Istaknuto
20.01.2017.

Osvrnemo li se na prethodnu izložbenu 2016. godinu, možemo biti prilično zadovoljni. U našoj metropoli imali smo priliku vidjeti izložbe najrazličitijeg karaktera i opsega koje su uključivale značajna umjetnička imena i vrlo dobro osmišljene kustoske koncepcije. Sudeći prema dosad objavljenom rasporedu najvećih zagrebačkih muzeja, očekuje nas vrlo uzbudljiva izlagačka sezona i u 2017. godini.

18.01.2017.

Sinoć je u Galeriji Prsten otvorena izložba slavnog njemačkog umjetnika Antona Högera pod nazivom ”Ravnoteža”. Höger je pripadnik bečke škole fantastičnog realizma koja je prepoznatljiva po nestvarnim, sanjarskim motivima u raskošnome stilu manirizma, razrađenoj tehnici starih talijanskih i nizozemskih majstora. Ovom prilikom umjetnik izlaže svojih četrdesetak radova nastalih od 2003. godine pa sve do danas.

Film

Službeno otvoreno treće izdanje revije “Kratki na brzinu” u Svetom Ivanu Zelini

13.05.2016. Ziher.hrFoto: Press/Kratki na brzinu

Sveti Ivan Zelina, 12. svibnja 2016. – Revija hrvatskih kratkih filmova Kratki na brzinu danas je otvorena u Svetom Ivanu Zelini. Nakon uvodnog programa održanog u Zagrebu, treće izdanje Revije danas je započelo s glavnim dijelom programa koji se od 12. do 15. svibnja održava u Zelini.

Reviju je, u dvorani zelinskog kina Kraluš, otvorio nagrađivani film Belladonna Dubravke Turić koji je Zlatnim lavom trijumfirao na filmskom festivalu u Veneciji 2015. godine.

Selektor Revije Kratki na brzinu, Miroslav Mandić u ovogodišnji program uvrstio je 56 kratkih hrvatskih filmova. Kako je većinu ovih filmova nemoguće pogledati izvan programa Revije, sada je pravi trenutak za posjet kinu u Zelini i uživanju u pomno odabranim uradcima kratkofilmske produkcije. Predsjednica žirija je glumica Tihana Lazović, koja će s redateljima i scenaristima Andrejom Korovljevim i Igorom Bezinovićem odlučivati o najboljim filmovima ovogodišnje Revije.

Natjecateljski program i ove će godine upotpuniti niz korisnih radionica, bogat zabavni program, koncerti te prigodna druženja. Reviju će 15. svibnja zatvoriti dobitnik nagrade Europske filmske akademije za najbolji kratki film Piknik, Jure Pavlović.

Foto: Ana Guzmić

Foto: Ana Guzmić

Reviju dodatno obogaćuju i Late night film talks, večernji razgovori i druženja s filmskim profesionalcima koje će ove godine uveličati filmski autor Damir Čučić te glumac Rade Šerbedžija.

„Jako nas veseli iz godine u godinu vidjeti sve veći odaziv umjetnika svih uzrasta, a time i brojčani rast pristiglih uradaka. Ove smo godine u program Revije po prvi put uveli radionice poput Casting Workshopa i Metodike nastave kratkometražnog filma, a održan je i zagrebački popratni program koji se pokazao kao izvrsna uvertira za Zelinu. Reakcije posjetitelja na novitete su izvrsne, što nam daje još veći poticaj za rast i stvaranje programa koji će u Zelini okupljati filmske zaljubljenike“, izjavio je umjetnički direktor Revije, Toma Zidić.

Uz filmove u glavnom programu, na Reviji gostuju i tri festivala iz Italije, ovogodišnje zemlje partnera. Tako će se predstaviti: Festival dei Popoli iz Firence, jedan od najstarijih i najznačajnijih filmskih festivala posvećen dokumentarnom filmu, zatim Magma – Mostra di cinema breve iz Acirealea te Sedicicorto film festival iz Forlija.

Komentari