Istaknuto
08.08.2017.

Pozadina mog romana, nazovimo ga tako, ili bolje – motiv zašto sam ga krenuo pisati jest hommage mojoj babi i dedi, zakletim antifašistima, ljudima koji su bili u logorima, austrijskim, mađarskim i ustaškim, ljudima koji su cijeli život krvavo radili za male nadnice, ljudima koji su odbili penziju jer su vidjeli da i komunisti kradu.

03.08.2017.

Nedavno je završeno drugo izdanje festivala Re:Think Sisak. Zidove grada oslikalo je nekoliko stranih street art umjetnika, a veličanstvene murale Sisku je ostavilo i nekoliko hrvatskih umjetnika. Cilj je festivala probuditi grad i promijeniti lošu sliku Siska koja je stvorena u medijima.

Film

Službeno zatvaranje 12.ZFF-a: Zlatna kolica pristigla u ruke vlasnika

26.10.2014. Lucija Klarić
FOTO: ZFF press/julien duval, filip trezner, tina vuković

FOTO: ZFF press/julien duval, filip trezner, tina vuković

Iako je pred nama još jedan dan festivala, u jučerašnje je večernje sate službeno zatvoren 12. Zagreb film festival s projekcijom filma švedskog redatelja Roya Anderssona – Golub sjedi na grani i promišlja egzistenciju i proglašenjem pobjednika ovogodišnjeg natjecateljskog programa.

Zlatna kolica za najbolji dugometražni film te novčanu nagradu koja s njime ide pod ruku osvojio je gruzijski film Levana Koguashvilija Spojevi naslijepo. Žiri je dodijelio i dva posebna priznanja filmovima Hrabra djevojka Zeresenaya Berhanea Meharija i islandskome O konjima i ljudima Benedikta Erlingssona.

U kategoriji dokumetarnog filma, Zlatna kolica i pripadnu novčanu nagradu primio je Matjaž Ivanišin za svoj film Putnika posebno je priznanje dodijeljeno filmu Goli Tihe K. Gudac.

Najboljim kratkometražnim filmom festivala proglašen je Kowalski Andreja Cretulescua dok je Ničije dijete Vuka Ršumovića, film koji je otvorio ovogodišnji Zagreb film festival dobio HT nagradu publike za najbolji dugometražni film.

Zlatna kolica filmu iz programa Kockice te novčanu nagradu koju osigurava Društvo hrvatskih filmskih redatelja osvojila je Sonja Tarokić i njezin film Tlo pod nogamaa posebno je priznanje zapalo u ruke Tine Žanić zahvaljujući njenom filmu Manjača.

Na 12. ZFF-u prikazano je preko 150 filmova u 12 programa na šest lokacija. Festival je posjetio najveći broj gostiju dosad, a očekuje ih se još više u sklopu današnjih repriza glavnog i sporednog programa te posebno organiziranog programa Dan LUX filma ostvarenog u suradnji s Europskim parlamentom. 

Komentari