Istaknuto
22.03.2017.

Riječ je o jednom od najvažnijih glazbenih pokreta s kraja 20. stoljeća koji je široj publici ostao nepoznat. No, iako je nestao prije no što se jeka njegovih utjecaja mogla jasno ocrtati, on je preživio u filmovima Gregga Arakija i Sofije Coppole te nam se vratio sa svim modnim dodacima iz 90-ih.

21.03.2017.

1. travnja u Glazbeni lonac dolazi Lika Kolorado, i to u akustičnom izdanju. Ili barem tako tvrdi ekipa iz Lonca.

Glazba

Slušajte dobru glazbu i izrađujte zmajeve na Festivalu vjetra

17.06.2016. Kristina VrdoljakFoto:Press

Pohoditelji glazbenih festivala na otvorenom već su naviknuti na to da će ih kad otvore DHMZ ili Accuweather najvjerojatnije dočekati samo pola sunčeka jer će druga polovica slikovnog prikaza biti oblak. U nizu festivala našao se jedan koji nas, doduše samo naslovom, asocira na loše vrijeme. Radi se o Festivalu vjetra koji obilježavajući Svjetski dan vjetra želi ukazati na alternativne izvore energije, poticati dječju kreativnost, ali i novu glazbenu scenu. Već četiri godine podržavaju ga Wind EUROPE, bivša EWEA (The European Wind Energy Association – Europsko udruženje za energiju vjetra) i Gradski ured za obrazovanje, kulturu i sport.

Za subotu, 18. lipnja najavljeno je događanje na jarunskom Velikom jezeru (livada s južne strane Doma Tehnike) na kojem će se uz rad Surf kluba Tri Strijele predstaviti i nadolazeći val glazbenika.

Program Festivala vjetra počinje u 14 sati. Posjetitelji će osim cjelodnevnog puštanja zmajeva moći sudjelovati i na radionici izrade zmajeva na temu Vjetar i val. Nudi se osvajanje besplatne škole jedrenja na dasci ukoliko se ispuni Tri strijele izazov – održavanje ravnoteže na profesionalnoj surf dasci. Osim toga svi će moći isprobati i karting s jedrima – Surfkart. On će u vidu jedrenja na suhom biti pogodan i za osobe s invaliditetom.

Koncerti počinju u 18 sati, a nastupaju Miki Solus, Spleen G, Kaira Kela, Zvonimir Varga i Sisters in Roots.

Ulaz je besplatan.

Spleen G je funk/jazz/rap vokalno – instrumentalna atrakcija. Oni su četveročlani bend koji u ovom sastavu nije dugo na sceni, ali se glas o njima brzo širi. Ovogodišnji su pobjednici InMusic natječaja ”Zasviraj sa Žujom”.

Miki Solus zagrebački je kantautor koji je na zadnja dva nastupa napunio Tvornicu i Vintage Industrial Bar u Zagrebu. Svira uz pratnju Medarde Pack (sax), Frane Viskovića (akust. bas) i Andreja Tačigina (cajon). Očekuju se energične i brze jazz/punk/rap kompozicije.

Sisters in roots čine Rea Tas, jedna od rijetkih žena na hrvatskoj reggae sceni te sestra u korijenima, Nynah Mariah. Rea je aktivna od osnivanja King Shango sound systema. Danas je rezident DJ na mnogim bass culture festivalima. Stilovi glazbe uključeni u selekciju su roots reggae,dancehall i dub.

Foto: press

Foto: press

Kaira Kela sviraju tradicionalnu afričku glazbu te pjevaju na jeziku plemena Volf iz Senegala. Članovi benda su Ismaila Commi Balde (vokal i gitara), Mamadou Ablaysi Seydi (perkusije), Dror Orgad (el. Gitara), Iva Patarčec (balafon), Jelena Galić (vokal, bas) te Mirsad Dalipi (bubnjevi). Čeka nas puno afro groove ritmova.

Zvonimir Varga zagrebački je kantautor, na sceni aktivan od 2010. godine kada je objavio svoje prvo izdanje, knjigu poezije “Poljubac budućnosti”. Do danas je objavio sedam glazbenih albuma, a komponira i glazbu za dječje kazališne predstave. Varga nastupa po Hrvatskoj i regiji.

 

Komentari