Istaknuto
22.04.2018.

Iza imena Tyger Lamb stoji zagrebačka četvorka čiji je prvijenac "Born Into This" na putu. Album još nije vani, no mnoga vrata već su im otvorena. Upoznajte se s njima dok su još polu-anonimni i nepoznati, prije koncerta 3. svibnja u Vintage Industrial Baru.

13.04.2018.

The Gentleman novo je ime na našoj glazbenoj sceni, no osoba koja se skriva iza tog imena već je duže vrijeme poznata publici. Iza pseudonima krije se Marko Lucijan Hraščanec, školovani i talentirani glazbenik koji svoj istoimeni album prvijenac promovira 13. travnja u kazalištu Mala scena. Povodom toga saznali smo koliko je dugo radio na projektu The Gentleman, zašto album promovira u kazalištu i još mnogo toga.

Vizart

Sedam desetljeća kroz naslovnice francuskog časopisa Elle

21.06.2015. Petra PlivelićFoto: hdlu.hr/screenshot

U sklopu Randez Vousa, festivala Francuske u Hrvatskoj, Elle Hrvatska organizirao je izložbu pod nazivom „ELLE Moda&Društvo Isprepleteni pogledi, 1945.-2015.“ Izložba je u Galeriji Bačva u Domu Hrvatskog društva likovnih umjetnika otvorena do 14. srpnja ove godine, a ulaz je besplatan.

Foto: facebook.com/elle.hrvatska

Foto: facebook.com/elle.hrvatska

Na retrospektivnoj izložbi francuskog Ellea – kultnog ženskog modnog časopisa, imate priliku razgledati 101 precizno selektiranu intrigantnu naslovnicu časopisa koji je već sedam desetljeća ne samo ogledalo društvenih promjena i položaja žene u društvu, već i aktivni sudionik i avangardni nositelj tih promjena.

Foto: facebook event [Brigitte Bardot u Dior haljini na naslovnici Ellea prije 60 godina]

Foto: Facebook event [Brigitte Bardot u Dior haljini na naslovnici Ellea prije 60 godina]

Naslovnice su prezentirane na suvremen način, digitalno otisnute u naizgled beskonačnu traku koja oblaže zid Meštrovićevog paviljona. Time je naglašena specifična kontura tog jedinstvenog okruglog prostora. Prateći kronološki estetski razvoj i ključne fenomene koji se iz njih iščitavaju, naslovnice su podijeljene u grupe, a svaka od njih objašnjena je kratkim tekstom. Dizajn postava potpisuju kustosice Nina Bačun i Vanja Žanko, dok je autor originalne instalacije koja prati izložbu Dorijan Kolundžija, nagrađivani beogradski umjetnik svjetske reputacije u području primijenjene grafike i novih medija.

Foto: facebook.com/rendezvoushr

Foto: facebook.com/rendezvoushr

Prvi broj francuskog Ellea objavljen je u prvim poratnim danima – 21. studenog 1945. godine. Iako je temperatura bila ispod nule, ulice su bile pune ljudi, u zraku se osjećao optimizam, a na kioscima Francuskinje je čekao novi magazin koji će obići svijet, putovati kroz vrijeme, informirati, inspirirati i buditi apetite generacija žena širom svijeta. Čast da bude na prvoj naslovnici pripala je neodoljivoj glumici Yolande Bloin koju je snimio fotograf Jean Moral.

Foto: Facebook event [Prvi broj francuskog časopisa Elle, 1945.]

Foto: Facebook event [Prvi broj francuskog časopisa Elle, 1945.]

Naslovnice Ellea bile su i ostale nepogrešiv kompas za inspiraciju i zabavu. Kroz njih možemo iščitati sve relevantne modne i društvene aktualnosti, fenomene i trendove – od prvog bikinija, booma pariške visoke mode, minica i toplesa, preko Elle ikona, prvih prêt-à-porter kolekcija i rađanja kulture konzumerizma do fenomena top modela, rekomponiranih obitelji, celebrity kulture i Interneta.

Foto: Facebook event [Hrvatski model Tatjana Dragović na naslovnici francuskog ELLE iz 1997. godine]

Foto: Facebook event [Hrvatski model Tatjana Dragović na naslovnici francuskog Ellea iz 1997. godine]

Zahvaljujući kreativnosti i osebujnom izričaju legenda modne fotografije kao što su Richard Avedon, Helmut Newton, Peter Lindbergh, Peter Knapp, Patrick Demarchelier, Jean-Baptiste Mondino, David Bailey, Mario Testino, Oliviero Toscani, Ellen von Unwerth, Gilles Bensimon, Jean-Paul Goude i mnogi drugi, izložba okuplja iznimno reprezentativni materijal visoke umjetničke vrijednosti. No, isti materijal, odnosno naslovnice imaju i društvenu vrijednost – vrlo su atraktivne i širokoj publici zainteresiranoj za modu i pop kulturu.

Foto: Facebook event [Francuska naslovnica Ellea iz 1985. i aktualna hrvatska naslovnica za lipanj 2015.]

Foto: Facebook event [Francuska naslovnica Ellea iz 1985. i aktualna hrvatska naslovnica za lipanj 2015.]

Više informacija možete saznati na internet stranici HDLU-a i na Facebook eventu.

(Visited 144 times, 1 visits today)

Komentari