Istaknuto
11.10.2017.

Boris Svrtan, ravnatelj kazališta Gavella, otkrio nam je planove za izgradnju nove kazališne dvorane u koju će se smjestiti novopokrenuta Scena 121, a prokomentirali smo i ovogodišnje Gavelline večeri, novu Gavellinu sezonu te sve veći broj mladih glumaca i redatelja koji surađuju s Gavellom.

08.10.2017.

Zadnja tri mjeseca 2017. godine očekuje nas veliki broj raznolikih glazbenih sadržaja, od premijernog koncerta kultnog islandskog sastava Sigur Ros u Domu sportova do novih sezona popularnih programa kao što su MIMO, ZEZ, Good Vibrations, Začarana Močvara i drugi.

Film

Snima se hrvatski igrani film ˝Ne gledaj mi u pijat˝ Hane Jušić

11.09.2015. Ziher.hrhavc.hr

U ponedjeljak 7. rujna u Šibeniku počinje snimanje dugometražnog debitantskog filma Ne gledaj mi u pijat redateljice i scenaristice Hane Jušić. Film producira Kinorama, u koprodukciji s danskom produkcijskom kućom Beofilm i Hrvatskom radiotelevizijom. Hana je jedna od tri djevojke koje su na posljednjem natječaju HAVC-a dobile svoje prve dugometražne igrane filmove, ostale dvije su Barbara Vekarić s filmom Aleksi te Dana Budisavljević s filmom Dianina lista. Nešto više o Hani i intervju s njom, možete pročitati ovdje.

Značajno je da u su u zadnjih 20 godina dugometražni film snimile samo dvije žene. Nije bilo ciljane zabrane, nego jednostavno naša kultura važnih muškaraca koji rade važne filmove nije žene niti primjećivala. Tako su do prije nekoliko godina sve redateljice u Hrvatskoj bile debitantice iako ih je gotovo jednak broj kao i redatelja studirao i završavao Akademiju. One su poslije nestajale, utopile bi se u televiziju ili mijenjale profesiju.

Ne gledaj mi u pijat crna je komedija o obiteljskim odnosima. Obitelj je zajednica koja često funkcionira poput malog toplog zvjerinjaka – životinjice pružaju jedna drugoj bliskost, sigurnost i brigu, no u tom zagušljivom brloščiću one, upravo zbog te bezuvjetne ljubavi, guše, muče i grizu one koji su im najbliži. Ovaj film govori o obitelji koja je takva u još većoj mjeri nego ostale.

Filmska priča smještena je u Šibenik odakle je podrijetlom autorica Hana Jušić. Glavne uloge u filmu nose Mia Petričević, Zlatko Burić, Arijana Čulina i Nikša Butijer, dok sporedne uloge igraju Karla Brbić, Bruna Bebić, Marijana Mikulić i Daria Lorenci Flatz. Direktorica fotografije je Jana Plećaš, montažer Jan Klemsche, dizajn zvuka potpisuje Roar Skau Olsen, za scenografiju je zadužena Mathilde Ridder-Nielsen, za kostimografiju Katarina Pilić, a majstorica maske je Martina Novaković. Producentica filma je Ankica Jurić Tilić, s koproducentima Peterom Haydahlom i Goranom Radmanom.

Razvoj i proizvodnju filma podržali su Hrvatski audiovizulni centar, Danski fimski institut, Hrvatska radiotelevizija i europski fond Eurimages. Ne gledaj mi u pijat razvijan je i na radionicama Torino Film Laba.

Filmska ekipa će na izvornim lokacijama u Šibeniku snimati sve do 8. listopada kada se sele u Zagreb gdje će biti odrađeni posljednji dani snimanja.

 

Komentari