Istaknuto
15.11.2017.

Gorillaz su u sklopu europske turneje na kojoj promoviraju album "Humanz" stigli i do Budimpešte gdje su nas podsjetili zašto toliko volimo njihov zarazni spoj funka, hip hopa, gospela i popa. S novim albumom svoj su glazbeni izričaj proširili i na dance glazbu i house ritmove te parter sportske arene pretvorili u plesni podij.

14.11.2017.

Miki ima novi album koji će promovirati u Tvornici kulture! Na novom albumu repa o nogometu, jazzu i palačinkama, a sličan asortiman pizdarija pronaći ćete i ovom razgovoru. O glumcima, plejmejkerima i stolarima pričali smo šetajući kroz Namu, jer se u njoj, kao i u Mikijevim pjesmama, može naći milijun svega.

Knjige

Sherlock Holmes odsad u području javne domene

20.06.2014. Lucija Lakoš
foto: wikipedia.com

foto: wikipedia.com

Prije nekoliko dana objavljena je vijest da je dio sage o najpoznatijem detektivu na svijetu sada postao dio javne domene. Radi se, naravno, o Sherlocku Holmesu, a to da je neko djelo postalo dio javne domene znači da ga se može slobodno i bez ograničenja koristiti u bilo koju svrhu. Radi se o najčišćem obliku otvorenog i slobodnog djela jer ga nitko ne posjeduje niti polaže prava na formiranje njegova sadržaja.

Ipak, ako ste baš planirali progurati neke svoje rukopise koji uključuju lik Sherlocka Holmesa, oprezno s informacijom. U javnu domenu, odnosno javno dobro, prema odluci američkog suda, zasad je prešlo 46 priča o Sherlocku Holmesu, napisanih prije 1923. Još deset ih je ostalo pod zaštitom američkog zakona o autorskim pravima do 2022. godine. Osim toga, zakoni o javnom dobru različiti su u svakoj državi – to što je neko djelo javno dobro u pravnom sustavu jedne države ne mora značiti da je ta odluka međunarodna.

Do ovakve odluke suda došlo je zbog tužbe Leslieja Klingera protiv Conan Doyle Estate-a zaduženog za očuvanje ostavštine Sir Arthura Conana Doylea. Klinger je u svom djelu, radnog naziva  U društvu Sherlocka Holmesa ( In the company of Sherlock Holmes), koje je napisao u suradnji s još jednim autorom htio iskoristiti likove iz Sherlocka Holmesa a tuženici su od njega zahtijevali plaćanje naknade za autorska prava. Sud je zaključio kako su zahtjevi Conan Doyle Estate-a neutemeljeni. Zanimljivo je spomenuti da u bespućima internetskog prostora postoji i stranica koja se zove Free Sherlock!.

Priče o ekscentričnom detektivu čudnovatih metoda rješavanja zagonetki po kojem su snimane serije i filmovi prvi su se put pojavile 1887. godine a do prestanka njihova objavljivanja 1914., izašlo ih je čak 56. Zanimljivo je da je u 52 priče narator Dr. Watson, odnosno John H. Watson, Holmesov prijatelj i neumorni pratitelj u svim pustolovinama te možda jedina osoba koja je stoički podnosila osebujni karakter Sherlocka Holmesa.

Komentari