Istaknuto
14.11.2018.

Otvaramo ti vrata Ziher zajednice - pridruži nam se!

14.11.2018.

Ponovno smo izdvojili najzanimljivije aktualne singlove ovog tjedna, a sve ostalo je na vama. Vi odlučujete koji novitet zaslužuje biti na vrhu.

Knjige

Sljedeće godine uz HKZ prisjećamo se Janka Draškovića i Jakova Gotovca

22.12.2014. Janja Žganec
foto: facebook.com/pages/Hrvatsko-slovo/

foto: facebook.com/pages/Hrvatsko-slovo/

Dok nam 2014. protiče u znaku književnika Ivana Mažuranića i Bogdana Radice, Hrvatska kulturna zaklada – Hrvatsko slovo sljedeću su godinu proglasili godinom grofa Janka Draškovića i skladatelja Jakova Gotovca. HKZ od 1997. djeluje s ciljem promicanja kulture, a na skupu zaklade o Draškoviću i Gotovcu govorili su književni povjesničar Nedjeljko Mihanović i Eva Kirchmayer Bilić.

Janko Drašković završio je studij prava i filozofije u Beču i za svog života (1770.- 1856.) slovio kao najobrazovaniji čovjek u Hrvatskoj. Mišlju prethodnik ilirskog pokreta, grof Drašković se kasnije pridružio pokretu redom mlađih iliraca 1830-ih. Ponajviše ga se pamti po djelu Disertacija iliti razgovor  (1832., Karlovac) u kojem iznosi svoja stajališta o politici, kulturi i gospodarstvu, a smatra se političkim programom preporodnog pokreta, ujedno prvim hrvatskim političkim programom. Pisana na štokavskom, Disertacija objašnjava i Draškovićevo zalaganje za štokavsko narječje, na temelju kojeg se kasnije provela jezična standardizacija. Drašković je sudjelovao u osnivanju Matice hrvatske i Ilirske čitaonice te Gospodarskog društva.

Gotovca (1895.- 1982.), opernog dirigenta i skladatelja, najviše se pamti po narodnoj operi Ero s onoga svijeta, no i pokraj toga ostavio je velik utisak svojim operama, scenskom glazbom, zborovima i vokalnim skladbama.

(Visited 73 times, 1 visits today)

Komentari