Istaknuto
21.09.2018.

Uoči početka nove kazališne sezone u Satiričkom kazalištu Kerempuh, razgovarali smo s redateljem Bobom Jelčićem o jednoj od najboljih prošlosezonskih predstava, njegovom autorskom projektu "Govori glasnije!".

16.09.2018.

Novi ravnatelj zagrebačke Opere prvi je stranac na tom mjestu od samostalnosti Hrvatske. Otkrio nam je na što će staviti naglasak u svom četverogodišnjem mandatu, ali i za koji nogometni klub navija te što mu je skriveni talent.

Film

Sigurnost ima cijenu (“Shot Caller”, R. R. Waugh)

09.08.2017. Dunja IvezićFoto: facebook.com/ShotCaller

Kriminalističke zatvorske drame u posljednje vrijeme nisu rijetkost. Ipak, nema sumnje da se iste dotiču rastućih i aktualnih socijalnih problema s naglaskom na vječnu prisutnost društvenog nasilja, a istim se problemima bavi i novi film Rica Romana Waugha, Shot Caller. Waughove se idejne premise isprepliću s motivima zatvorskog života, rasizma i korupcije tvoreći temeljne odrednice njegova opusa.

Ratnici ili žrtve

Jacob Harlon uspješan je financijer kojeg utjelovljuje Nikolaj Coster-Waldau. Njegov harmoničan obiteljski i poslovni život prestaje u trenutku kada u alkoholiziranom stanju izazove prometnu nesreću u kojoj pogine njegov najbolji prijatelj. Jacob, do tada nikada suočen s kriminalnim aktivnostima, osuđen je na zatvorsku kaznu te iza sebe ostavlja suprugu Kate (Lake Bell) i maloljetnog sina Joshuu (Jonathon McClendon). Okružen okorjelim kriminalcima udruženim u klanove suočen je s naglim promjenama kojima se mora prilagoditi kako bi preživio, stoga se udružuje s pripadnicima jedne od zatvorskih bandi te se upoznaje s njihovim zakonima, a život mu se, kao i on sam, potpuno mijenja.

Waugh iznosi prilično jednostavnu priču, a ono što je čini dinamičnom i napetom jest pristupanje istoj iz različitih vremenskih aspekata. Radnja započinje Jacobovim izlaskom iz zatvora i zatim se vraća deset godina unatrag upoznajući gledatelja s prošlošću sada dugogodišnjeg zatvorenika i označenog pripadnika bjelačkog zatvorskog klana. Waugh vješto isprepliće sadašnje s događajima iz prošlosti, spajajući ih u kontinuiranu priču odanu čvrstom uzročno-posljedičnom odnosu, tako da radnja neprekidno teče, a događaji iz prošlosti postaju joj čvrsta podloga i osnovni preduvjet shvaćanja iste.

Shot Caller

Foto: facebook.com/ShotCaller

„Ratnikovo je najveće oružje njegov um“

Efektivno kontrastiranje Jacobove prošlosti i sadašnjosti ističe njegovu snažnu mušku prisutnost te naglašava drastičnu transformaciju koju je prošao u godinama provedenim u zatvoru. Premda se određenim dijelovima radnje, primjerice scenama koje prikazuju proces Jacobova suđenja, moglo posvetiti više pažnje, zatvorske su i akcijske scene posebno dobro izvedene. Naime, Waugh vrlo precizno portretira problematiku zatvorske atmosfere koja se proteže od duboko ukorijenjenog rasizma do ljudske patnje i dehumanizacije duše prisutnih među zatvorenicima.

Život pod teretom zakona koje postavljaju pripadnici klanova i svakodnevne borbe za opstanak ne napušta glavnog lika ni nakon njegova oslobođenja. Nakon što je stupio u kontakt s jednim od najopasnijih zatvorenika koji se nalazio na čelu bjelačkog klana shvaća da za cijenu sigurnosti njegove obitelji ne smije napustiti ovaj način života, te se suočava s neočekivanim posljedicama svojih odluka i postupaka provedenih u zatvoru.

Bez obzira na hladnu zatvorsku atmosferu s kojom se isprepliću prikazi brutalnog nasilja, napada i straha, priča u svakom slučaju nosi snažne emocije koje su naglašene u obiteljskoj drami. Priča, uključujući i ovu intimnu stranu i izuzetno kompleksan pristup karakterima likova, postaje slojevita na nekoliko razina.

Shot Caller

Foto: facebook.com/ShotCaller

Osvježenje na području zatvorske drame

Coster-Waldau svojom je impresivnom glumačkom izvedbom uvelike zadužio uspjeh ovog filma, a njegova uvjerljiva odlučnost i neustrašivost zrače iznimnom snagom. Shot Caller tematski pokriva prilično poznato područje. Dok će ga mnogi njegove okvire prepoznati u ostatku Waughova filmskog opusa, ostalima će biti poznat iz vrlo popularnih televizijskih serija koje je prema gledanosti predvodila američka serija Sons of Anarchy. Ipak, film bez sumnje donosi zanimljivu priču s neočekivanim raspletom i završetkom te snažnim emocijama, stoga je možemo smatrati svojevrsnim osvježenjem na poznatom terenu.

(Visited 151 times, 1 visits today)
Što misliš o ovom filmu?

Podijeli svoje mišljenje putem ZiherMetra!

0%
1
2
3
4
5

(5 votes, average: 4.000 out of 5)

Komentari