Istaknuto
22.04.2018.

Iza imena Tyger Lamb stoji zagrebačka četvorka čiji je prvijenac "Born Into This" na putu. Album još nije vani, no mnoga vrata već su im otvorena. Upoznajte se s njima dok su još polu-anonimni i nepoznati, prije koncerta 3. svibnja u Vintage Industrial Baru.

13.04.2018.

The Gentleman novo je ime na našoj glazbenoj sceni, no osoba koja se skriva iza tog imena već je duže vrijeme poznata publici. Iza pseudonima krije se Marko Lucijan Hraščanec, školovani i talentirani glazbenik koji svoj istoimeni album prvijenac promovira 13. travnja u kazalištu Mala scena. Povodom toga saznali smo koliko je dugo radio na projektu The Gentleman, zašto album promovira u kazalištu i još mnogo toga.

Knjige

Sljedeće godine uz HKZ prisjećamo se Janka Draškovića i Jakova Gotovca

22.12.2014. Janja Žganec
foto: facebook.com/pages/Hrvatsko-slovo/

foto: facebook.com/pages/Hrvatsko-slovo/

Dok nam 2014. protiče u znaku književnika Ivana Mažuranića i Bogdana Radice, Hrvatska kulturna zaklada – Hrvatsko slovo sljedeću su godinu proglasili godinom grofa Janka Draškovića i skladatelja Jakova Gotovca. HKZ od 1997. djeluje s ciljem promicanja kulture, a na skupu zaklade o Draškoviću i Gotovcu govorili su književni povjesničar Nedjeljko Mihanović i Eva Kirchmayer Bilić.

Janko Drašković završio je studij prava i filozofije u Beču i za svog života (1770.- 1856.) slovio kao najobrazovaniji čovjek u Hrvatskoj. Mišlju prethodnik ilirskog pokreta, grof Drašković se kasnije pridružio pokretu redom mlađih iliraca 1830-ih. Ponajviše ga se pamti po djelu Disertacija iliti razgovor  (1832., Karlovac) u kojem iznosi svoja stajališta o politici, kulturi i gospodarstvu, a smatra se političkim programom preporodnog pokreta, ujedno prvim hrvatskim političkim programom. Pisana na štokavskom, Disertacija objašnjava i Draškovićevo zalaganje za štokavsko narječje, na temelju kojeg se kasnije provela jezična standardizacija. Drašković je sudjelovao u osnivanju Matice hrvatske i Ilirske čitaonice te Gospodarskog društva.

Gotovca (1895.- 1982.), opernog dirigenta i skladatelja, najviše se pamti po narodnoj operi Ero s onoga svijeta, no i pokraj toga ostavio je velik utisak svojim operama, scenskom glazbom, zborovima i vokalnim skladbama.

(Visited 63 times, 1 visits today)

Komentari