 2006-2008. godine svirao u potpunosti “The Dark Side of The Moon”, 2010.-e okreće se samo The Wall-u s kojim dolazi po drugi puta u Hrvatsku.

Iako već ima 70 godina njegova kvaliteta izvedbe ove “rock Opere” nije nimalo splasnula. Tako će 23. srpnja Split imati priliku, kao drugi grad u sklopu ovogodišnje turneje, prisustvovati ovome spektaklu. Cijene ulaznica se kreću od 230 pa sve do 600 kuna, a dostupne su na prodajnim mjestima sustava Eventima.

(Visited 236 times, 1 visits today)

Komentari