Istaknuto
19.07.2018.

Tri autorska projekta, jedna opera, jedan mjuzikl, praizvedba jednog suvremenog hrvatskog teksta i uprizorenje jednog klasičnog naslova - to su najbolje predstave u sezoni 2017./18. koje se izdvajaju po svojoj kvaliteti, originalnosti, izvrsnoj režiji i glumačkim ostvarenjima.

18.07.2018.

Prošle godine počeli smo praksu filmova i albuma starih deset godina, tako i ove nastavljamo s filmskim naslovima, ovaj put iz 2008. godine.

Vizart

Sjećanje na Anitu Ekberg u KIC-u

26.03.2015. Jelena Kovačev
Foto: Ziher.hr/Eleonora Glišić

Foto: Ziher.hr/Eleonora Glišić

U kulturno informativnom centru (KIC) sinoć je otvorena izložba Milan Pavić/Anita Ekberg u Zagrebu, 1958. Na njoj su izložene fotografije slavne glumice čiji je dolazak u Zagreb povodom snimanja filma “U znaku Rima” zabilježio veliki fotograf Milan Pavić. Fotografije prikazuju Anitu kako pozira ispred hotela, u razgovoru ili plesu s Krunom Simonom, zagrebačkim predratnim kinematografom i vlasnikom kina Rex (danas kino Grič). Također su prikazani prizora sa seta u podsusedskom kamenolomu.

Anita Ekberg bila je glumica koja se našla u Hollywoodu nakon prvotne karijere švedske misice. Izazivajući skandale manjih razmjera, učvrstila je status zločeste cure, postavši jednom od najpopularnijih pin-up djevojaka pedesetih. Poznat je i inscenirani incident u predvorju američkog hotela, kada su joj ispale grudi iz haljine, nakon popuštanja gumbova. Takvom ponašanju ostala je vjerna i postala poznatija po njemu, nego po značajnim filmskim ulogama, izuzevši slavnu scenu kupanja u Fontani di Trevi u Fellinijevom “Slatkom životu” (1960.).

Njezin dolazak u Zagreb popratilo je malo novina, u to vrijeme senzacionalizam nije većinski okupirao medije. Slavu je ipak dobila zahvaljujući njima, jer je svaki skandal i situacija popraćena u američkim novinama. Prisjećajući se danas, ostaju male stvari, detalji, koje nam ostavljaju tadašnji tabloidi i internet. Zanimljivo je usporediti s današnjom situacijom, kada znamo više o životima pojedinaca estrade, nego o kulturnim zbivanjima. Prostor koji je dan žutilu i glupostima iz godine u godinu sve više se povećava i ne preostaje mjesta za dubinsko proučavanje kvalitete.

Izložba je za posjetitelje otvorena do 7. travnja 2015.

Foto: Ziher.hr/Eleonora Glišić

Foto: Ziher.hr/Eleonora Glišić

(Visited 106 times, 1 visits today)

Komentari