Istaknuto
14.06.2018.

Folklorni ansambl Ivan Goran Kovačić već 70 godina djeluje u okviru istoimenog studentskog kulturno umjetničkog društva kao jedan od najboljih i najslavnijih hrvatskih folklornih ansambala. Okruglu obljetnicu proslavili su odličnim koncertom u Hrvatskom narodnom kazalištu u Zagrebu.

10.06.2018.

Uoči Svjetskog nogometnog prvenstva u Rusiji, a nekoliko dana nakon presude Zdravku Mamiću, pjesma "Nogomet" Pips, Chips & Videoclipsa ponovno postaje iznimno aktualan društveni komentar. Kako je Ripper 1998. u žar zbivanja smjestio u suštini antinogometnu pjesmu, to se ne susreće često.

Vizart

Rusija i Njemačka u sukobu zbog ukradenih eksponata

24.06.2013. Eleonora Glišić
Foto: facebook.com/ Hermitage Museum

Foto: facebook.com/ Hermitage Museum

Sjaj i raskoš ruskog muzeja Ermitaž zasjenjeni su u petak napetostima između Rusije i Njemačke zbog nove izložbe koja uključuje objekte koje su vojnici Crvene armije opljačkali nakon što su pregazili naciste. Izložba pod nazivom “Brončano doba: Europa bez granica“, uključuje poznatu zbirku pretpovijesnih zlatnih predmeta pronađenih u Brandenburgu 1913. godine.

Njemačka kancelarka Angela Merkel, tijekom posjete otvorenju izložbe s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom, istaknula je da su neki od eksponata doneseni iz Njemačke i “da su jako sretni što ih sve mogu vidjeti i danas”, te je dodala da će se “nastaviti razgovori o svim pitanjima u vezi s dragocjenostima iz Njemačke”. Njezine su primjedbe zapravo bile blaže nego što je namjeravala. Zapravo je planirala svojim govorom na otvaranju izložbe pozvati na vraćanje umjetnina u skladu s međunarodnim pravom, izjavio je glasnogovornik njemačke vlade Georg Streiter. Putin je, na ranije održanoj tiskovnoj konferenciji s Merkel, izbjegao dati odgovor na pitanje hoće li Rusija vratiti umjetnine koje su preuzeli Sovjeti. “To je vrlo osjetljivo pitanje za civilno društvo s obje strane, mislim,” rekao je. “Dakle, želimo li imati nekakav pokret prema naprijed, ne bismo trebali napuhati problem nego tražiti neki put prema rješenju.” Smatra kako “sada nije vrijeme za otvaranje rasprave” jer postoje Rusi koji su još ogorčeni zbog štete nanesene tijekom rata sovjetskim umjetničkim zbirkama.

(Visited 38 times, 1 visits today)

Komentari