Istaknuto
20.02.2019.

Vrijeme čitanja: 1 minuta U rubrici Nova glazba ponovno smo izdvojili najzanimljivije aktualne singlove ovog tjedna, a vi odaberite svog favorita.

06.02.2019.

Vrijeme čitanja: 8 minute Napokon smo prestali krivo pisati datume na dokumentima, šarati te osmice i s prvim točno zapisanim u 2019., jednom za svagda smo se pozdravili s prethodnom - 2018. Bila je, podsjetit ćemo vas, u najmanju ruku histerična, shizofrena i - vrlo plodonosna.

Izvedbene umjetnosti

Predstava “Crna životinja žalost” predstavlja još jedno redateljsko ime s ADU

26.11.2015. Ziher.hrFoto: facebook/ event crna zivotinja zalost
Vrijeme čitanja: 2 minute

U četvrtak, 26. studenog u 21 sat, u novoj izvedbenoj dvorani ADU – F22 premijerno će biti izvedena predstava “Crna životinja žalost” njemačke autorice Anje Hilling, čije je to prvo uprizorenje u hrvatskom kazalištu. Režiju potpisuje Morana Novosel, studentica 2. god. MA studija Kazališne režije i radiofonije na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu.

“Crna životinja žalost” dramski je tekst suvremene njemačke autorice Anje Hilling koja svojim specifičnim pismom otvara veliku mogućnost interpretacije svog teksta, ne nudeći sugestije izvedbenih rješenja te postavljajući autore i izvođače predstave pred izazov samostalnog pozicioniranja u i prema tekstu.

U skladu s predloškom, rad na ovoj predstavi išao je neobičnim putevima od konstruiranja i dekonstruiranja piknika preko potrage za tjelesnim odgovorima na pitanja drugog čina do suočavanja s prvim licem svoga lika u trećem činu, u pokušaju da se nastavak života učini koliko je moguće podnošljivim. Tri razine pisma i trodijelna struktura sugerirale su tri različita izvedbena koda koja su nastala višemjesečnim pomicanjem granica i vraćanjem unutar istih.

U predstavi glume Luka Bulović, Ivan Colarić, Dajana Čuljak, Silvio Mumelaš, Tena Nemet Brankov, Roko Sikavica, Ana Vučak te Slavica Knežević i Damir Šaban, tekst je prevela Marija Ćaćić, dramaturgiju potpisuje Ivana Đula, scenografiju Denis Rubinić, kostimografiju Slavica Motušić, scenski pokret Marta Krešić i Lana Šprajcer, oblikovanje svjetla Marino Frankola, fotografije Mario Pućić, vizualno oblikovanje Krešimir Kirasić, a produkciju Romana Brajša.

Redateljica Morana Novosel rođena je 1987. godine u Zagrebu. Nakon studija na Filozofskom fakultetu, 2009. godine upisuje Akademiju dramske umjetnosti u Zagrebu. Za vrijeme studija javnosti se predstavlja predstavama ”Čovjek od jastuka“ M. McDonagha (koja je izvedena u programu 10. Velesajma Kulture), ”Komedija Peta“ N. Nalješkovića (koja je izvedena kao gostujuća predstava na 65. Dubrovačkim ljetnim igrama 2014. godine) te autorskim projektom ”Logično mjesto za susret“ nastalog u suradnji s dramaturginjom Ninom Gojić te koprodukciji UO Mašina i Teatra &TD (predstava je uvrštena u službenu konkurenciju 29. Gavellinih večeri 2014. godine).

Tijekom studija režirala je dramska čitanja mladih dramskih pisaca na više festivala u Hrvatskoj i Ujedinjenom Kraljevstvu (Mala noćna čitanja, DeSadu – dramska čitanja tekstova studenata ADU, Short shrift – season of contemporary Croatian drama), niz studentskih projekata u sklopu akademijskog festivala KRADU te radila kao asistentica režije u profesionalnim kazalištima u Hrvatskoj.

Crna životinja žalost  njena je diplomska predstava na MA studiju Kazališne režije i radiofonije, pod mentorstvom doc.art. Tomislava Pavkovića. Ulaz na predstavu je slobodan.

Foto: www.adu.hr

Foto: www.adu.hr

(Visited 276 times, 1 visits today)

Komentari