Istaknuto
22.04.2018.

Iza imena Tyger Lamb stoji zagrebačka četvorka čiji je prvijenac "Born Into This" na putu. Album još nije vani, no mnoga vrata već su im otvorena. Upoznajte se s njima dok su još polu-anonimni i nepoznati, prije koncerta 3. svibnja u Vintage Industrial Baru.

13.04.2018.

The Gentleman novo je ime na našoj glazbenoj sceni, no osoba koja se skriva iza tog imena već je duže vrijeme poznata publici. Iza pseudonima krije se Marko Lucijan Hraščanec, školovani i talentirani glazbenik koji svoj istoimeni album prvijenac promovira 13. travnja u kazalištu Mala scena. Povodom toga saznali smo koliko je dugo radio na projektu The Gentleman, zašto album promovira u kazalištu i još mnogo toga.

Izvedbene umjetnosti

Predstava “Crna životinja žalost” predstavlja još jedno redateljsko ime s ADU

26.11.2015. Ziher.hrFoto: facebook/ event crna zivotinja zalost

U četvrtak, 26. studenog u 21 sat, u novoj izvedbenoj dvorani ADU – F22 premijerno će biti izvedena predstava “Crna životinja žalost” njemačke autorice Anje Hilling, čije je to prvo uprizorenje u hrvatskom kazalištu. Režiju potpisuje Morana Novosel, studentica 2. god. MA studija Kazališne režije i radiofonije na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu.

“Crna životinja žalost” dramski je tekst suvremene njemačke autorice Anje Hilling koja svojim specifičnim pismom otvara veliku mogućnost interpretacije svog teksta, ne nudeći sugestije izvedbenih rješenja te postavljajući autore i izvođače predstave pred izazov samostalnog pozicioniranja u i prema tekstu.

U skladu s predloškom, rad na ovoj predstavi išao je neobičnim putevima od konstruiranja i dekonstruiranja piknika preko potrage za tjelesnim odgovorima na pitanja drugog čina do suočavanja s prvim licem svoga lika u trećem činu, u pokušaju da se nastavak života učini koliko je moguće podnošljivim. Tri razine pisma i trodijelna struktura sugerirale su tri različita izvedbena koda koja su nastala višemjesečnim pomicanjem granica i vraćanjem unutar istih.

U predstavi glume Luka Bulović, Ivan Colarić, Dajana Čuljak, Silvio Mumelaš, Tena Nemet Brankov, Roko Sikavica, Ana Vučak te Slavica Knežević i Damir Šaban, tekst je prevela Marija Ćaćić, dramaturgiju potpisuje Ivana Đula, scenografiju Denis Rubinić, kostimografiju Slavica Motušić, scenski pokret Marta Krešić i Lana Šprajcer, oblikovanje svjetla Marino Frankola, fotografije Mario Pućić, vizualno oblikovanje Krešimir Kirasić, a produkciju Romana Brajša.

Redateljica Morana Novosel rođena je 1987. godine u Zagrebu. Nakon studija na Filozofskom fakultetu, 2009. godine upisuje Akademiju dramske umjetnosti u Zagrebu. Za vrijeme studija javnosti se predstavlja predstavama ”Čovjek od jastuka“ M. McDonagha (koja je izvedena u programu 10. Velesajma Kulture), ”Komedija Peta“ N. Nalješkovića (koja je izvedena kao gostujuća predstava na 65. Dubrovačkim ljetnim igrama 2014. godine) te autorskim projektom ”Logično mjesto za susret“ nastalog u suradnji s dramaturginjom Ninom Gojić te koprodukciji UO Mašina i Teatra &TD (predstava je uvrštena u službenu konkurenciju 29. Gavellinih večeri 2014. godine).

Tijekom studija režirala je dramska čitanja mladih dramskih pisaca na više festivala u Hrvatskoj i Ujedinjenom Kraljevstvu (Mala noćna čitanja, DeSadu – dramska čitanja tekstova studenata ADU, Short shrift – season of contemporary Croatian drama), niz studentskih projekata u sklopu akademijskog festivala KRADU te radila kao asistentica režije u profesionalnim kazalištima u Hrvatskoj.

Crna životinja žalost  njena je diplomska predstava na MA studiju Kazališne režije i radiofonije, pod mentorstvom doc.art. Tomislava Pavkovića. Ulaz na predstavu je slobodan.

Foto: www.adu.hr

Foto: www.adu.hr

(Visited 230 times, 1 visits today)

Komentari