Istaknuto
21.04.2017.

U Galeriji Klovićevi dvori trenutno je, uz Izazove moderne i retrospektivu Željka Senečića, postavljena i samostalna izložba All you need is luck Nikoline Ivezić. Radi se o jednoj od najprepoznatljivijih suvremenih slikarica (pogotovo za češće posjetioce Kluba na zagrebačkom Filozofskom, Limba ili kafića Boja) koja je razvila autentičan umjetnički izraz, stvorivši tako već poznate tzv. slikoreljefe ili piktoplastike, odnosno slike koje izlaze izvan svojih okvira u prostor.

21.04.2017.

U novoj seriji intervjua okupljenim pod nazivom "Let's jazz" predstavit ćemo novu hrvatsku jazz scenu. Njen prvi predstavnik je pijanist Zvjezdan Ružić.

Vizart

Salon cipela Bane Milenkovića u Muzeju za umjetnost i obrt

12.04.2017. Jelena KovačevFoto: Press/ Srećko Budek

U četvrtak, 13. travnja u 19 sati u zagrebačkom Muzeju za umjetnost i obrt otvara se izložba naziva Salon cipela Bane Milenkovića na kojoj će biti predstavljena suvremena primijenjena keramika ovog svestranog autora.

Bane Milenković slikar je s brojnim priznanjima na području scenografije, a samostalnom izložbom predstavit će svoje recentne radove u keramici, po prvi put predstavljene javnosti u širem opsegu. Do sada je njegovo stvaralaštvo po stilskoj osobnosti prepoznato kao izvorna sastavnica suvremenog slikarskog izričaja na našoj sceni.

Foto: Press/ Mario Krištofić_

Miroslav Gašparić, autor izložbe i ravnatelj MUO-a, povodom nedavne izložbe Milenkovićevih slika u Muzeju istaknuo je: „Rijetko je koji suvremeni umjetnik uspio do te mjere definirati svoj samosvojan univerzum, bazirajući ga pritom na klasičnim slikarskim motivima – pejzažu, mrtvoj prirodi, marinama, interijerima – stvorivši unutar njega svoj vlastiti konzistentan jezik simbola i motiva. Ludizam njegova slikarstva ne znači ujedno površnost ili nedostatak ozbiljnosti, već upravo suprotno. Zar nije igra jedno od bitnih ljudskih svojstava, upravo ono područje u kojemu se iskazuju neograničene mogućnosti kreativnosti genija?!“

Serija radova izvedenih u keramici tijekom nekoliko proteklih godina sadrži širi tematski raspon keramike slikane u formi samostalnih umjetničkih objekata- unikatnih cipela, ali i uporabnih predmeta poput pladnja, tanjura ili zdjela. Milenković se duhovito bavi dvjema idejnim postavkama. U seriji unikatnih cipela inicira pitanje proizvodnje potencijalno uporabnih predmeta i obrtničke specijalizacije rada. U drugom segmentu razvija ideju o danas omraženom, dekorativnom aspektu slikarstva kroz prenošenje karakterističnih motiva na oblikovanje i oslikavanje uporabnih predmeta.

Foto: Press/ Srećko Budek

“To i jesu i nisu cipele. Cipele su samo svojim izgledom, međutim ono što ih čini neobičnim i udaljava od predloška koji poznajemo iz neposrednoga iskustva, štoviše, čini ih upravo odbojnima, to je istaknuta tvarnost.” (Zvonko Maković)

Bane Milenković (Novi Sad, 1963.) u Zagrebu je završio Školu za primijenjenu umjetnost i dizajn i diplomirao slikarstvo na Akademiji likovnih umjetnosti u klasi profesora Ferdinanda Kulmera 1988. godine. Izlagao je na više od 70 samostalnih izložbi u zemlji i inozemstvu.

Komentari