Istaknuto
16.08.2018.

Iako zadnjih godina nije u naponu snage, Madonna je kroz 35 godina karijere definirala glazbenu scenu kakvu poznajemo danas. Njezin 60. rođendan prilika je da se podsjetimo na veliku karijeru koja je promijenila svijet.

04.08.2018.

O skandaloznoj i pravno upitnoj smjeni Nataše Rajković s mjesta programske voditeljice Kulture SC-a te budućnosti Teatra &TD upitali smo za komentar istaknute, nagrađivane i cijenjene hrvatske kazališne redatelje koji su tijekom karijere djelovali u legendarnom kazalištu u Savskoj 25.

Knjige

Roman 'Privid 1938.' osvojio prestižnu Književnu nagradu Nordijskog vijeća

04.12.2014. Tijana Živko
Foto: facebook.com/Fraktura

Foto: facebook.com/Fraktura

Privid 1938., roman skandinavskog pisca i novinara Kjella Westöa, osvojio je Književnu nagradu Nordijskog vijeća (Nordic Council Literature Prize) za 2014. godinu te je tako postao najbolji skandinavski roman godine. Nagrada se dodjeljuje jednom godišnje i jedna je od  najprestižnijih nagrada za autore nordijskih zemalja.

Recenzija romana Privid 1938.

Pobjednički roman objavljen je na hrvatskom jeziku uoči ovogodišnjeg Festivala svjetske književnosti u Zagrebu. Tematizira Helsinki 1938. godine u kojem se još uvijek osjećaju posljedice Prvog svjetskog rata.  Privid 1938. dobio je i nagrade Švedskog radija i Švedskog književnog društva.

Sljedeće godine izlazi i hrvatski prijevod Westöova romana Put kojim smo nekada kročili za koji je osvojio najveću finsku književnu nagradu Finlandia, a po romanu je snimljen film i napravljena kazališna predstava.

(Visited 59 times, 1 visits today)

Komentari