Istaknuto
19.07.2018.

Tri autorska projekta, jedna opera, jedan mjuzikl, praizvedba jednog suvremenog hrvatskog teksta i uprizorenje jednog klasičnog naslova - to su najbolje predstave u sezoni 2017./18. koje se izdvajaju po svojoj kvaliteti, originalnosti, izvrsnoj režiji i glumačkim ostvarenjima.

18.07.2018.

Prošle godine počeli smo praksu filmova i albuma starih deset godina, tako i ove nastavljamo s filmskim naslovima, ovaj put iz 2008. godine.

Knjige

Sofija Tolstoj uzvraća udarac

05.11.2014. Inga Đudik
Foto: facebook.com/ Lav Nikolajevič Tolstoj

Foto: facebook.com/ Lav Nikolajevič Tolstoj

Sofija Andrejevna Tolstoj, žena po mnogima najvećeg ruskog pisca Lava Nikolajeviča Tolstoja, nikada nije voljela poruku koju je slala njegova novela Krojcerova sonata. Sada, 125 godina nakon objavljivanja novele, svijet će napokon čuti i njezinu stranu suživota s ruskim genijem.

Krojcerova sonata novela je smještena u kupe vlaka gdje protagonist Podznišev, vođen ljubomorom i nepovjerenjem, ubija svoju ženu i majku njihovo petero djece, dok se njezin učitelj glazbe, u Podzniševim očima ljubavnik, uspijeva spasiti. U Sofijinim je očima ta novela krivac za gašenje žara u njezinom braku kao i za lošu predodžbu koju je svijet dobio o njoj samoj.

Čija krivica?Pjesma bez riječi priče su koje je Sofija Andrejevna Tolstoj napisala između 1891. i 1894. te 1898., a progovaraju o njezinom životu s Lavom Nikolajevičem Tolstojem, o njezinom doživljaju svijeta, kao i traženju utjehe u glazbi nakon što se Lav Nikolajevič Tolstoj zatvorio u svoj unutrašnji svijet u kom su vladali novootkriveni kršćanstvo i celibat.

Te su priče do sada bile čuvane u arhivima Tolstojevog muzeja. Micheal R. Katz, umirovljeni profesor ruskih i istočnoeuropskih studija pročitao ih je i odlučio objaviti skupa s pričom Chopinov preludij Lava Lavoviča, sina Lava Nikolajeviča, kao i s izvadcima iz dnevnika Sofije Tolstoj, obiteljskim pismima i originalnom novelom u zbirci Varijacije na krojcerovu sonatu koja će biti objavljena na engleskom jeziku krajem studenog ove godine.

(Visited 417 times, 1 visits today)

Komentari