Istaknuto
21.09.2018.

Uoči početka nove kazališne sezone u Satiričkom kazalištu Kerempuh, razgovarali smo s redateljem Bobom Jelčićem o jednoj od najboljih prošlosezonskih predstava, njegovom autorskom projektu "Govori glasnije!".

16.09.2018.

Novi ravnatelj zagrebačke Opere prvi je stranac na tom mjestu od samostalnosti Hrvatske. Otkrio nam je na što će staviti naglasak u svom četverogodišnjem mandatu, ali i za koji nogometni klub navija te što mu je skriveni talent.

Knjige

Sanja Pilić po treći put dobitnica Nagrade „Grigor Vitez“

29.03.2017. Ziher.hrFoto: https://www.facebook.com/pg/Sanja-Pilić

Književni talent i sposobnost prilagodbe dječjem svijetu u književnim ostvarenjima Sanje Pilić  još jednom je dobilo svoju potvrdu u obliku nagrade koju ova spisateljica dobiva po čak treći put. Sanja Pilić dobitnica je Nagrade „Grigor Vitez“ za književni tekst za mlade u 2016.

Savez društava Naša djeca Hrvatske prošli je tjedan organizirao

49. dodjelu Nagrade “Grigor Vitez” za tekst i ilustracije u knjigama za djecu i mladež za književnu produkciju u 2016. godini. Svečanost dodjele Nagrade održana je u K.D. Vatroslav Lisinski.
U 2016. godini u konkurenciji je bilo ukupno 92 knjige iz produkcije 28 nakladnika.

Sanja Pilić, uvijek nasmijana i vedra, prilikom primanja nagrade izvrsno se uklopila u program koji su vodili glumci u kazalištu „Prijatelj“. Glumci Selma Mehić, Hrvoje Zalar i Filip Riđički  pripremili su pravu malu predstavu pri predstavljanju svih dobitnika Nagrade i oživjeli stihove nezaboravnog i vječnog Grigora Viteza.

Specifičnost novog romana

Sanja Pilić je u svojem novom romanu za mlade Pošalji mi poruku! uspjela uvjerljivo progovoriti iz perspektive trinaestogodišnje djevojčice Sofije o suvremenom životu urbane zagrebačke obitelji, o odnosima sa svojim vršnjacima i vlastitoj zaljubljenosti u vršnjaka iz razreda.

Članovi žirija objašnjavaju kako je „specifičnost ovoga romana, a mogli bismo zaključiti – i autoričina stila uopće – u tome da beskompromisno obrađuje tabu-teme, ali je njezin fokus primarno na protagonistima koji su sasvim realni. Riječ je o romanu koji vjerno preslikava svakodnevicu suvremenih mladih, čak i kada se susreću s težim životnim izazovima.“

Osim u dnevničkim zapisima, Sofija svoje događaje, misli i osjećaje počinje bilježiti i videokamerom snimajući filmove iz svojeg okruženja. Ti videozapisi služe kao poruka koju šalje sama sebi, a kasnije i drugima. Upravo po tom poetičnom načinu prikaza vlastitog života, stvarajući osim tekstualnog i vlastiti vizualni dnevnik, Sofija izlazi iz okvira obične tinejdžerke.

Djecu će razveseliti podatak da će ovoj spisateljici uskoro izaći još jedna knjiga o Maši – Maša i učiteljica, ali i poezija – Sabrane pjesme.  Sudeći po uspjehu u svijetu dječje proze, ni njene pjesme neće proći nezamijećeno. Osim Sanji Pilić, Nagrada se uručila Ani Đokić za književni tekst za djecu u knjizi Bao baobab i mala Kibibi, Ani Kadoić za ilustracije za mlađu dob djece u slikovnicama Što rade odrasli i Petar i tramvaj, te Marseli Hajdinjak za ilustracije za stariju dob djece u slikovnici Slavuj.

(Visited 58 times, 1 visits today)

Komentari