Istaknuto
15.11.2017.

Gorillaz su u sklopu europske turneje na kojoj promoviraju album "Humanz" stigli i do Budimpešte gdje su nas podsjetili zašto toliko volimo njihov zarazni spoj funka, hip hopa, gospela i popa. S novim albumom svoj su glazbeni izričaj proširili i na dance glazbu i house ritmove te parter sportske arene pretvorili u plesni podij.

14.11.2017.

Miki ima novi album koji će promovirati u Tvornici kulture! Na novom albumu repa o nogometu, jazzu i palačinkama, a sličan asortiman pizdarija pronaći ćete i ovom razgovoru. O glumcima, plejmejkerima i stolarima pričali smo šetajući kroz Namu, jer se u njoj, kao i u Mikijevim pjesmama, može naći milijun svega.

Vizart

Slikarski klasici u swoosh art izdanju

24.02.2014. Marta Lučić

Foto: swooshart.tumblr

Najpoznatija djela slikarstva su se na poznatoj blogerskoj platformi Tumblr početkom siječnja pojavila u posve novom ruhu. Kako se pojavila ova igra s umjetnošću i tko stoje iza nje, ne zna se točno. Anonimni umjetnik je Nikeov zaštitni znak, poznatiji pod nazivom Swoosh, spojio na zanimljive, ponekad provokativne, ali i smiješne načine s raznim remek djelima slikarstva. Pri tom je u nekim radovima , osim samog znaka, koristio i Nikeov zaštitni slogan JUST DO IT. Tako je sloganom potaknuo Caravaggiovu Juditu da ostane neustrašiva dok se ne riješi Holoferna, dok je Louis Davidov Napoleon revolucionarno zajahao Swoosh. Kombinacije su gotovo bezbrojne (iako su do sada na blogu objavljena 122 rada), nekad se stope s umjetninom, a nekad snažnim kontrastom boje “odskaču” iz nje. Swoosh art se tako dotakao mnogih poznatih umjetnina, od Mona Lise do Maneta i Caravaggia.

Foto: swooshart.tumblr

Tumblr pamti slične umjetničke ekstravagancije još od kolovoza 2012., kada se pojavila stranica Mise en Green, na kojoj se nalaze fotografije zelenila (flore u bilo kojem obliku) u muzejima. Tako je muzejski kustos Arden Sherman dao svoj pogled na umjetnost kroz cvijeće u posudama postavljenih na različita mjesta ispred izložbenih eksponata. Razotkrivanje dubljeg značenja ovog Tumblr-art fenomena, ostaje na publici. Swoosh kao upozorenje na konzumeristički ustroj svijesti? Možda. Ali možda i upozorenje na način na koji konzumiramo umjetnost kao robu. Samo autor zna radi li se o šali ili opomeni.

Foto: swooshart.tumblr

 

 

Komentari