Istaknuto
13.04.2018.

The Gentleman novo je ime na našoj glazbenoj sceni, no osoba koja se skriva iza tog imena već je duže vrijeme poznata publici. Iza pseudonima krije se Marko Lucijan Hraščanec, školovani i talentirani glazbenik koji svoj istoimeni album prvijenac promovira 13. travnja u kazalištu Mala scena. Povodom toga saznali smo koliko je dugo radio na projektu The Gentleman, zašto album promovira u kazalištu i još mnogo toga.

02.04.2018.

Možda bi "Govori glasnije!" mogao biti "mega angažirani hrvatski politički teatar", ali Bobo Jelčić svjestan je stvarne moći kazališta pa zato sve pretvara u dobru satiru i radije se bavi svakodnevicom maloga čovjeka i njegovim malim-velikim problemima.

Film

Sedamnaest domaćih dokumentaraca premijerno na 13. ZagrebDoxu!

26.02.2017. Ziher.hrFoto: ZagrebDox press

Sedamnaest domaćih dokumentaraca bit će premijerno prikazano na 13. izdanju ZagrebDoxa (26. veljače – 5. ožujka, Kaptol Boutique Cinema), od toga devet naslova u regionalnoj konkurenciji, pet u službenim programima (Majstori doxa, Teen Dox, ADU dox), a dokumentarni serijal 65+ u sklopu posebnih programa. Dva su naslova već premijerno prikazana na inozemnim festivalima pa će na ZagrebDoxu po prvi put biti prikazani u Hrvatskoj: jedan u regionalnoj konkurenciji, drugi u programu Kontroverzni dox. Na festivalu će ukupno biti prikazano 27 domaćih dokumentaraca.

Od 21 naslova u regionalnoj konkurenciji devet je hrvatskih filmova, od čega osam ima svjetsku premijeru na ZagrebDoxu. Bojnik Kristijana Milića govori o početku Domovinskog rata iz perspektive prve trupe dragovoljaca koji su djelovali izvan okvira MUP-a. Sastavljen od sjećanja i razmišljanja zapovjednika 1. samostalne satnije Podsused, film obrađuje burni dio novije prošlosti s naglaskom na ljudskoj strani događaja. Postratnim temama bave se i filmovi Maratonci Biljane Čakić i Dvije škole Srđana Šarenca. Maratonci govore o najdužoj utrci u Europi, dugoj 227 kilometara, koja se proteže od Vukovara do Srebrenice. Središnji likovi tri su ratna veterana različitih nacionalnosti kojima trčanje i pripreme za maraton imaju terapeutsko djelovanje u borbi i procesu izlječenja postratnih trauma. Dvije škole prikazuje etničko odvajanje u travničkoj gimnaziji, u kojoj potpuno izolirani jedni od drugih uče i odrastaju hrvatski i bošnjački učenici, te pokušaj njihova ravnatelja da ih upozna i integrira u školi.

Djevojka od nula dolara Damira Terešaka neobična je priča o diplomiranoj teologinji koja se već nekoliko godina profesionalno bavi boksom. Usprkos tome što je sportske organizacije i institucije ignoriraju, Ivana se bori za naslov prvakinje u sva četiri svjetska saveza u velter kategoriji. U potragu za novim početkom krenuo je dugogodišnji novinar i urednik Robert Tomić Zuber. Njegov film Možeš biti sve što hoćeš nastao je kada je autor nakon jednog desetljeća ostao bez posla i odlučio kroz osobno iskustvo dokumentirati sustav kroz koji prolaze nezaposlene osobe u Hrvatskoj.

Neuspješan skroz Ljiljane Šišmanović, dokumentarni portret (ne)uspješnog umjetnika, funkcionira kao ironična kritika društvene zbilje i novca kao primarnog mjerila uspjeha. Pozicijom nekonvencionalnih umjetnika u društvu iz sfere ulične umjetnosti bavi se Silvestar Kolbas. Njegov film Simpl donosi četiri portreta grafitera, njihove kreativne procese, razmišljanja o društvu i određivanje vlastite pozicije. Dokumentarac Oni samo dolaze i odlaze Borisa Poljaka vizualna je posveta splitskim Bačvicama u jutarnjim satima. Naslov filma odnosi se na protagoniste koji s različitim ciljevima posjećuju plažu.

