Istaknuto
23.02.2017.

Subota, 25.veljače, rezervirana je za jednog od naših najistaknutijih kantautora Nenu Belana koji će jednim posebnim koncertom u maloj dvorani Doma Spotova proslaviti 20. godišnjicu postojanja i djelovanja svog benda Neno Belan & Fiumens. Mi smo porazgovarali s njim pa doznajte što nam je rekao.

21.02.2017.

Zbunjeni ste trenutnom situacijom u HAVC-u? Priredili smo vam vodič kroz sve objave za medije koje se tiču inicijativa Puk'o nam je film i HFAD, Hrvoja Hribara i HAVC-a.

Vizart

Snoviti Sankt Peterburg na izložbi u Klovićevim dvorima

23.10.2016. Anja Tomljenović
Foto: Ziher.hr/Monika Bračević

U posljednje vrijeme svjedočimo razvijanju bliske umjetničke veze između Rusije i Hrvatske. Nakon izložbe Rusija: život, mjesta i trenutci u Muzeju za umjetnost i obrt, u Klovićevim dvorima u tijeku je još jedna fotografska izložba koja otkriva dijelove skrivene ljepote ruskog života i kulture. Naziv izložbe Sankt Peterburg očima anđela: Pogled s katedrale sv. Izaka nedvosmisleno najavljuje tematiku koja očekuje posjetitelje.

Katedrala sv. Izaka u Sankt Peterburgu izgrađena je u klasicističkom stilu prema projektu francuskog arhitekta Augusta Montferranda. Posvećena je 1858. godine, a danas je istovremeno i crkva i muzej. Četvrta je po veličini u svijetu i Rusi će se uvijek rado pohvaliti kako stoji uz bok arhitektonskim remek-djelima poput katedrale sv. Petra u Rimu, sv. Pavla u Londonu i sv. Marije u Firenci. Pozlaćena kupola vidljiva je iz gotovo svakog dijela grada i tako, osim vizualnog, predstavlja i jedan od ključnih vjerskih punktova grada.

Foto: Ziher.hr/Monika Bračević

Foto: Ziher.hr/Monika Bračević

“Anđeoska perspektiva”

Na balustradi katedrale počivaju 24 brončana anđela koji danonoćno promatraju grad. Njihov pogled inspirirao je Eugenija Mohoreva za seriju umjetničkih fotografija na izložbi. U predgovoru izložbe stoji kako će posjetitelji vidjeti odraz arhitekture Sjeverne Prijestolnice u objektivu kamere te harmoniju grada i mističnog simbolizma ruske poezije Srebrnog doba. To je svakako točno. S katedrale se otvara pogled na povijesnu jezgru grada kojom protječe rijeka Neva, dok je naš pogled djelomice uvjetovan pogledom skulptura anđela. Štoviše, možda je odmah u prvoj prostoriji postavljena fotografija lica anđela kako bismo metaforički preuzeli njegov vid, odnosno perspektivu.

Anđeli su mirni, spokojni i dostojanstveni. Prate život Sankt Peterburga u jednom bezvremenskom pogledu. Iz njihove perspektive vidimo najpoznatije građevine u gradu, od Zimskog dvorca do katedrale sv. Petra i Pavla, što istovremeno omogućuje iščitavanje različitih povijesno-umjetničkih stilova u arhitekturi grada. Najljepše fotografije prikazuju kako prve jutarnje zrake i mjesečeva svjetlost kupaju grad. Posebno su istaknute dvije veličanstvene katedrale: katedrala Trojstva i njene kupole s motivom zvjezdanog neba te Smolny katedrala koja okružuje tajanstvena maglica. Čitav dojam o poetičnosti grada pojačavaju izvorni citati Puškina, Turgenjeva i Antsiferova.

Foto: Ziher.hr/Monika Bračević

Foto: Ziher.hr/Monika Bračević

Portret snovitog grada koji spava

Na izložbi se prikazuje i kratki film koji se nastavlja na viziju grada kakvu stvaraju fotografije. Romantična, bajkovita i gotovo blažena slika jednog grada. Njena arhitektura, tek s ponekim zalutalim pojedincem ili prijevoznim sredstvom na fotografiji, skriva unutarnji život. Ljudi koji su, u konačnici, žila kucavica svakog grada i ono što mu udahnjuje život, ostaju skriveni daleko od naših pogleda. Eugenije Mohorev portretirao je Sankt Peterburg kao snoviti grad koji spava.

Ova izložba, osim što veliča ljepote i posebnosti jednoga grada, nudi mogućnost bijega u idealizirani svijet Rusije koji ne poznaje društvenu stvarnost. Ako je upravo to ono što želite, „pobjegnite“ na izložbu Sankt Peterburg očima anđela: Pogled s katedrale sv. Izaka u Klovićeve dvore do 13. studenog.


Što misliš o ovoj izložbi?

Podijeli svoje mišljenje putem ZiherMetra!

0%
1
2
3
4
5

(2 votes, average: 5.000 out of 5)

Komentari