Istaknuto
22.04.2018.

Iza imena Tyger Lamb stoji zagrebačka četvorka čiji je prvijenac "Born Into This" na putu. Album još nije vani, no mnoga vrata već su im otvorena. Upoznajte se s njima dok su još polu-anonimni i nepoznati, prije koncerta 3. svibnja u Vintage Industrial Baru.

13.04.2018.

The Gentleman novo je ime na našoj glazbenoj sceni, no osoba koja se skriva iza tog imena već je duže vrijeme poznata publici. Iza pseudonima krije se Marko Lucijan Hraščanec, školovani i talentirani glazbenik koji svoj istoimeni album prvijenac promovira 13. travnja u kazalištu Mala scena. Povodom toga saznali smo koliko je dugo radio na projektu The Gentleman, zašto album promovira u kazalištu i još mnogo toga.

Vizart

Snoviti Sankt Peterburg na izložbi u Klovićevim dvorima

23.10.2016. Anja Tomljenović
Foto: Ziher.hr/Monika Bračević

U posljednje vrijeme svjedočimo razvijanju bliske umjetničke veze između Rusije i Hrvatske. Nakon izložbe Rusija: život, mjesta i trenutci u Muzeju za umjetnost i obrt, u Klovićevim dvorima u tijeku je još jedna fotografska izložba koja otkriva dijelove skrivene ljepote ruskog života i kulture. Naziv izložbe Sankt Peterburg očima anđela: Pogled s katedrale sv. Izaka nedvosmisleno najavljuje tematiku koja očekuje posjetitelje.

Katedrala sv. Izaka u Sankt Peterburgu izgrađena je u klasicističkom stilu prema projektu francuskog arhitekta Augusta Montferranda. Posvećena je 1858. godine, a danas je istovremeno i crkva i muzej. Četvrta je po veličini u svijetu i Rusi će se uvijek rado pohvaliti kako stoji uz bok arhitektonskim remek-djelima poput katedrale sv. Petra u Rimu, sv. Pavla u Londonu i sv. Marije u Firenci. Pozlaćena kupola vidljiva je iz gotovo svakog dijela grada i tako, osim vizualnog, predstavlja i jedan od ključnih vjerskih punktova grada.

Foto: Ziher.hr/Monika Bračević

Foto: Ziher.hr/Monika Bračević

“Anđeoska perspektiva”

Na balustradi katedrale počivaju 24 brončana anđela koji danonoćno promatraju grad. Njihov pogled inspirirao je Eugenija Mohoreva za seriju umjetničkih fotografija na izložbi. U predgovoru izložbe stoji kako će posjetitelji vidjeti odraz arhitekture Sjeverne Prijestolnice u objektivu kamere te harmoniju grada i mističnog simbolizma ruske poezije Srebrnog doba. To je svakako točno. S katedrale se otvara pogled na povijesnu jezgru grada kojom protječe rijeka Neva, dok je naš pogled djelomice uvjetovan pogledom skulptura anđela. Štoviše, možda je odmah u prvoj prostoriji postavljena fotografija lica anđela kako bismo metaforički preuzeli njegov vid, odnosno perspektivu.

Anđeli su mirni, spokojni i dostojanstveni. Prate život Sankt Peterburga u jednom bezvremenskom pogledu. Iz njihove perspektive vidimo najpoznatije građevine u gradu, od Zimskog dvorca do katedrale sv. Petra i Pavla, što istovremeno omogućuje iščitavanje različitih povijesno-umjetničkih stilova u arhitekturi grada. Najljepše fotografije prikazuju kako prve jutarnje zrake i mjesečeva svjetlost kupaju grad. Posebno su istaknute dvije veličanstvene katedrale: katedrala Trojstva i njene kupole s motivom zvjezdanog neba te Smolny katedrala koja okružuje tajanstvena maglica. Čitav dojam o poetičnosti grada pojačavaju izvorni citati Puškina, Turgenjeva i Antsiferova.

Foto: Ziher.hr/Monika Bračević

Foto: Ziher.hr/Monika Bračević

Portret snovitog grada koji spava

Na izložbi se prikazuje i kratki film koji se nastavlja na viziju grada kakvu stvaraju fotografije. Romantična, bajkovita i gotovo blažena slika jednog grada. Njena arhitektura, tek s ponekim zalutalim pojedincem ili prijevoznim sredstvom na fotografiji, skriva unutarnji život. Ljudi koji su, u konačnici, žila kucavica svakog grada i ono što mu udahnjuje život, ostaju skriveni daleko od naših pogleda. Eugenije Mohorev portretirao je Sankt Peterburg kao snoviti grad koji spava.

Ova izložba, osim što veliča ljepote i posebnosti jednoga grada, nudi mogućnost bijega u idealizirani svijet Rusije koji ne poznaje društvenu stvarnost. Ako je upravo to ono što želite, „pobjegnite“ na izložbu Sankt Peterburg očima anđela: Pogled s katedrale sv. Izaka u Klovićeve dvore do 13. studenog.


(Visited 134 times, 1 visits today)
Što misliš o ovoj izložbi?

Podijeli svoje mišljenje putem ZiherMetra!

0%
1
2
3
4
5

(3 votes, average: 3.667 out of 5)

Komentari