Istaknuto
20.06.2018.

Kolektiv emge prošle se godine na 14. Velesajmu kulture bavio pitanjem revitalizacije i prenamjene prostora zagrebačkih kinodvorana, u sklopu čega je nastala izložba "Kino 041 – pogled na prošlost i sadašnjost zagrebačkih kinodvorana". Izložba je ponovno postavljena na ovogodišnjem Design Districtu, što je bio povod za razgovor s Tenom Bakšaj, jednom od članica kolektiva.

14.06.2018.

Folklorni ansambl Ivan Goran Kovačić već 70 godina djeluje u okviru istoimenog studentskog kulturno umjetničkog društva kao jedan od najboljih i najslavnijih hrvatskih folklornih ansambala. Okruglu obljetnicu proslavili su odličnim koncertom u Hrvatskom narodnom kazalištu u Zagrebu.

Knjige

Slučaj Neruda: Doktor ‘Price’ najnoviji je dokaz u istrazi

03.06.2013. Lorena Ouahchia
foto: facebook.com/pages/Pablo-Neruda

foto: facebook.com/pages/Pablo-Neruda

Iako je Pablo Neruda preminuo prije 40 godina, uzrok smrti je i dalje razlog špekulacija. Kako bi se tome stalo na kraj, čileanski je sudac izdao nalog da policija izradi fotorobot i pronađe muškarca imena ‘Price’  kojeg su tužitelji optužili da je navodno otrovao pjesnika.

Naime, kako smo ranije prenosili, Nerudina smrt pripisana je raku prostate, no prema navodima odvjetnika tužiteljstva Eduarda Contrerasa postoje novi dokazi. Oni pokazuju da postoji vjerojatnost da su pjesnika ubili agenti diktatora Augusta Pinocheta, koji je 12 dana prije Nerudine smrti izveo vojni puč kojim je svrgnut socijalistički predsjednik Salvador Allende, inače pjesnikov prijatelj.

Prema prvotnom svjedočenju dr. Sergio Draper rekao je da je u vrijeme Nerudine smrti, 23. rujna 1973. on bio s njime. No, sada je promijenio iskaz u kojem navodi da je s pjesnikom bio drugi doktor imena ‘Price’. Njegovo ime nije nađeno u bolničkim spisima te je Draper naveo kako ga nakon toga dana više nikada nije vidio u bolnici. Price je plavokosi i plavooki visoki muškarac te njegov fizički opis odgovara CIA-inom tajnom agentu Michaelu Townleyu, koji je za vrijeme Pinochetove diktature radio za čileansku tajnu policiju. Nakon priznanja da je ubio istaknute Pinochetove protivnike u Washingtonu i Buenos Airesu, Townley je ušao u američki program zaštite svjedoka.

Contereas navodi da je jedino bitna činjenica da je ‘Price’ osoba koja je naručila injekciju kojom je Neruda navodno ubijen. Tu tezu dijeli i Nerudin vozač i zaštitnik, Manuel Araya, koji smatra da je pjesnik otrovan od strane Pinochetovih agenata.

Podsjetimo, Nerudino tijelo ekshumirano je 8. travnja te je odonda analizirano od strane čileanskih i međunarodnih forenzičara.

(Visited 77 times, 1 visits today)

Komentari