Istaknuto
20.02.2019.

Vrijeme čitanja: 1 minuta U rubrici Nova glazba ponovno smo izdvojili najzanimljivije aktualne singlove ovog tjedna, a vi odaberite svog favorita.

06.02.2019.

Vrijeme čitanja: 8 minute Napokon smo prestali krivo pisati datume na dokumentima, šarati te osmice i s prvim točno zapisanim u 2019., jednom za svagda smo se pozdravili s prethodnom - 2018. Bila je, podsjetit ćemo vas, u najmanju ruku histerična, shizofrena i - vrlo plodonosna.

Vizart

Sarajevo: Zagrebačke ulice legendarnog Toše Dabca izložene povodom Dana grada!

05.04.2013. Katarina PerokovićVrijeme čitanja: 2 minute
Foto: facebook.com

Foto: facebook.com

Povodom obilježavanja Dana grada Sarajeva u glavnome gradu Bosne i Hercegovine jučer je otvorena izložba radova svjetski priznatog zagrebačkog fotografa Toše Dabca. Izloženo je 67 fotografija iz ciklusa “(U)lice Zagreba” i “Drugi pogled” – izložbu otvorenu pod pokroviteljstvom dvaju gradova u okviru programa Dana grada posjetitelji mogu razgledati sve do 20. travnja u Umjetničkoj galeriji BiH. Izložba je rezultat suradnje zagrebačkog Arhiva Toše Dabca sa sarajevskim Centrom za fotografiju, film i multimediju. Sarajevska publika ima priliku pogledati kako su zagrebačke ulice i trgovi izgledali u razdoblju od tridesetih do pedesetih godina 20. stoljeća. Urbani gradski motivi  reprezentativan su uzorak opusa ovog velikog umjetnika, a postava oslikava zagrebački duh i ostatke nekog odavno minulog vremena.

Foto: facebook.com/facebook.com

Foto: facebook.com/facebook.com

Tošo Dabac istaknut je hrvatski fotograf, osnivač i predstavnik tzv. Zagrebačke škole fotografije. Iako je rođen je u Novoj Rači u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji, većinu života Dabac je proveo u Zagrebu. Njegova djela predstavljaju stvarnost i socijalni kontekst vremena u kojem je živio – obični ljudi, prosjaci ili cirkusanti, arhitektura ili krajolik – ulica. Sudjelovao je na mnogim domaćim i inozemnim izložbama, u europskim prijestolnicama poput Pariza ili Praga, ali i u američkim metropolama. Bio je član Američkog fotografskog društva (eng. Photographic Society of America). Punim imenom Teodor Eugen Maria Dabac, ovaj legendarni fotograf iza sebe je ostavio oko 200 tisuća fotografija, od kojih su one zapažene velikim dijelom vezane upravo uz Zagreb. U njegovom ateljeu u Ilici 17 posthumno je otvorena privatna zbirka radova Arhiv Tošo Dabac.

Foto: msu.hr

Foto: msu.hr

(Visited 266 times, 1 visits today)

Komentari