Istaknuto
22.10.2018.

Knjige su odličan izbor u svakom slučaju! Svakog tjedna ćemo vam odabrati po tri nove knjige koje možete pronaći na policama domaćih knjižara, a uz malo sreće, neke od njih mogu biti vaše.

17.10.2018.

U rubrici Nova glazba redovito izdvajamo najzanimljivije aktualne singlove i videospotove, a vi birate svog favorita.

Izvedbene umjetnosti

“Sada je, zapravo, sve dobro”: Predstava koja rekonstruira položaj “malog čovjeka”

29.01.2013. Valnea Lovrenčić
Foto: zekaem.hr

Foto: zekaem.hr

”Ajmo pjevati! Ajmo plesati!”, kaže lik ciganke u izrazito duhovitoj i šarmantnoj izvedbi Doris Šarić- Kukuljice kao bijeg iz (mnogi bi rekli) bezizlazne borbe s neimaštinom. Predstava ”Sada je, zapravo, sve dobro” na minimalistički i fokusiran način pokušava rekonstruirati problematični položaj ”maloga čovjeka” u situaciji suočavanja s vlastitom egzistencijom. Jedan muškarac je iznenada otpušten, obitelj ovršnim postupkom ostaje bez svega što posjeduje, usamljena žena nema sredstava za sprovod vlastitog supruga dok negdje na drugom kraju grada par umirovljenika preživljava krađom krumpira s ”javne površine”. Dora Polić Vitez, prvo u ulozi iznimno neuviđavne medicinske sestre, te kasnije žene koja bespomoćno i pomalo morbidno pokušava doći do sredstava za pokop svoga supruga, izvrsno portretira dvije krajnosti- s jedne strane indiferentnost i nezainteresiranost, a s druge bolest i očaj. Simbol poniženja izvrsno je prenio Petar Leventić u ulozi starca koji u nedostatku materijalnih sredstava pribjegava fizičkom osprnuću. Skučen prostor scene ”Miško Polanec” ne dopušta likovima, u doslovnom i u prenesenom značenju, pomak iz vlastite situacije, što je simbolično prikazano zajedničkom ”koreografijom” skakutanja kojom predstava počinje i završava i time zaokružuje kompoziciju i poantu cijele priče. Mlada redateljica Olja Lozica u suradnji s mladim dramaturgom Matkom Botićem uspjela je na nepatetičan i fiksiran način dočarati socijalnu atmosferu i pridobiti suosjećanje gledatelja koji u trenucima dišu sa likovima.

U predstavi, koja je 13.1.2013. premijerno izvedena u Zagrebačkom kazalištu mladih, igraju: Doris Šarić- Kukuljica, Dora Polić Vitez, Marica Vidušić, Urša Raukar, Damir Šaban, Zoran Čubrilo, Maro Martinović, Filip Nola, Petar Leventić
Tekst i režija: Olja Lozica
Dramaturg: Matko Botić
Scenski pokret: Pravdan Devlahović
Scenografija: Juraj Glasinović i Ivana Škrabalo
Kostimografija: Doris Kristić
Oblikovanje svjetla: Aleksandar Čavlek
Odabir i obrada glazbe: Olja Lozica i Matko Botić

(Visited 259 times, 1 visits today)

Komentari