Istaknuto
15.10.2018.

Dobre knjige uvijek su u modi. Svakog tjedna ćemo vam odabrati po tri nove knjige koje možete pronaći na policama domaćih knjižara, a uz malo sreće, neke od njih mogu biti vaše.

14.10.2018.

Priča o dvoje ljudi - kroz desetljeća - bez obzira na uspjeh ranijih izdanja, ostaje klasik koji uvijek može (p)ostati suvremen.

Izvedbene umjetnosti

Schaubühne iz Berlina otvara Festival svjetskog kazališta

10.09.2015. Tim HrvaćaninFoto: www.zagrebtheatrefestival.hr

Ovogodišnje izdanje Festivala svjetskog kazališa 15. će rujna u 20 sati u ZKM-u otvoriti dragi zagrebački gosti, Schaubühne iz Berlina s predstavom „Pluća“ u režiji Katie Mitchell. Kroz novu dramu Duncana Macmillana Mitchell propituje osobna i globalna proturječja na početku novoga tisućljeća.

Predstava prati dobro obrazovani par koji živi u velikom gradu, radi zanimljive poslove, „iz principa bojkotiraju velike trgovačke lance i gledaju originalne verzije art filmova uz titlove“. Istodobno svjetska populacija broji više od 7 milijardi stanovnika, potreba za hranom i pitkom vodom raste, gužva je sve veća, a globalno zatopljenje, prirodne katastrofe i nepredvidljive klimatske promjene djeluju kao bezazlene nuspojave. Može li itko donijeti dijete na takav svijet? „Mogu sedam godina svakodnevno letjeti od Londona do New Yorka i emitirat ću manje ugljikova dioksida nego ako imam dijete. Deset tisuća tona CO2! Dok se svađaju, sat otkucava, što će prvo biti uništeno – njihova veza ili okoliš?“

Foto: www.zagrebtheatrefestival.hr

Foto: www.zagrebtheatrefestival.hr

Katie Mitchell rođena je 1964. u Readingu, a studirala je na Magdalen College u Oxfordu. Radila je kao kućna redateljica Royal Shakespeare Theatre i Royal Court Theatre, a od 1994. režira i za National Theatre u Londonu. Radila je u Dublinu, Kopenhagenu, Milanu, New Yorku, Stockholmu i Kölnu kao i na Salzburger Festspiele. U berlinskome kazalištu Schaubühne am Lehniner Platz Katie Mitchell je, zajedno s Leom Warnerom, prema drami Augusta Strindberga 2010. režirala „Gospođicu Juliju“ koja je 2012. godine izvedena na 10. Festivalu svjetskoga kazališta. U istome kazalištu Michell je režirala „Žute tapete“ prema knjizi Charlotte Perkins Gilman, te „Pluća“ i „Zabranjenu zonu“ Duncana Macmillana.

Duncan Macmillan rođen je 1980. u Ujedinome Kraljevstvu. Studirao je film na University of Reading, kazališnu umjetnost u londonskoj Central School of Speech and Drama, a dramsko pismo na University of Birmingham i Royal Court Theatre u Londonu. Bio je pisac u rezidenciji kazališne skupine Paines Plough, Royal Exchange Theatrea i član Old Vic New Voices Company. Piše za kazalište, radio i televiziju, pretežito za BBC, te režira predstave za kazališta u Londonu i New Yorku. Od njegovih drama valja istaknuti Najhumaniji način ubijanja jastoga (2005.), Čudovište (2007.), Pluća (2011.) i Svaka genijalna stvar (2013.).

Foto: www.zagrebtheatrefestival.hr

Foto: www.zagrebtheatrefestival.hr

U predstavi igraju Cristoph Gawenda i Jenny König. Oboje su studirali glumu na Hochschule für Musik und Theatre u Hannoveru, a nakon studija Gawenda je bio član ansambla Staatsschauspiel u Stuttgartu, a König Nationaltheatera u Mannheimu. Gawenda je član berlinskoga Schaubühnea od 2011. gdje je igrao u predstavama „Tako je govorio Zaratustra“ te „Strah izjeda Njemačku“ u režiji Patricka Wegenrotha, „Neprijatelj naroda“ i „Richard III“ u režiji Thomasa Ostermeiera, „Za isključeno dijete“ u režiji i koreografiji Falka Richtera i „Na dnu“ u režiji Michaela Thalheimera. König je od sezone 2011./2012. članica ansambla Schaubühne gdje je igrala u predstavama „Hamlet“, „Male lisice“ i „Richard III“ u režiji Thomasa Ostermeiera, „Zabranjena zona“ u režiji Katie Mitchell i „Stück Plastik“ u režiji Mariusa von Mayenburga.

Njemački Die Welt o predstavi je napisao sljedeće: „Konverzacijska drama 33-godišnjega Duncana Macmillana koleba se između ozbiljne oštrine i dobro odmjerene ironije, čime suosjećajno, precizno i zabavno prikazuje rastuću tjeskobu onih radikalno zabrinutih za budućnost“, a Morgenpost tome dodaje: „Kao što je to često kod Katie Mitchell … čitava večer podređena je jednoj ideji. I briljantna je.“ Ulaznice za predstavi mogu se kupiti na blagajni zagrebačkog HNK po cijeni od 200 kuna.

(Visited 122 times, 1 visits today)

Komentari