Istaknuto
23.03.2018.

Zagrebački graveyard pop dvojac danas promovira svoj drugi album "Lonely Boys" u Tvornici. Na koncertu ćete čuti sve što vam oni žele poručiti, a za sve ostalo što vas zanima, zavirite u intervju s Anjom Papa.

15.03.2018.

Ususret koncertnoj promociji novog EP-a “Valovi” u Močvari ovog petka razgovarali smo s pjevačicom i gitaristicom Lucijom Ivšić i novim bubnjarem Goranom Nježićem o planovima Punčki, ljetu i uspomenama.

Vizart

Rusija i Njemačka u sukobu zbog ukradenih eksponata

24.06.2013. Eleonora Glišić
Foto: facebook.com/ Hermitage Museum

Foto: facebook.com/ Hermitage Museum

Sjaj i raskoš ruskog muzeja Ermitaž zasjenjeni su u petak napetostima između Rusije i Njemačke zbog nove izložbe koja uključuje objekte koje su vojnici Crvene armije opljačkali nakon što su pregazili naciste. Izložba pod nazivom “Brončano doba: Europa bez granica“, uključuje poznatu zbirku pretpovijesnih zlatnih predmeta pronađenih u Brandenburgu 1913. godine.

Njemačka kancelarka Angela Merkel, tijekom posjete otvorenju izložbe s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom, istaknula je da su neki od eksponata doneseni iz Njemačke i “da su jako sretni što ih sve mogu vidjeti i danas”, te je dodala da će se “nastaviti razgovori o svim pitanjima u vezi s dragocjenostima iz Njemačke”. Njezine su primjedbe zapravo bile blaže nego što je namjeravala. Zapravo je planirala svojim govorom na otvaranju izložbe pozvati na vraćanje umjetnina u skladu s međunarodnim pravom, izjavio je glasnogovornik njemačke vlade Georg Streiter. Putin je, na ranije održanoj tiskovnoj konferenciji s Merkel, izbjegao dati odgovor na pitanje hoće li Rusija vratiti umjetnine koje su preuzeli Sovjeti. “To je vrlo osjetljivo pitanje za civilno društvo s obje strane, mislim,” rekao je. “Dakle, želimo li imati nekakav pokret prema naprijed, ne bismo trebali napuhati problem nego tražiti neki put prema rješenju.” Smatra kako “sada nije vrijeme za otvaranje rasprave” jer postoje Rusi koji su još ogorčeni zbog štete nanesene tijekom rata sovjetskim umjetničkim zbirkama.

(Visited 37 times, 1 visits today)

Komentari