Istaknuto
13.04.2018.

The Gentleman novo je ime na našoj glazbenoj sceni, no osoba koja se skriva iza tog imena već je duže vrijeme poznata publici. Iza pseudonima krije se Marko Lucijan Hraščanec, školovani i talentirani glazbenik koji svoj istoimeni album prvijenac promovira 13. travnja u kazalištu Mala scena. Povodom toga saznali smo koliko je dugo radio na projektu The Gentleman, zašto album promovira u kazalištu i još mnogo toga.

02.04.2018.

Možda bi "Govori glasnije!" mogao biti "mega angažirani hrvatski politički teatar", ali Bobo Jelčić svjestan je stvarne moći kazališta pa zato sve pretvara u dobru satiru i radije se bavi svakodnevicom maloga čovjeka i njegovim malim-velikim problemima.

Vizart

Sjećanje na Anitu Ekberg u KIC-u

26.03.2015. Jelena Kovačev
Foto: Ziher.hr/Eleonora Glišić

Foto: Ziher.hr/Eleonora Glišić

U kulturno informativnom centru (KIC) sinoć je otvorena izložba Milan Pavić/Anita Ekberg u Zagrebu, 1958. Na njoj su izložene fotografije slavne glumice čiji je dolazak u Zagreb povodom snimanja filma “U znaku Rima” zabilježio veliki fotograf Milan Pavić. Fotografije prikazuju Anitu kako pozira ispred hotela, u razgovoru ili plesu s Krunom Simonom, zagrebačkim predratnim kinematografom i vlasnikom kina Rex (danas kino Grič). Također su prikazani prizora sa seta u podsusedskom kamenolomu.

Anita Ekberg bila je glumica koja se našla u Hollywoodu nakon prvotne karijere švedske misice. Izazivajući skandale manjih razmjera, učvrstila je status zločeste cure, postavši jednom od najpopularnijih pin-up djevojaka pedesetih. Poznat je i inscenirani incident u predvorju američkog hotela, kada su joj ispale grudi iz haljine, nakon popuštanja gumbova. Takvom ponašanju ostala je vjerna i postala poznatija po njemu, nego po značajnim filmskim ulogama, izuzevši slavnu scenu kupanja u Fontani di Trevi u Fellinijevom “Slatkom životu” (1960.).

Njezin dolazak u Zagreb popratilo je malo novina, u to vrijeme senzacionalizam nije većinski okupirao medije. Slavu je ipak dobila zahvaljujući njima, jer je svaki skandal i situacija popraćena u američkim novinama. Prisjećajući se danas, ostaju male stvari, detalji, koje nam ostavljaju tadašnji tabloidi i internet. Zanimljivo je usporediti s današnjom situacijom, kada znamo više o životima pojedinaca estrade, nego o kulturnim zbivanjima. Prostor koji je dan žutilu i glupostima iz godine u godinu sve više se povećava i ne preostaje mjesta za dubinsko proučavanje kvalitete.

Izložba je za posjetitelje otvorena do 7. travnja 2015.

Foto: Ziher.hr/Eleonora Glišić

Foto: Ziher.hr/Eleonora Glišić

(Visited 103 times, 1 visits today)

Komentari