Istaknuto
09.01.2018.

"Fantom u operi" Andrewa Lloyda Webbera na Broadwayu je premijerno zaigrao 9. siječnja 1988. godine. Riječ je o najdugovječnijem brodvejskom mjuziklu koji oduševljava u svakom aspektu. Ovaj kazališni spektakl odražava i razlike između američkog i europskog pristupa kulturnim sadržajima.

06.01.2018.

Animirani filmovi nisu samo za djecu, a u ovoj filmolisti donosimo izbor filmova koji zadivljuju svojom pričom, animacijom i originalnošću.

Knjige

Roman 'Privid 1938.' osvojio prestižnu Književnu nagradu Nordijskog vijeća

04.12.2014. Tijana Živko
Foto: facebook.com/Fraktura

Foto: facebook.com/Fraktura

Privid 1938., roman skandinavskog pisca i novinara Kjella Westöa, osvojio je Književnu nagradu Nordijskog vijeća (Nordic Council Literature Prize) za 2014. godinu te je tako postao najbolji skandinavski roman godine. Nagrada se dodjeljuje jednom godišnje i jedna je od  najprestižnijih nagrada za autore nordijskih zemalja.

Recenzija romana Privid 1938.

Pobjednički roman objavljen je na hrvatskom jeziku uoči ovogodišnjeg Festivala svjetske književnosti u Zagrebu. Tematizira Helsinki 1938. godine u kojem se još uvijek osjećaju posljedice Prvog svjetskog rata.  Privid 1938. dobio je i nagrade Švedskog radija i Švedskog književnog društva.

Sljedeće godine izlazi i hrvatski prijevod Westöova romana Put kojim smo nekada kročili za koji je osvojio najveću finsku književnu nagradu Finlandia, a po romanu je snimljen film i napravljena kazališna predstava.

(Visited 56 times, 1 visits today)

Komentari