Istaknuto
20.03.2019.

Vrijeme čitanja: 2 minute U rubrici Nova glazba ponovno smo izdvojili najzanimljivije aktualne singlove ovog tjedna, a vi glasanjem odaberite svog favorita.

18.03.2019.

Vrijeme čitanja: 7 minute Po završetku svakog mjeseca primit ćemo se posla i skupit ćemo nedavno izašle albume koje smo slušali na jedno mjesto. U veljači su nam kroz player prolazili Šumovi protiv Valova, Paul The Walrus, Stephany Stefan, Crvi, Akademija, Die Zoone, S kim ja radim i Kojoti.

Vizart

Sedam desetljeća kroz naslovnice francuskog časopisa Elle

21.06.2015. Petra PlivelićFoto: hdlu.hr/screenshot
Vrijeme čitanja: 3 minute

U sklopu Randez Vousa, festivala Francuske u Hrvatskoj, Elle Hrvatska organizirao je izložbu pod nazivom „ELLE Moda&Društvo Isprepleteni pogledi, 1945.-2015.“ Izložba je u Galeriji Bačva u Domu Hrvatskog društva likovnih umjetnika otvorena do 14. srpnja ove godine, a ulaz je besplatan.

Foto: facebook.com/elle.hrvatska

Foto: facebook.com/elle.hrvatska

Na retrospektivnoj izložbi francuskog Ellea – kultnog ženskog modnog časopisa, imate priliku razgledati 101 precizno selektiranu intrigantnu naslovnicu časopisa koji je već sedam desetljeća ne samo ogledalo društvenih promjena i položaja žene u društvu, već i aktivni sudionik i avangardni nositelj tih promjena.

Foto: facebook event [Brigitte Bardot u Dior haljini na naslovnici Ellea prije 60 godina]

Foto: Facebook event [Brigitte Bardot u Dior haljini na naslovnici Ellea prije 60 godina]

Naslovnice su prezentirane na suvremen način, digitalno otisnute u naizgled beskonačnu traku koja oblaže zid Meštrovićevog paviljona. Time je naglašena specifična kontura tog jedinstvenog okruglog prostora. Prateći kronološki estetski razvoj i ključne fenomene koji se iz njih iščitavaju, naslovnice su podijeljene u grupe, a svaka od njih objašnjena je kratkim tekstom. Dizajn postava potpisuju kustosice Nina Bačun i Vanja Žanko, dok je autor originalne instalacije koja prati izložbu Dorijan Kolundžija, nagrađivani beogradski umjetnik svjetske reputacije u području primijenjene grafike i novih medija.

Foto: facebook.com/rendezvoushr

Foto: facebook.com/rendezvoushr

Prvi broj francuskog Ellea objavljen je u prvim poratnim danima – 21. studenog 1945. godine. Iako je temperatura bila ispod nule, ulice su bile pune ljudi, u zraku se osjećao optimizam, a na kioscima Francuskinje je čekao novi magazin koji će obići svijet, putovati kroz vrijeme, informirati, inspirirati i buditi apetite generacija žena širom svijeta. Čast da bude na prvoj naslovnici pripala je neodoljivoj glumici Yolande Bloin koju je snimio fotograf Jean Moral.

Foto: Facebook event [Prvi broj francuskog časopisa Elle, 1945.]

Foto: Facebook event [Prvi broj francuskog časopisa Elle, 1945.]

Naslovnice Ellea bile su i ostale nepogrešiv kompas za inspiraciju i zabavu. Kroz njih možemo iščitati sve relevantne modne i društvene aktualnosti, fenomene i trendove – od prvog bikinija, booma pariške visoke mode, minica i toplesa, preko Elle ikona, prvih prêt-à-porter kolekcija i rađanja kulture konzumerizma do fenomena top modela, rekomponiranih obitelji, celebrity kulture i Interneta.

Foto: Facebook event [Hrvatski model Tatjana Dragović na naslovnici francuskog ELLE iz 1997. godine]

Foto: Facebook event [Hrvatski model Tatjana Dragović na naslovnici francuskog Ellea iz 1997. godine]

Zahvaljujući kreativnosti i osebujnom izričaju legenda modne fotografije kao što su Richard Avedon, Helmut Newton, Peter Lindbergh, Peter Knapp, Patrick Demarchelier, Jean-Baptiste Mondino, David Bailey, Mario Testino, Oliviero Toscani, Ellen von Unwerth, Gilles Bensimon, Jean-Paul Goude i mnogi drugi, izložba okuplja iznimno reprezentativni materijal visoke umjetničke vrijednosti. No, isti materijal, odnosno naslovnice imaju i društvenu vrijednost – vrlo su atraktivne i širokoj publici zainteresiranoj za modu i pop kulturu.

Foto: Facebook event [Francuska naslovnica Ellea iz 1985. i aktualna hrvatska naslovnica za lipanj 2015.]

Foto: Facebook event [Francuska naslovnica Ellea iz 1985. i aktualna hrvatska naslovnica za lipanj 2015.]

Više informacija možete saznati na internet stranici HDLU-a i na Facebook eventu.

(Visited 191 times, 1 visits today)

Komentari