Istaknuto
21.04.2017.

U Galeriji Klovićevi dvori trenutno je, uz Izazove moderne i retrospektivu Željka Senečića, postavljena i samostalna izložba All you need is luck Nikoline Ivezić. Radi se o jednoj od najprepoznatljivijih suvremenih slikarica (pogotovo za češće posjetioce Kluba na zagrebačkom Filozofskom, Limba ili kafića Boja) koja je razvila autentičan umjetnički izraz, stvorivši tako već poznate tzv. slikoreljefe ili piktoplastike, odnosno slike koje izlaze izvan svojih okvira u prostor.

21.04.2017.

U novoj seriji intervjua okupljenim pod nazivom "Let's jazz" predstavit ćemo novu hrvatsku jazz scenu. Njen prvi predstavnik je pijanist Zvjezdan Ružić.

Knjige

SFeraKon 2013. – poslastica za sve ljubitelje SF-a!

08.05.2013. Marta Reljanović
Foto: sferakon.org

Foto: sferakon.org

Nema u Hrvata tog ljubitelja SF-a koji nije čuo i barem jednom posjetio već kultni SferaKon koji se tradicionalno organizira u prostorijama FER-a. Začetci SferaKon-a potječu iz sedamdesetih kada su održavani prvi sajmovi znanstvene fantastike u zagrebačkom SC-u, a prvi SferaKon održan je 4. veljače 1983. u organizaciji Društva za znanstvenu fantastiku Sfera u Kulturnom domu Pešćenica.

Cilj konvencije SferaKon i udruge Sfera je združivanje ljudi koji su zainteresirani za znanstvenu fantastiku, fantasy i ostale srodne žanrove te znanost općenito, a svake godine ugošćuju brojna poznata imena domaće i svjetske SF scene ( počasni gost prvog SFeraKona bio je britanski pisac James Gunn, 2002. gostovala je američka spisateljica Lois McMaster Bujold, a 2003. tada u Hrvatskoj više manje anonimni G.R.R.Martin odgovarao je tamo na brojna pitanja fanova).

Iako se do 2011. SferaKon tradicionalno održavao krajem travnja, i ove godine se nastavlja niz svibanjskih konvencija. Program će započeti u petak 10. svibnja u 19 sati, a 11. i 12. svibnja program će trajati od podneva do ponoći.  Ovogodišnji počasni gosti su Danielle Trussoni, autorica romana Angelologija i Angelopolis i Esad Ribić, domaći crtač stripa i ilustrator.
I ove godine SferaKon nudi brojna predavanja, okrugle stolove, predstavljanja, radionice, kvizove, a većini posebno veselje predstavlja maskiranje jer se također bira i najbolji kostim.

Obožavatelje Danielle Trussoni zanimat će informacija da će spisateljica s voditeljem Aleksandrom Žiljakom razgovarati u petak od 20 do 21 sat u Sivoj sobi, a od 22 do 23 vodit će se u dvorani 1 razgovor o Tadu Williamsu koji će voditi ilustrator Milivoj Ćeran, izdavač Neven Antičević i prevoditeljica i urednica Ana Briški Đurđevac. Oni više zainteresirani za SF na filmu moći će u isto vrijeme sudjelovati na predavanju Tomislava Hrastovčaka o odnosu SF-a i filmskih redatelja.

Foto: facebook.com/SFeraKon

Foto: facebook.com/SFeraKon

U subotu 11.5. između ostalog posjetiteljima će moći sudjelovati na radionici fantastične ilustracije koja počinje u podne, a vodit će je Milivoj Ćeran, a u sklopu okruglog stola „Hrvatski SF danas – kako dalje?“  obožavatelji Pjesme leda i vatre moći će sudjelovati u kvizu Game of Thrones. Od 16 sati započet će promocija 19. SferaKonske zbirke „Tamna, tmasta tvar!“, a ljubitelji video igrica moći će uživati u turniru Playstation 3 od 17 do 19.

U 20 sati započet će dodjela nagrada SFERICE, SFERA, Maškarada, poslije toga svi posjetitelji će imati priliku provjeriti svoje znanje od SF-u u kvizu Bočoteka.

Treći i zadnji dan ovogodišnjeg SferaKon-a predstavljanjem Eurocon-a 2013. koji će se održavati u Kijevu, a nastavit će se raspravom o modernoj fizici za laike, radionicom vilenjačke kaligrafije i brojnim drugim događajima.

Nakon ovog nabrajanja samo nekih događaja koji će se održati na ovogodišnjem SferaKon-u svakom obožavatelju SF-a narast će zazubice te mu zasigurno neće biti teško odvojiti trideset kuna za ulaznicu u petak i nedjelju ili pedeset koliko će koštati ulaz u subotu. Ako netko pak kani  cijeli vikend provesti na FER-u može odmah za devedeset kuna kupiti ulaznicu za sva tri dana, a za dvodnevna ulaznica stajat će ga sedamdeset kuna. Sve u svemu, poštena cijena za ono što SferaKon nudi!

Cjelokupni program SFerakona pogledajte ovdje!

Komentari