Istaknuto
13.04.2018.

The Gentleman novo je ime na našoj glazbenoj sceni, no osoba koja se skriva iza tog imena već je duže vrijeme poznata publici. Iza pseudonima krije se Marko Lucijan Hraščanec, školovani i talentirani glazbenik koji svoj istoimeni album prvijenac promovira 13. travnja u kazalištu Mala scena. Povodom toga saznali smo koliko je dugo radio na projektu The Gentleman, zašto album promovira u kazalištu i još mnogo toga.

02.04.2018.

Možda bi "Govori glasnije!" mogao biti "mega angažirani hrvatski politički teatar", ali Bobo Jelčić svjestan je stvarne moći kazališta pa zato sve pretvara u dobru satiru i radije se bavi svakodnevicom maloga čovjeka i njegovim malim-velikim problemima.

Knjige

Ruka sudbine pomazila Tolkiena u Prvom svjetskom ratu

31.12.2014. Inga Đudik
Foto: facebook.com

Foto: facebook.com

Sto godina je prošlo od početka Prvog svjetskog rata. Za dvije godine obilježit će se i stogodišnjica Bitke na Somi. Bitka je to iz 1916. koja je prouzročila milijun žrtava, a detalji i dalje isplivavaju na površinu. Na bojišnici se našao i pisac JRR Tolkien, autor proslavljenih priča o Međuzemlju, a unatoč proživljenom užasu, možda ga je sreća ipak pomazila.

Forces War Records su u procesu prijepisa i digitalizacije dokumenata iz Prvog svjetskog rata, barem onih 2% dokumenata koji su preživili i ostali donekle čitki. Tako su javnosti postali dostupni i Tolkienovi dokumenti u kojima stoji da je mladi potporučnik, tada je imao samo 25 godina, bio maknut s bojišnice zbog groznice nepoznatog podrijetla. Samo jedan dan nakon što je Tolkien prebačen u bolnicu, njegov je vod pretrpio masovno bombardiranje od strane Nijemaca. Boravak u bolnici je možda upravo spasio Tolkienov život.

Foto: www.facebook.com/TheHobbitMovie

Foto: www.facebook.com/TheHobbitMovie

Iako je samo tri mjeseca služio kao potporučnik, njegov je revolver zaslužio biti izložen u muzeju Imperial War Museum North u Manchesteru. Model Webley Mk VI bio je karakterističan za britansku vojsku, a Tolkienova ga je obitelj poklonila IWM muzeju 1996. godine za vrijeme amnestije vatrenog oružja u Ujedinjenom Kraljevstvu nakon masovnog ubojstva u školi u Dunblaneu.

U ratu je Tolkien izgubio dva od tri najbolja prijatelja. Jedan od njih, G. B. Smith u pismu mu je poručio da kaže svijetu ono što on sam nije uspio. Tako je 1937. godine objavljen Hobit, a 1954. Gospodar prstenova. Nesumnjivo su inspirirani Tolkienovim iskustvima iz rata, pogotovo živi opisi bitki, emocionalni potresi i psihološki razvoj Froda Bagginsa, a vjerojatno je prisutan i autobiografski element: Tolkien je kao educirani mladić s Oxforda krenuo u rat svjetskih razmjera skupa s radnicima i rudarima, baš kao što je Bilbo, jedini hobit, krenuo u bitku s patuljcima.

Ne znamo je li to prst sudbine, sreće ili Tolkienovog imuniteta, ali naša generacija, a vjerojatno i mnoge poslije nas, su zahvalne na svemu što se moralo odigrati kako bi ova fantastična književna djela nastala. Ne možemo, a da se ne zapitamo, koliko je još takvih velikih umova poginulo na nekoj strani bojišnice i za što je to naš svijet već sada ostao zakinut? A kako danas stanje izgleda, još ćemo ih mnoge izgubiti.

(Visited 59 times, 1 visits today)

Komentari