Istaknuto
22.03.2017.

Riječ je o jednom od najvažnijih glazbenih pokreta s kraja 20. stoljeća koji je široj publici ostao nepoznat. No, iako je nestao prije no što se jeka njegovih utjecaja mogla jasno ocrtati, on je preživio u filmovima Gregga Arakija i Sofije Coppole te nam se vratio sa svim modnim dodacima iz 90-ih.

21.03.2017.

1. travnja u Glazbeni lonac dolazi Lika Kolorado, i to u akustičnom izdanju. Ili barem tako tvrdi ekipa iz Lonca.

Film

Snima se hrvatski igrani film ˝Ne gledaj mi u pijat˝ Hane Jušić

11.09.2015. Ziher.hrhavc.hr

U ponedjeljak 7. rujna u Šibeniku počinje snimanje dugometražnog debitantskog filma Ne gledaj mi u pijat redateljice i scenaristice Hane Jušić. Film producira Kinorama, u koprodukciji s danskom produkcijskom kućom Beofilm i Hrvatskom radiotelevizijom. Hana je jedna od tri djevojke koje su na posljednjem natječaju HAVC-a dobile svoje prve dugometražne igrane filmove, ostale dvije su Barbara Vekarić s filmom Aleksi te Dana Budisavljević s filmom Dianina lista. Nešto više o Hani i intervju s njom, možete pročitati ovdje.

Značajno je da u su u zadnjih 20 godina dugometražni film snimile samo dvije žene. Nije bilo ciljane zabrane, nego jednostavno naša kultura važnih muškaraca koji rade važne filmove nije žene niti primjećivala. Tako su do prije nekoliko godina sve redateljice u Hrvatskoj bile debitantice iako ih je gotovo jednak broj kao i redatelja studirao i završavao Akademiju. One su poslije nestajale, utopile bi se u televiziju ili mijenjale profesiju.

Ne gledaj mi u pijat crna je komedija o obiteljskim odnosima. Obitelj je zajednica koja često funkcionira poput malog toplog zvjerinjaka – životinjice pružaju jedna drugoj bliskost, sigurnost i brigu, no u tom zagušljivom brloščiću one, upravo zbog te bezuvjetne ljubavi, guše, muče i grizu one koji su im najbliži. Ovaj film govori o obitelji koja je takva u još većoj mjeri nego ostale.

Filmska priča smještena je u Šibenik odakle je podrijetlom autorica Hana Jušić. Glavne uloge u filmu nose Mia Petričević, Zlatko Burić, Arijana Čulina i Nikša Butijer, dok sporedne uloge igraju Karla Brbić, Bruna Bebić, Marijana Mikulić i Daria Lorenci Flatz. Direktorica fotografije je Jana Plećaš, montažer Jan Klemsche, dizajn zvuka potpisuje Roar Skau Olsen, za scenografiju je zadužena Mathilde Ridder-Nielsen, za kostimografiju Katarina Pilić, a majstorica maske je Martina Novaković. Producentica filma je Ankica Jurić Tilić, s koproducentima Peterom Haydahlom i Goranom Radmanom.

Razvoj i proizvodnju filma podržali su Hrvatski audiovizulni centar, Danski fimski institut, Hrvatska radiotelevizija i europski fond Eurimages. Ne gledaj mi u pijat razvijan je i na radionicama Torino Film Laba.

Filmska ekipa će na izvornim lokacijama u Šibeniku snimati sve do 8. listopada kada se sele u Zagreb gdje će biti odrađeni posljednji dani snimanja.

 

Komentari