Istaknuto
07.01.2019.

Vrijeme čitanja: 4 minute Zašto je važno biti član jedne ili više sekcija KSET-a detaljnije možete pročitati u knjizi, a mi smo za vas pripremili 9 zanimljivosti koje se kriju na stranicama punim bisera i zanimljivosti te brojnim fotografijama koje nas tjeraju da poželimo da smo živjeli u vrijeme naših roditelja, ali i da sami stvaramo svoje uspomene u KSET-u.

03.01.2019.

Vrijeme čitanja: 7 minute Za početak 2019. godine prisjetit ćemo se domaćih albuma koji su po mišljenju glazbene redakcije obilježili godinu iza nas.

Vizart

Rusija i Njemačka u sukobu zbog ukradenih eksponata

24.06.2013. Eleonora GlišićVrijeme čitanja: 1 minuta
Foto: facebook.com/ Hermitage Museum

Foto: facebook.com/ Hermitage Museum

Sjaj i raskoš ruskog muzeja Ermitaž zasjenjeni su u petak napetostima između Rusije i Njemačke zbog nove izložbe koja uključuje objekte koje su vojnici Crvene armije opljačkali nakon što su pregazili naciste. Izložba pod nazivom “Brončano doba: Europa bez granica“, uključuje poznatu zbirku pretpovijesnih zlatnih predmeta pronađenih u Brandenburgu 1913. godine.

Njemačka kancelarka Angela Merkel, tijekom posjete otvorenju izložbe s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom, istaknula je da su neki od eksponata doneseni iz Njemačke i “da su jako sretni što ih sve mogu vidjeti i danas”, te je dodala da će se “nastaviti razgovori o svim pitanjima u vezi s dragocjenostima iz Njemačke”. Njezine su primjedbe zapravo bile blaže nego što je namjeravala. Zapravo je planirala svojim govorom na otvaranju izložbe pozvati na vraćanje umjetnina u skladu s međunarodnim pravom, izjavio je glasnogovornik njemačke vlade Georg Streiter. Putin je, na ranije održanoj tiskovnoj konferenciji s Merkel, izbjegao dati odgovor na pitanje hoće li Rusija vratiti umjetnine koje su preuzeli Sovjeti. “To je vrlo osjetljivo pitanje za civilno društvo s obje strane, mislim,” rekao je. “Dakle, želimo li imati nekakav pokret prema naprijed, ne bismo trebali napuhati problem nego tražiti neki put prema rješenju.” Smatra kako “sada nije vrijeme za otvaranje rasprave” jer postoje Rusi koji su još ogorčeni zbog štete nanesene tijekom rata sovjetskim umjetničkim zbirkama.

(Visited 58 times, 1 visits today)

Komentari