Foto: Neuspješan skroz, ZagrebDox press

Goran Dević na ZagrebDoxu premijerno predstavlja dva projekta; u regionalnoj konkurenciji bit će prikazan njegov dokumentarac Buffet Željezara, koji nas vodi unutar zidova kafića na autobusnom kolodvoru u Sisku, gradu koji je nekada imao najveću željezaru u istočnoj Europi. Film bilježi kavanske razgovore vlasnika prije nego što zauvijek zatvore kafić i otvore novo poglavlje u životu. 65+ dokumentarni je serijal čiji će dio biti premijerno prikazan u posebnim programima. Tri epizode – Druga ljubav, Izbori i Umjetnik nikad ne ide u penziju prate nekoliko pojedinaca u poodmakloj životnoj dobi i na intrigantan način preispituju teme ljubavi nakon smrti životnog partnera, političke aktivnosti i umjetničkog djelovanja u trećoj životnoj dobi.

Posljednji domaći film iz regionalne konkurencije, film prošlogodišnjeg dobitnika Velikog pečata u regionalnoj konkurenciji Đure Gavrana na ZagrebDoxu će imati hrvatsku premijeru. Jedi, spavaj, jedi, spavaj portret je Nigerijca Ebuka Okeke zvanog Prince koji je zbog homoseksualizma morao pobjeći iz matične zemlje, a azil je zatražio u Hrvatskoj.

Foto: Jedi spavaj jedi spavaj, ZagrebDox press

Osam hrvatskih filmova bit će prikazano u službenim festivalskim programima, od čega će pet naslova imati svjetsku premijeru, a jedan hrvatsku. U programu Majstori doxa premijerno će biti prikazan film Svaka dobra priča je ljubavna priča u režiji Rajka Grlića i Matjaža Ivanišina. To je film o kazališnoj predstavi Boris, Milena, Radko i četiri poznate osobe koje stoje iza predstave: scenaristu i redatelju Dušanu Jovanoviću, glumici Mileni Zupančić i dvojici glumaca Radku Poliču i Borisu Cavazzi.

Program Teen Dox uključuje dva domaća naslova. Premijerno će biti prikazan film Uzdanica Antona Mazulića, priča o mladom studentu prava koji se želi profesionalno ostvariti kao konzervativni političar. Ne žalim ni za čim Lucije Strugar kratkometražni je dokumentarni portret mladog plesača s otoka Visa, deklariranog homoseksualca, koji prati njegovu integraciju i život u izoliranoj sredini.

Tri su premijere domaćih naslova u programu ADU dox. U središtu filma Franko Elek – slike iz života jednog emigranta Silvija Mirošničenka hrvatski je politički imigrant u poodmakloj životnoj dobi koji se želi vratiti u rodni kraj. Druga dva naslova donose portrete dviju protagonistica koje na različite načine pokušavaju zaraditi novac: Kamo idemo? Lucije Špegar prati mladu taksisticu iz Zagreba, a Kika Mirne Zgrabljić istoimenu djevojku koja obavlja neobičan noćni posao kako bi sakupila novac za večernju školu. Pomutnje Lane Kosovac pak prati kreativni proces i zbivanja iza scene Eurokazova projekta s Brankom Brezovcem u New Yorku.

Hrvatsku premijeru u programu Kontroverzni dox ostvarit će najnoviji film Irene Škorić Neželjena baština. To je film o spomenicima NOB-u kojih je u razdoblju od 1945. do 1990. u bivšoj državi izgrađeno na tisuće i o odnosu ljudi prema vrijednoj umjetničkoj baštini.

Foto: Neželjena baština, ZagrebDox press

Retrospektiva 20 godina Factuma uključuje osam naslova prema izboru Vetona Nurkollarija, umjetničkog direktora DokuFesta u Prizrenu, koji se u odabiru fokusirao na kratku formu i starije naslove kako bi upoznao mlađu publiku s Factumovim opusom. Tu su Bag Dalibora Matanića, Tomislava Rukavine i Stanislava Tomića, Blokada Igora Bezinovića, Čuvar tegljača Silva Mirošničenka, Dečko kojem se žurilo Biljane Čakić, Godine hrđe Andreja Korovljeva, Nemam ti šta reć’ lijepo Gorana Devića, Pitka voda i sloboda III Rajka Grlića i Sve5! Dane Budisavljević.

Posebni programi uz spomenutu svjetsku premijeru serijala 65+ Gorana Devića uključuju novi program Majke i kćeri o složenim i intrigantnim odnosima dviju generacija žena u istoj obitelji. Program uključuje i jedan domaći naslov, film Naslijeđe Sanje Šamanović o majci i kćeri koje su nakon slučajnog zajedničkog obiteljskog obrasca prisiljene ponovno živjeti zajedno.

(Visited 47 times, 1 visits today)

Komentari