Istaknuto
13.04.2018.

The Gentleman novo je ime na našoj glazbenoj sceni, no osoba koja se skriva iza tog imena već je duže vrijeme poznata publici. Iza pseudonima krije se Marko Lucijan Hraščanec, školovani i talentirani glazbenik koji svoj istoimeni album prvijenac promovira 13. travnja u kazalištu Mala scena. Povodom toga saznali smo koliko je dugo radio na projektu The Gentleman, zašto album promovira u kazalištu i još mnogo toga.

02.04.2018.

Možda bi "Govori glasnije!" mogao biti "mega angažirani hrvatski politički teatar", ali Bobo Jelčić svjestan je stvarne moći kazališta pa zato sve pretvara u dobru satiru i radije se bavi svakodnevicom maloga čovjeka i njegovim malim-velikim problemima.

Vizart

Sedam dana raznolike umjetnosti u središtu Istre

12.08.2017. Ziher.hrMaya Petrovna/Foto: Press

U nedjelju počinje 14. festival Sedam dana stvaranja koji će još jednom u Pazin privući ljubitelje umjetnosti i kreativce, ali i one željne kvalitetnog sadržaja. Koncerti, performansi, izložbe, filmovi i predstave tako će ispuniti čitav tjedan, a posljednjeg dana, u subotu, 19. kolovoza, sudionici 7ds-radionica prezentirat će svoje radove nastale tijekom festivala na multimedijalnoj izložbi Upravo stvoreno. Program krije i jednu svjetsku premijeru.

Etno skupina Veja i japanski ples na otvorenju festivala

Sedam dana započinje u nedjelju uličnim glazbenim performansom skupine Če bo bo, če na na i tradicionalnim otvorenjem izložbe u Galeriji društva likovnih stvaratelja. Ove godine u Pazinu izlaže Maja Radešić, umjetnica iz Rijeke s uspješnom inozemnom karijerom i članica HDLU Istre. Njezina izložba Luminous Body ostat će otvorena u Galeriji do kraja festivala, a Maja će izložiti i instalaciju Cocoon, napravljenu od ovčje vune.

Program zatim seli u pazinski Kaštel, glavnu festivalsku lokaciju, ispred kojega će Nikita Val, umjetnica koja kombinira japanski ples butoh i vokalni eksperiment, izvesti performans Haiku. Večer će završiti koncertom etno skupine Veja kojoj će se kao gosti-performeri pridružiti različiti umjetnici poput Pina Josipa Ivančića, Šandora Slackog, Tee Šimičić i Nikite Val.

Etno skupina Veja/Foto: Press

Svjetska premijera u Pazinu 

Umjetnica iransko-ukrajinsko-bosanskog podrijetla s londonskom adresom, Maya Petrovna, prošle je godine na festivalu izvela zapanjujuće dobar operni solo performans s originalnom glazbom. Tijekom performansa promijenila je 13 kostima koje je izradila sama, kao i svaki djelić spektakla u Kaštelu. Bio je to njezin prvi posjet Pazinu, a s kakvim je dojmovima otišla kući dovoljno govori činjenica da se ove godine vraća na Sedam dana stvaranja sa svjetskom premijerom novog uratka Futura Monomania.

Kroz scenografiju i glazbu Maya Petrovna će u pazinskom Kaštelu kreirati futurističku utopiju u kojoj se otuđena bića ponovno pokušavaju povezati jedna s drugima. Riječ je o izrazito vizualnom performansu čija se glazbena podloga proteže od Jodorowskog do filmova Baraka, Samsara i Koyaanisqatsi, dok kostimi prikazuju deformirana tijela –  napola ljude, a napola bića s druge planete.

“Program 14. festivala Sedam dana stvaranja pun je kvalitetnog i originalnog sadržaja i ne volimo nikoga posebno izdvajati. Ipak, ako moram odabrati jednu stvar iz večernjeg programa koju bih preporučio svima ove godine, neka to bude nastup Maye Petrovne. Nećete požaliti.” – rekao je David Belas iz organizacije festivala.

7ds kino i Upravo stvoreno

Jedna od lokacija festivala Sedam dana stvaranja je i pazinski buffet Bunker, festivalski dnevni boravak, gdje će se program održati u srijedu i petak. Zanimljivosti ove godine je 7ds kino u Bunkeru u koje posjetitelji u srijedu mogu navratiti na svirku i film. Istoga se dana sprema i invazija Limenih na Pazin u sklopu happeninga bit(i) skulptura / polje maslačka autora Darka Brajkovića Njape, proizašlog iz projekta svjetlo is light Pina Josipa Ivančića.

Osim večernjeg programa, tijekom Sedam dana u Pazinu će se održavati umjetničke radionice pod vodstvom iskusnih mentora. Sudionici radionice analogne fotografije koju vodi Sven Stilinović, radionice direktnog tiska Sabine Damiani, radionice umjetnosti i psihogije Gorana Poropata te književno-izvedbene radionice Neve Lukić i Josipe Bubaš posljednjeg će dana festivala na multimedijalnoj izložbi Upravo stvoreno javnosti prezentirati svoje radove. Za kraj će nastupiti australski multi-instrumentalisti Trevor Brown i Veren Grigorov.

Buffet Bunker/Foto: Press

Glazbeni i filmski program

Uz Veju, Če bo bo, če na na, Grigorova i Browna, u glazbenom programu Sedam dana stvaranja nastupit će i Sara Renar, Naked iz Srbije, Ivan Grobenski, Gentleman, Techno Vikings i drugi. Osim filmova u 7ds kinu, bit će prikazani i Na plaži Gorana Škofića, Skoro ništa Ane Hušman i The Motel in the Well Neve Lukić.

Sedam dana stvaranja održava se u Pazinu od 13. do 19. kolovoza, a ulaz na sva događanja je besplatan. Festival u organizaciji udruga Veliki mali čovjek i MIG odvija se pod pokroviteljstvom Ministarstva kuture RH, Istarske županije, Grada Pazina, Muzeja grada Pazina i Etnografskog muzeja Istre te uz podršku brojnih partnera, sponzora i volontera, a od ove godine nosi EFFE Label, europsku festivalsku oznaku izvrsnosti i inovativnosti.

Program i raspored u cijelosti potražite na web stranici ili na Facebooku.

(Visited 51 times, 1 visits today)

Komentari